Torsdag 17. mai 2018
Ebola har spredt seg til millionby i Kongo
Det er bekreftet et tilfelle av ebolasmitte i storbyen Mbandaka i Kongo, opplyser myndighetene. WHO jobber på spreng for å hindre videre spredning.
Publisert: 17 Mai 12:39
Det er bekreftet et tilfelle av ebolasmitte i storbyen Mbandaka i Kongo, opplyser myndighetene. WHO jobber på spreng for å hindre videre spredning.
Sent onsdag kveld uttalte den kongolesiske helseministeren Oly Ilunga at ebolautbruddet i landet har gått inn i en ny fase.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere opplyst at de forbereder seg på det verste i forbindelse med utbruddet. Den største frykten har vært at smitten skulle spre seg til en større by.
I Mbandaka, hovedstaden i provinsen Equateur, bort det nesten 1,2 millioner mennesker.
– Dette er en bekymringsfull utvikling, konstaterer Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder for Verdens helseorganisasjon (WHO).
En regional WHO-direktør, Matshidiso Moeti, sier organisasjonen og deres partnere trapper opp innsatsen for å finne alle som den smittede personen i Mbandaka har vært i kontakt med.

Vaksiner på plassIfølge WHO har 4.000 doser av en eksperimentell vaksine mot ebola allerede ankommet Kongo, og flere vaksinedoser ventes å ankomme i løpet av de nærmeste dagene.
Vaksinen viste seg å være svært effektiv da den ble brukt på ebolapasienter i Guinea under den store ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2015.
Likevel advarer WHO om at vaksinen er vanskelig å anvende og ikke et «vidundermiddel» mot smitten. Én utfordring er at vaksinen må oppbevares i minus 60 grader.

Niende utbrudd på 42 årAv de 42 antatte tilfellene av ebola i Kongo, er tre bekreftet. 23 mennesker antas å ha dødd av sykdommen.
Ebola-viruset rammer alle kroppens organer og hindrer kroppens evne til å stanse blødninger. Sykdommen smitter lett mellom personer som er i kontakt med hverandre.
Ebolautbruddet i Kongo er det niende i rekken i landet siden 1976. WHO erklærte det siste ebolautbruddet i Kongo for å være over i juli i fjor.
Guinea, Liberia og Sierra Leone var de tre landene som var hardest rammet av ebolaepidemien i 2013 og 2014. Da døde over 11.000 mennesker.

(©NTB)
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Lørdag 20. oktober 2018
• Denne uka avholdes økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger. Der møtes økonomer, politikere og helt vanlige siddiser for å drøfte små og store økonomiske spørsmål. Et gjennomgangstema på flere arrangementer er det økonomiske...
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Lørdag 20. oktober 2018
Adjø: Didier Eribon forlot arbeiderklassen, sammen med fransk venstreside.
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Fredag 19. oktober 2018
• Onsdag ble det klart at det britiske selskapet Go-Ahead har slått NSB og svenske SJ i konkurransen om å få kjøre tog på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Det er i tråd med den blåblå regjeringens plan for norsk togtrafikk, hvor den...
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
KronikkFor to år siden var jeg i Irak i forbindelse med innspilling av dokumentarfilmen «The Future of Iraq». Jeg intervjuet barn om deres erfaringer og syn på krig. Målet med...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk