Torsdag 17. mai 2018
Trump sier NATOs pengemål bør være 4 prosent
USAs president Donald Trump mener NATOs mål om at medlemmene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet sitt på forsvar ikke er nok.
Publisert: 17 Mai 20:56
USAs president Donald Trump mener NATOs mål om at medlemmene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet sitt på forsvar ikke er nok.
– Målet bør være 4 prosent, sier Trump i forbindelse med en fotoseanse med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag.
Det var på forhånd ventet at Trump kom til å ta opp pengemålet under møtet med Stoltenberg. USA tidligere gjort det klart at de er misfornøyde med pengeløftene europeiske allierte har lagt fram.
En oversikt fra i vinter viser at bare 15 av de 29 medlemslandene legger opp til å nå målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024. USAs krav er at de landene som ikke når opp, må legge fram nye løfter før NATO-toppmøtet i juli.
Trump skrøt likevel av forholdet til NATO under møtet med Stoltenberg. Han skrøt også av generalsekretærens arbeid.
– Det er en ære å ha generalsekretær Stoltenberg med oss. NATO har samarbeidet godt med USA, og forholdet vårt er veldig godt, sa Trump.
– Stoltenberg har fått en lang forlengelse, og vi presset hardt på for det, for denne mannen gjør en storartet jobb i NATO, sa Trump.
Stoltenberg skrøt på sin side av Trump for å lede an i arbeidet for å få allierte til å øke forsvarsbudsjettene sine.
(©NTB)
Lørdag 26. mai 2018
EU-domstolen slår fast at alle EU- og EØS-land står fritt til å skattlegge Netflix og andre strømmeselskaper. I Norge kan en strømme­avgift gi nærmere 100 millioner kroner årlig.
Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Lørdag 26. mai 2018
VIL PRIORITERE: Regjeringa har fått sterk kritikk frå opposisjonen for å ikkje følgje opp forsvarsforliket. No tek også Frp på Stortinget skytset fram.
Lørdag 26. mai 2018
• Neste uke er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt i Stortinget. Loven var en oppdatering av tidligere lover om svangerskapsavbrudd, som krevde behandling i nemnd. Den nye loven sikret at kvinner selv fikk råderett over...
Lørdag 26. mai 2018
Tilpasning: Juli Zeh trekker opp et stort moralsk og politisk lerret, men romanen går ikke dypt nok inn i hovedpersonens psykologi.
Fredag 25. mai 2018
SAMME SKOLE: 21-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia har hatt et opphold på koranskole i Somalia. Ifølge politiet var offeret elev på den samme skolen.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Fredag 25. mai 2018
Kulturpolitikerne liker dårlig at ­Cappelen Damms salgskanaler har en overvekt av titler fra eget forlag.
Fredag 25. mai 2018
• Den pensjonerte russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal ble 4. mars i år funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England sammen med sin 33 år gamle datter Julia. Begge er nå utskrevet fra sykehus. Skripal ble i 2006 dømt til 13...
Torsdag 24. mai 2018
SINNE: Alta Frp krever gransking, og fylkeslederen i Finnmark Frp mener helseminister Bent Høie må gå etter luft­ambulansekrisa.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk