Onsdag 23. mai 2018
STRAFFER STATSKANALEN: Den siste uka har seere og lyttere forlatt NRK i hopetall. I går demonstrerte streikende journalister utenfor radioresepsjonen på Marienlyst. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
• Seerne og lytterne flykter fra NRK • Medieviter tror likevel ikke NRK vil bli varig svekket
Halverte seertallene
Undersak

Nye seerrekorder for TV 2

Mens NRK blør i alle kanaler, kan konkurrenten TV 2 glede seg over rekordhøye seertall, ikke minst under sendingen fra det kongelige bryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle på pinseaften.

NRKs sending gikk uten kommentarer og samlet kun 51.000 seere i snitt. Da prins William giftet seg i 2011, hadde NRKs direktesending et seersnitt på 382.000.

TV 2 Nyhetskanalen og hovedkanalen TV 2 sendte til sammen sju og en halv time direkte fra lørdagens bryllup, med et samlet seertall på 372.000 i hovedsendingen.

Lørdag var TV 2 Nyhetskanalen nesten like stor som NRK1, mens TV 2 var landets største tv-kanal med en andel på 26,2 prosent, skriver TV 2 i en pressemelding.

Forrige uke fikk TV 2 Nyhetskanalen en samlet andel på 7,5 prosent blant alle tv-seerne som også er ny rekord.

– Vi er selvsagt veldig glade for at så mange i Norge har fulgt sendingene våre. Så er det er ikke overraskende at flere velger TV 2 nå når NRK-journalistene er i streik, kommenterer nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

Etter én uke med journaliststreik i NRK har nærmere halvparten av seerne og lytterne forsvunnet.

Medier

– I en tid med økt global konkurranse er dette veldig alvorlig, sier mediedirektør i NRK Marius Lillelien.

Med 1700 journalister i streik har det redaksjonelle tilbudet i NRKs mange kanaler vært så godt som fraværende i over en uke. Ferske lytter- og seertall viser at publikum reagerer med å forlate allmennkringkasteren i hopetall.

Denne helga hadde flaggskipet NRK1 en markeds­andel på 13,9 prosent, en halvering sammenliknet med pinse­helga i fjor.

• De to første dagene i streiken holdt NRKs radiokanaler stand med 41,6 prosent, men søndag hadde lytterandelen falt helt ned til 25,1 prosent.

Mens de streikende journalistene i NRKJ var samlet til allmøte i Kulturkirken Jakob i Oslo, mottok NRKs mediedirektør Marius Lillelien de dårlige nyhetene fra NRKs analyseavdeling.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. For det første er det sterkt beklagelig at publikum får et kraftig redusert tilbud. Vår andre bekymring er at denne streiken kommer på et tidspunkt når konkurransen om publikums tid aldri har vært større, sier Lillelien.

Fakta

NRK i streik:

• 1700 fagorganiserte journalister i NRK har vært i streik fra tirsdag 15. mai klokka 13.

• Tall fra konkurrerende kanaler viser at NRK mister seere og lyttere.

• Spesielt sterke er tallene fra 17. mai og prinsebryllupet i Storbritannia.

• TV 2 Nyhetskanalen hadde lørdag en historisk seerandel på 13,7 prosent.

Frykter varig tap

Den forrige NRK-streiken var i 2006 og varte i åtte dager. Etter at partene kom til enighet og journalistene var tilbake på jobb, tok det ikke lang tid før NRK hadde vunnet tilbake tapte markedsandeler. Denne gangen kan en streik få mer langsiktige konsekvenser, frykter Lillelien.

– Jeg tror ikke vi skal slå oss til ro med at alt går tilbake til normalen av seg selv. Publikum har fått helt andre medie­vaner enn for tolv år siden, både på radio og tv. Konkurransebildet er endret med inntoget av globale strømmetjenester på det norske markedet. Folk har lettere for å oppsøke alternative medietilbud enn før, mener Lillelien.

– Bra for mangfoldet

Helle Sjøvaag, forsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitet i Bergen, mener det kan være bra for mediemangfoldet at folk må se seg om etter andre nyhetskilder.

– Mediene er en del av folks vaner, og det at folk finner nye kanaler og aktivt oppsøker nye steder for å holde seg oppdatert, tenker jeg er positivt. For NRK er det en viss risiko forbundet med å miste seere, men for bruksmangfoldet kan det være bra for folk at de må lete litt etter nye nyhetskilder.

At TV 2 Nyhetskanalen nå kaprer seere, er heller ikke overraskende, sier Sjøvaag.

– TV 2 Nyhetskanalen har for vane å nå en seertopp nettopp under store begivenheter som kongebryllup. De er den mest nærliggende konkurrenten til NRK på nyheter, og at de nå får en vekst i seertall, er derfor ikke overraskende.

– Hvilken langtidseffekt kan streiken ha for NRK?

– Det skal litt til før dette får en langtidseffekt. NRK har en veldig dominerende posisjon, spesielt på radio. Men jeg tror absolutt de kommersielle aktørene nå ser en gyllen mulighet til å kapre noen nye lyttere og seere. De bør benytte anledningen til vise hva de er gode for og pushe fram sitt aller beste innhold.

Fastlåst situasjon

I går var det fortsatt ingen tegn til at ledelsen i NRK og journalistenes fagforening NRKJ var kommet nærmere en løsning på konflikten. Da forhandlingene brøt sammen forrige mandag, var det tre sentrale krav som gjensto:

Styrket kompetanseutvikling for NRKs redaksjonelle medarbeidere.

Bedre lønns- og arbeidsvilkår for NRKs tilkallingsvikarer.

Å tette lønnsgapet mellom NRK-ansatte og andre store mediebedrifter, som Dagens Næringsliv og VG.

– Vi kommer ikke til å bekrefte hvorvidt vi har ny kontakt med ledelsen eller ikke. Men det jeg kan si, er at NRK-ledelsens forsøk på å undergrave streiken har provosert mange av våre medlemmer og gjort det vanskeligere å finne en løsning, sier klubbleder Richard Aune i NRKJ.

kultur@klassekampen.no

Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.