Onsdag 23. mai 2018
STRAFFER STATSKANALEN: Den siste uka har seere og lyttere forlatt NRK i hopetall. I går demonstrerte streikende journalister utenfor radioresepsjonen på Marienlyst. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
• Seerne og lytterne flykter fra NRK • Medieviter tror likevel ikke NRK vil bli varig svekket
Halverte seertallene
Undersak

Nye seerrekorder for TV 2

Mens NRK blør i alle kanaler, kan konkurrenten TV 2 glede seg over rekordhøye seertall, ikke minst under sendingen fra det kongelige bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle på pinseaften.

NRKs sending gikk uten kommentarer og samlet kun 51.000 seere i snitt. Da prins William giftet seg i 2011, hadde NRKs direktesending et seersnitt på 382.000.

TV 2 Nyhetskanalen og hovedkanalen TV 2 sendte til sammen sju og en halv time direkte fra lørdagens bryllup, med et samlet seertall på 372.000 i hovedsendingen.

Lørdag var TV 2 Nyhetskanalen nesten like stor som NRK1, mens TV 2 var landets største tv-kanal med en andel på 26,2 prosent, skriver TV 2 i en pressemelding.

Forrige uke fikk TV 2 Nyhetskanalen en samlet andel på 7,5 prosent blant alle tv-seerne som også er ny rekord.

– Vi er selvsagt veldig glade for at så mange i Norge har fulgt sendingene våre. Så er det er ikke overraskende at flere velger TV 2 nå når NRK-journalistene er i streik, kommenterer nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Etter én uke med journaliststreik i NRK har nærmere halvparten av seerne og lytterne forsvunnet.

Medier

– I en tid med økt global konkurranse er dette veldig alvorlig, sier mediedirektør i NRK Marius Lillelien.

Med 1700 journalister i streik har det redaksjonelle tilbudet i NRKs mange kanaler vært så godt som fraværende i over en uke. Ferske lytter- og seertall viser at publikum reagerer med å forlate allmennkringkasteren i hopetall.

Denne helga hadde flaggskipet NRK1 en markeds­andel på 13,9 prosent, en halvering sammenliknet med pinse­helga i fjor.

• De to første dagene i streiken holdt NRKs radiokanaler stand med 41,6 prosent, men søndag hadde lytterandelen falt helt ned til 25,1 prosent.

Mens de streikende journalistene i NRKJ var samlet til allmøte i Kulturkirken Jakob i Oslo, mottok NRKs mediedirektør Marius Lillelien de dårlige nyhetene fra NRKs analyseavdeling.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. For det første er det sterkt beklagelig at publikum får et kraftig redusert tilbud. Vår andre bekymring er at denne streiken kommer på et tidspunkt når konkurransen om publikums tid aldri har vært større, sier Lillelien.

Fakta

NRK i streik:

• 1700 fagorganiserte journalister i NRK har vært i streik fra tirsdag 15. mai klokka 13.

• Tall fra konkurrerende kanaler viser at NRK mister seere og lyttere.

• Spesielt sterke er tallene fra 17. mai og prinsebryllupet i Storbritannia.

• TV 2 Nyhetskanalen hadde lørdag en historisk seerandel på 13,7 prosent.

Frykter varig tap

Den forrige NRK-streiken var i 2006 og varte i åtte dager. Etter at partene kom til enighet og journalistene var tilbake på jobb, tok det ikke lang tid før NRK hadde vunnet tilbake tapte markedsandeler. Denne gangen kan en streik få mer langsiktige konsekvenser, frykter Lillelien.

– Jeg tror ikke vi skal slå oss til ro med at alt går tilbake til normalen av seg selv. Publikum har fått helt andre medie­vaner enn for tolv år siden, både på radio og tv. Konkurransebildet er endret med inntoget av globale strømmetjenester på det norske markedet. Folk har lettere for å oppsøke alternative medietilbud enn før, mener Lillelien.

– Bra for mangfoldet

Helle Sjøvaag, forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitet i Bergen, mener det kan være bra for mediemangfoldet at folk må se seg om etter andre nyhetskilder.

– Mediene er en del av folks vaner, og det at folk finner nye kanaler og aktivt oppsøker nye steder for å holde seg oppdatert, tenker jeg er positivt. For NRK er det en viss risiko forbundet med å miste seere, men for bruksmangfoldet kan det være bra for folk at de må lete litt etter nye nyhetskilder.

At TV 2 Nyhetskanalen nå kaprer seere, er heller ikke overraskende, sier Sjøvaag.

– TV 2 Nyhetskanalen har for vane å nå en seertopp nettopp under store begivenheter som kongebryllup. De er den mest nærliggende konkurrenten til NRK på nyheter, og at de nå får en vekst i seertall, er derfor ikke overraskende.

– Hvilken langtidseffekt kan streiken ha for NRK?

– Det skal litt til før dette får en langtidseffekt. NRK har en veldig dominerende posisjon, spesielt på radio. Men jeg tror absolutt de kommersielle aktørene nå ser en gyllen mulighet til å kapre noen nye lyttere og seere. De bør benytte anledningen til vise hva de er gode for og pushe fram sitt aller beste innhold.

Fastlåst situasjon

I går var det fortsatt ingen tegn til at ledelsen i NRK og journalistenes fagforening NRKJ var kommet nærmere en løsning på konflikten. Da forhandlingene brøt sammen forrige mandag, var det tre sentrale krav som gjensto:

Styrket kompetanseutvikling for NRKs redaksjonelle medarbeidere.

Bedre lønns- og arbeidsvilkår for NRKs tilkallingsvikarer.

Å tette lønnsgapet mellom NRK-ansatte og andre store mediebedrifter, som Dagens Næringsliv og VG.

– Vi kommer ikke til å bekrefte hvorvidt vi har ny kontakt med ledelsen eller ikke. Men det jeg kan si, er at NRK-ledelsens forsøk på å undergrave streiken har provosert mange av våre medlemmer og gjort det vanskeligere å finne en løsning, sier klubbleder Richard Aune i NRKJ.

kultur@klassekampen.no

Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.
Tirsdag 12. juni 2018
Ark bruker nettbokhandelen sin til å profilere feelgood-satsingen Lesetid fra eierforlaget Gyldendal. Nok et tegn på at bokhandlene flytter grensene for skikk og bruk, mener bransjefolk.
Mandag 11. juni 2018
Tv-seriene får lengre og lengre episoder. Det risikerer å spenne bein for serienes suksess.
Lørdag 9. juni 2018
Folk er villige til å betale 125 kroner for å se ferske filmer på nett, viser Nettkinos første tester. Men de store kinokjedene nekter å bli med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk