Torsdag 17. mai 2018
Trump avlyser pressekonferanse med Stoltenberg 
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
Publisert: 17 Mai 15:36
USAs president Donald Trump dropper den planlagte pressekonferansen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. 
De to hadde planlagt full pressekonferanse etter møtet, som finner sted torsdag kveld norsk tid. Men Det hvite hus bestemte seg i ellevte time for å avlyse.
Dermed får ikke journalister anledning til å stille spørsmål til Trump og Stoltenberg etter møtet. I stedet blir det en kort fotoseanse i forkant der begge ventes å si noen ord.
I amerikansk presse forklares avlysningen med at Det hvite hus av flere grunner ønsker å skjerme presidenten fra pressen akkurat denne dagen.

Ettårsdag for granskingStoltenbergs besøk finner nemlig sted på en spesiell dag for Trump. Ikke fordi det er Norges grunnlovsdag, men fordi det er ettårsdagen for spesialetterforsker Robert Muellers gransking av påstander om mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkampstab.
«Gratulerer, Amerika, vi er nå i gang med år to av den største heksejakten i amerikansk historie», skrev Trump selv på Twitter torsdag morgen.
Ifølge CNN-journalist Kristin Donnelly skal en tjenestemann i Det hvite hus ha forklart at det er flere grunner til avlysningen, men at ettårsdagen er en del av forklaringen.
Et annet følsomt spørsmål er det planlagte toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Toppmøtet kan nå se ut til å henge i en tynn tråd, og Det hvite hus veier derfor sine ord nøye.

Anspent forhold til EuropaStoltenbergs besøk kommer også på et tidspunkt der forholdet mellom USA og Europa er mer anspent enn på lenge.
Trump har provosert europeiske allierte dypt med sin beslutning om å trekke USA ut av atomavtalen med Iran og gjeninnføre sanksjoner mot landet. Samtidig truer han europeiske land med ekstratoll på import av stål og aluminium. Begge deler kan ramme europeisk næringsliv hardt.
Onsdag gikk EUs president Donald Tusk ut med uvanlig krass kritikk av sin navnebror i Washington.
– I lys av president Trumps siste beslutninger vil noen kanskje tenke: Med slike venner, hvem trenger vel fiender? Men ærlig talt, Europa burde være takknemlig overfor president Trump. Takket være ham har vi kvittet oss med alle illusjoner, sa EU-presidenten.
– Han har fått oss til å innse at hvis du trenger en hjelpende hånd, så finner du den ytterst på armen din, sa han.

Delte meninger i EUKonfliktene med Trump ble et hovedtema da stats- og regjeringssjefene i EU samlet seg til toppmøte i Bulgarias hovedstad Sofia onsdag og torsdag.
Stats- og regjeringssjefene ga klart uttrykk for sin misnøye med Trumps beslutninger. Men flere av dem antydet også at de mente EU-presidenten hadde gått for langt i sin uttalelse.
– Jeg er ikke sikker på om jeg ville brukt akkurat de ordene, sa Irlands statsminister Leo Varadkar.
En slags «konfirmasjonstaleretorikk», mente Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
– Jeg tror vi skal passe på at vi ikke går i Twitter-krig med den amerikanske presidenten, for å si det rett ut. Denne situasjonen er veldig alvorlig, sa han.
(©NTB)
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk