Torsdag 17. mai 2018
Trump avlyser pressekonferanse med Stoltenberg 
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
Publisert: 17 Mai 15:36
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
De to hadde planlagt full pressekonferanse etter møtet, som finner sted torsdag kveld norsk tid. Men Det hvite hus bestemte seg i ellevte time for å avlyse.
Dermed får ikke journalister anledning til å stille spørsmål til Trump og Stoltenberg etter møtet. I stedet blir det en kort fotoseanse i forkant der begge ventes å si noen ord.
I amerikansk presse forklares avlysningen med at Det hvite hus av flere grunner ønsker å skjerme presidenten fra pressen akkurat denne dagen.

Ettårsdag for granskingStoltenbergs besøk finner nemlig sted på en spesiell dag for Trump. Ikke fordi det er Norges grunnlovsdag, men fordi det er ettårsdagen for spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstander om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkampstab.
«Gratulerer, Amerika, vi er nå i gang med år to av den største heksejakten i amerikansk historie», skrev Trump selv på Twitter torsdag morgen.
Ifølge CNN-journalist Kristin Donnelly skal en tjenestemann i Det hvite hus ha forklart at det er flere grunner til avlysningen, men at ettårsdagen er en del av forklaringen.
Et annet følsomt spørsmål er det planlagte toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Toppmøtet kan nå se ut til å henge i en tynn tråd, og Det hvite hus veier derfor sine ord nøye.

Anspent forhold til EuropaStoltenbergs besøk kommer også på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anspent enn på lenge.
Trump har provosert europeiske allierte dypt med sin beslutning om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran og gjeninnføre sanksjoner mot landet. Samtidig truer han europeiske land med ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.
Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.
– I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.
– Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

Delte meninger i EUKonfliktene med Trump ble et hovedtema da stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg til toppmøte i Bulgarias hovedstad Sofia onsdag og torsdag.
Stats- og regjeringssjefene ga klart uttrykk for sin misnøye med Trumps beslutninger. Men flere av dem antydet også at de mente EU-presidenten hadde gått for langt i sin uttalelse.
– Jeg er ikke sikker på om jeg ville brukt akkurat de ordene, sa Irlands statsminister Leo Varadkar.
En slags «konfirmasjonstaleretorikk», mente Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
– Jeg tror vi skal passe på at vi ikke går i Twitter-krig med den amerikanske presidenten, for å si det rett ut. Denne situasjonen er veldig alvorlig, sa han.
(©NTB)
Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Mandag 20. august 2018
BLØFF: I en ny forskningsartikkel viser Sindre Farstad at det ikke stemmer at de yrkesaktive må forsørge stadig flere uten jobb. Professor kaller forestillingen om eldrebølge en bløff.
Mandag 20. august 2018
• Det pågår nå en kampanje for å få Norge inn i FNs mektigste organ, Sikkerhetsrådet. Rådet har 15 medlemmer, hvorav fem er faste: USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike. De er ikke på valg og kan nedlegge veto mot forslag de er...
Mandag 20. august 2018
Nicolai Tangens modernistiske kunstsamling er bredt anerkjent blant eksperter. Men flere stiller spørsmål ved om den kan trekke 150.000 besøkende til Kunstsiloen i Kristiansand.
Lørdag 18. august 2018
Undersida: Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen.
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Lørdag 18. august 2018
• En hel verden jublet da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen, som trådte i kraft i januar 2016, ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i...
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Lørdag 18. august 2018
Månedens poet«ANNA ALVER»Vinneren av Diktkammerets kåring av årets sommerpoet. Poeten ønsker å være anonym.– Gratulerer med å være Diktkammerets...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk