Onsdag 23. mai 2018
HVERDAGSLIG TERROR: 30. april i år drepte to selvmordsbombere minst 29 personer og såret 30 ved Afghanistans sikkerhetsdirektorat i Kabul. Antall selvmordsangrep har økt dramatisk. FOTO: MASSOUD HOSSAINI, AP/NTB SCANPIX
• USA-rapport: Forholdene i Afghanistan ikke bedret • Økning i selvmordsangrep
Mister grepet om landet
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.

AFGHANISTAN

Natt til tirsdag og i morgentimene som fulgte ble minst 14 afghanske politifolk drept i tre angrep mot distriktssentre, kontrollposter og veisperringer i Afghanistans østlige provins Ghazni. Blant dem som døde i angrepet Taliban har påtatt seg ansvaret for, var politisjefen i Ghazni-distriktet Dih Yak.

– Situasjonen er bekymringsfull. Politiets hovedkvarter i Dih Yak er på randen av kollaps, sa Aref Rahmani, parlamentariker fra Ghazni til Tolo News mens kampene mellom den afghanske hæren og Taliban fremdeles pågikk.

Ghazni-provinsen er langt fra alene om å rammes av terror og sviktende nasjonal kontroll. Tirsdag ble også 16 sivile drept og 38 såret av en bilbombe i Kandahar i sør.

Fakta

Krig og terror i Afghanistan:

• Krigen i Afghanistan begynte med USAs invasjon etter terroren 11. september 2001 og har anslagsvis kostet over 110.000 menneskeliv.

• Flere nyere rapporter fra FN, Human Rights Watch, Flyktninghjelpen og USAs spesialinspektør for Afghanistans rekonstruksjon slår fast at situasjonen er like ille eller verre enn i 2001.

• Terror har drept hundrevis av afghanere i 2018. Kabul ble rystet av store selvmordsangrep 22. og 30. april og 9. mai. Den islamske staten (IS) drepte 10 og såret minst 40 i et fem timers angrep i Jalalabad 13. mai. Ifølge FN ble 763 sivile drept mellom januar og mars.

– Forstår frykten bedre nå

Gårsdagens mange angrep går inn i en lang rekke offensiver terrorgruppene Taliban og Den islamske staten (IS) har utført i første halvdel av 2018.

20. januar befant seniorforsker og mangeårig Afghanistan-ekspert Arne Strand seg midt i et omfattende og svært blodig drama da Taliban slo til mot hotellet Intercontinental i Kabul.

I seks lange timer barrikaderte han seg inne på hotellrommet og kjempet mot brann og røyk, mens terroristene gikk oppover i etasjene og skøyt folk.

– Da jeg tross alt overlevde, tenker jeg at jeg må bruke erfaringen til noe viktig. Jeg tror det er viktig å forstå frykten de i Afghanistan og de som frykter å bli returnert dit, lever med. Jeg forstår den litt bedre nå, sier Strand i dag.

Seniorforskeren har jobbet med Afghanistan i årevis og snakker ofte med venner i Kabul. De blir stadig reddere. Mandag advarte Taliban innbyggerne mot nye angrep og ba folk «holde seg unna offentlige og militære sentre».

– For vanlige folk er dette veldig reelt. Plutselig smeller det på tre steder samtidig i Kabul. Angrepene blir stadig mer komplekse, sier Strand.

Kritisk USA-rapport

Antallet selvmordsangrep ble doblet i 2017, ifølge en ny rapport ført i pennen av USAs spesialinspektør for Afghan­istans rekonstruksjon (Sigar).

Rapporten slår fast at situasjonen i landet som helhet ikke er bedret – 17 år etter den USA og alliansepartnere først gikk inn i landet:

Den økonomiske veksten har stått stille siden 2012.

I snitt døde 170 afghanere månedlig av udetonerte eksplosiver og miner i fjor.

Antallet bomber den vestlige koalisjonen slapp over Afghanistan i starten av 2018, er det høyeste siden 2013.

Afghanske myndigheter mister stadig mer territorium til Taliban.

Pentagon fastholder like fullt at USA «gjør framgang» i krigen. Men Arne Strand setter mer lit til den uavhengige rapporten enn til Pentagon.

– Sigars rapporter gir detaljerte og ofte svært kritiske vurderinger. Når de sier afghanske myndigheter ikke kontrollerer mer enn 65 prosent av landet, er det grunn til å tro på det.

Sikter på sjiaer

Rapporten melder også om en tredobling i sekteriske angrep, der IS-terror mot sjiamuslimer utgjør brorparten.

Også Strand viser til IS-angrep mot flere sjia­moskeer.

– Den overordnede situasjonen for afghanerne er forverret. Det er en kombinasjon av flere og mer komplekse Taliban- og IS-angrep, og målrettet vold mot sjiaer.

I tillegg har USA under Trump trappet bombingen kraftig opp.

Men Taliban svarer med nye angrep.

– De peker nese til både USA og afghanske myndigheter. De vil vise at de ikke lar seg presse til forhandlingsbordet, sier Strand.

For få måneder siden så man nemlig et spedt håp om en mulig fredsprosess, noe Klassekampen også omtalte. President Ghani ga Taliban en uforbeholden invitasjon til samtaler, men Taliban krever å få snakke direkte med USA. Det har USA hittil sagt nei til.

– Veldig mye avhenger av hva USA kommer til å gjøre i hele regionen. Hvis USAs sanksjoner mot Iran blir mye strengere, kan Iran ende opp med å kaste ut de 1,5 millioner afghanske flyktningene som bor i landet, avslutter Strand.

yngvildt@klassekampen.no

Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.