Onsdag 23. mai 2018
STRAFFER STATSKANALEN: Den siste uka har seere og lyttere forlatt NRK i hopetall. I går demonstrerte streikende journalister utenfor radioresepsjonen på Marienlyst. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
• Seerne og lytterne flykter fra NRK • Medieviter tror likevel ikke NRK vil bli varig svekket
Halverte seertallene
Undersak

Nye seerrekorder for TV 2

Mens NRK blør i alle kanaler, kan konkurrenten TV 2 glede seg over rekordhøye seertall, ikke minst under sendingen fra det kongelige bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle på pinseaften.

NRKs sending gikk uten kommentarer og samlet kun 51.000 seere i snitt. Da prins William giftet seg i 2011, hadde NRKs direktesending et seersnitt på 382.000.

TV 2 Nyhetskanalen og hovedkanalen TV 2 sendte til sammen sju og en halv time direkte fra lørdagens bryllup, med et samlet seertall på 372.000 i hovedsendingen.

Lørdag var TV 2 Nyhetskanalen nesten like stor som NRK1, mens TV 2 var landets største tv-kanal med en andel på 26,2 prosent, skriver TV 2 i en pressemelding.

Forrige uke fikk TV 2 Nyhetskanalen en samlet andel på 7,5 prosent blant alle tv-seerne som også er ny rekord.

– Vi er selvsagt veldig glade for at så mange i Norge har fulgt sendingene våre. Så er det er ikke overraskende at flere velger TV 2 nå når NRK-journalistene er i streik, kommenterer nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Etter én uke med journaliststreik i NRK har nærmere halvparten av seerne og lytterne forsvunnet.

Medier

– I en tid med økt global konkurranse er dette veldig alvorlig, sier mediedirektør i NRK Marius Lillelien.

Med 1700 journalister i streik har det redaksjonelle tilbudet i NRKs mange kanaler vært så godt som fraværende i over en uke. Ferske lytter- og seertall viser at publikum reagerer med å forlate allmennkringkasteren i hopetall.

Denne helga hadde flaggskipet NRK1 en markeds­andel på 13,9 prosent, en halvering sammenliknet med pinse­helga i fjor.

• De to første dagene i streiken holdt NRKs radiokanaler stand med 41,6 prosent, men søndag hadde lytterandelen falt helt ned til 25,1 prosent.

Mens de streikende journalistene i NRKJ var samlet til allmøte i Kulturkirken Jakob i Oslo, mottok NRKs mediedirektør Marius Lillelien de dårlige nyhetene fra NRKs analyseavdeling.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. For det første er det sterkt beklagelig at publikum får et kraftig redusert tilbud. Vår andre bekymring er at denne streiken kommer på et tidspunkt når konkurransen om publikums tid aldri har vært større, sier Lillelien.

Fakta

NRK i streik:

• 1700 fagorganiserte journalister i NRK har vært i streik fra tirsdag 15. mai klokka 13.

• Tall fra konkurrerende kanaler viser at NRK mister seere og lyttere.

• Spesielt sterke er tallene fra 17. mai og prinsebryllupet i Storbritannia.

• TV 2 Nyhetskanalen hadde lørdag en historisk seerandel på 13,7 prosent.

Frykter varig tap

Den forrige NRK-streiken var i 2006 og varte i åtte dager. Etter at partene kom til enighet og journalistene var tilbake på jobb, tok det ikke lang tid før NRK hadde vunnet tilbake tapte markedsandeler. Denne gangen kan en streik få mer langsiktige konsekvenser, frykter Lillelien.

– Jeg tror ikke vi skal slå oss til ro med at alt går tilbake til normalen av seg selv. Publikum har fått helt andre medie­vaner enn for tolv år siden, både på radio og tv. Konkurransebildet er endret med inntoget av globale strømmetjenester på det norske markedet. Folk har lettere for å oppsøke alternative medietilbud enn før, mener Lillelien.

– Bra for mangfoldet

Helle Sjøvaag, forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitet i Bergen, mener det kan være bra for mediemangfoldet at folk må se seg om etter andre nyhetskilder.

– Mediene er en del av folks vaner, og det at folk finner nye kanaler og aktivt oppsøker nye steder for å holde seg oppdatert, tenker jeg er positivt. For NRK er det en viss risiko forbundet med å miste seere, men for bruksmangfoldet kan det være bra for folk at de må lete litt etter nye nyhetskilder.

At TV 2 Nyhetskanalen nå kaprer seere, er heller ikke overraskende, sier Sjøvaag.

– TV 2 Nyhetskanalen har for vane å nå en seertopp nettopp under store begivenheter som kongebryllup. De er den mest nærliggende konkurrenten til NRK på nyheter, og at de nå får en vekst i seertall, er derfor ikke overraskende.

– Hvilken langtidseffekt kan streiken ha for NRK?

– Det skal litt til før dette får en langtidseffekt. NRK har en veldig dominerende posisjon, spesielt på radio. Men jeg tror absolutt de kommersielle aktørene nå ser en gyllen mulighet til å kapre noen nye lyttere og seere. De bør benytte anledningen til vise hva de er gode for og pushe fram sitt aller beste innhold.

Fastlåst situasjon

I går var det fortsatt ingen tegn til at ledelsen i NRK og journalistenes fagforening NRKJ var kommet nærmere en løsning på konflikten. Da forhandlingene brøt sammen forrige mandag, var det tre sentrale krav som gjensto:

Styrket kompetanseutvikling for NRKs redaksjonelle medarbeidere.

Bedre lønns- og arbeidsvilkår for NRKs tilkallingsvikarer.

Å tette lønnsgapet mellom NRK-ansatte og andre store mediebedrifter, som Dagens Næringsliv og VG.

– Vi kommer ikke til å bekrefte hvorvidt vi har ny kontakt med ledelsen eller ikke. Men det jeg kan si, er at NRK-ledelsens forsøk på å undergrave streiken har provosert mange av våre medlemmer og gjort det vanskeligere å finne en løsning, sier klubbleder Richard Aune i NRKJ.

kultur@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?
Fredag 10. august 2018
– Pengemakten må ikke få skyve maktbalansen i samfunnet, advarer Martin Kolberg (Ap). Han frykter at høyresida er i ferd med å vinne kampen om tankene.
Torsdag 9. august 2018
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.
Onsdag 8. august 2018
Tenketanker får mye pressedekning, men blir knapt nevnt på Stortinget. – De rører sjelden ved den politiske virkeligheten, hevder Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk