Tirsdag 15. mai 2018
DEMONSTRERER: Over 40 skal ha blitt drept, og 2000 skadet da israelske styrker skjøt mot palestinske demonstranter på Gazastripen igår. Idag markerer palestinerne 70 år siden «al-Nakba», da de ble drevet bort fra sine hjem etter opprettelsen av staten Israel.
Anklages for massakre mot palestinere på Gazastripen 70 år etter opprettelsen av Israel:
Blodig 70-årsmarkering
VIL VENDE HJEM: Om Ashraf (70) har levd hele livet som flyktning.
I KAMP: Sabrin Nofal (32) mener palestinerne ikke har noe å tape.
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).

Palestina

I går var det 70 år siden staten Israel ble opprettet. Israel feiret dagen med en historisk seier: USA flyttet i går sin ambassade til Jerusalem og erklærte en gang for alle at Jerusalem er Israels evige hovedstad.

– Det er en stor dag for Israel, skrev president Donald Trump på Twitter.

Palestinerne derimot minnes idag «al-Nakba» (katastrofen), massefordrivelsen i kjølvannet av Israels opprettelse. Det gjør også Om Ashraf (70). Selv var hun dengang et ufødt barn som ventet på å komme til verden. Hennes foreldre bodde i Majdal nord i Palestina. I dag heter byen Magdal og ligger i Israel.

– Jeg skulle fødes der, men militært overlegne sionister gikk til angrep på byen, tok seg inn i hjem, utførte massakrer og drev min familie på flukt fra den sikre død. Jeg ble født under flukten, i byen som i dag heter Askalan i Israel, før familien kom til Gaza. Siden har jeg levd her som flyktning, sier hun til Klassekampen over telefon fra grenseområdene sørøst i Gaza, i nærheten av flyktningleiren Al-Buraji.

Fakta

70 år siden «al-Nakba»:

• 15. mai markerer palestinerne at det er 70 år siden «al-Nakba» (katastrofen) da mer enn 700.000 palestinere ble drevet bort fra sine hjem etter opprettelsen av staten Israel.

• USA flyttet i går sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

• I går demonstrerte rundt 35.000 på Gazastripen. De siste ukene har det vært ukentlige demonstrasjoner i Gaza mot israelsk okkupasjon og flytting av ambassaden til Jerusalem.

• Over 80 palestinere er drept de siste ukene. Blant de drepte er flere barn og to pressefotografer. Over 2000 palestinere er truffet av skudd under demonstrasjonene.

Anklages for massakre

Palestinerne på Gazastripen har demonstrert flere steder langs piggtråd-grensene mot Israel. På den andre sida venter israelske skarpskyttere.

Da Klassekampen gikk i trykken, hadde Israel drept minst 37 demonstranter, og over 1700 hadde blitt såret, ifølge helsemyndigheter i Gaza. Palestinske myndigheter kalte det i går en massakre og etterlyste en internasjonal intervensjon for å stoppe voldsbruken.

Israel forsvarer voldsbruken og hevder at soldatene må skyte med skarpt for å hindre demonstranter fra å bryte gjennom grensegjerdet.

– Vi vet at vi er et bytte her. De kan skyte og drepe oss så mye de vil, vi gir oss ikke. Deres kuler og barbari skremmer oss ikke, sier Om Ashraf.

Det er ingen svak stemme som snakker i den andre enden av røret. Plutselig er det skrik og rop i bakgrunnen, iblandet kraftig skyting og kampsanger over høyttalere, som stanser brått.

– Du må holde linja. Teltet vi sitter i blir beskutt, sier Om Ashraf rolig, før hun et par minutter seinere sier:

– Jeg er her og venter på å vende hjem. Jeg lever kanskje ikke til jeg får opplevd det selv, men mine barn eller barnebarn vil klare å gjenvinne våre rettigheter, sier hun med stødig stemme.

Føler seg forlatt

Sabrin Nofal (32) har også møtt opp og sier at palestinerne «ikke har noen alternativ enn å kjempe». Nofals besteforeldre ble drevet ut av byen al-Halaq, Hefa, i nærheten av havnebyen Haifa i dagens Israel.

– Ingen mor sender sine barn i fronten frivillig. Men vi vet at alle kommer til å dø en gang. Da er det bedre å dø med verdighet, mens vi kjemper for vårt hjemland, sier hun.

Stemmen dirrer da Nofal legger til:

– Vi er forlatt av hele verden. Alle har glemt oss. Men Gud er med oss, og vi kjemper videre, rett og slett fordi det ikke finnes et alternativ til å kjempe. Vi har ingenting å tape.

Mokhtar Mahmoud (72) var to år da livet hans ble snudd opp ned, og han måtte flykte med familien fra Majdal. Siden har han drømt om «å reise hjem». Han begynner å hoste og i bakgrunnen kan vi igjen høre skudd.

– De skyter igjen. En ung mann har falt her ved siden av meg, sier Mahmoud til Klassekampen.

– Jeg kjempet i 1973-krigen mot Israel fra syrisk side. Vi pleide å ha araberne i ryggen, men ikke nå lenger. Vi ber det internasjonale samfunnet støtte oss, og i mellomtida ber vi arabiske ledere våkne opp, sier Mahmoud og legger til at skytingen og tåregassen opptrappes.

I bakgrunnen ropes «Allahu Akbar», sagt i denne sammenhengen er begrepet et rop om beskyttelse. Andre roper «Millioner vi marsjerer, mot al-Quds vi går!» (al-Quds er Jerusalem på arabisk, red.anm.). Jerusalem har en sentral betydning både for jøder, kristne og muslimer.

Alliansen med USA

Mahmoud, Nofal og Om Ashraf er enige om en ting til: Jerusalem er ikke israelsk, selv om Donald Trump og Benjamin Netanyahu har erklært det.

Kongressen i USA vedtok allerede i 1995 å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, men siden den gang har alle presidenter utsatt å iverksette vedtaket av frykt for reaksjonene. Trump ble mannen som tok skrittet fullt ut.

Israel har fått viljen sin både når det kommer til flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem, erklært som «Israels evige hovedstad», men også gjennom Trumps tilbaketrekking fra atomavtalen med Iran. Begge deler legger mørke skygger over regionen, og muligheten for en løsning på Israel-Palestina-konflikten har aldri vært dårligere.

Trump-Netanyahu-alliansen har også satt til side Folkeretten: Arabiske land, med Egypt i spissen, gikk på et ydmykende nederlag i 1967-krigen. Egyptisk flyvåpen ble skutt sønder og sammen på bakken. Israel okkuperte Gaza, Vestbredden, Golanhøydene, Øst-Jerusalem og Sinaihalvøya. Sinai-Halvøya er levert tilbake til Egypt, som ledd i Camp David-avtalen.

Vestbredden er fortsatt okkupert av Israel.

I 2005 trakk Israel ut av Gaza, men beholdt i realiteten kontrollen gjennom å ha kontroll over grensene. I 2007 innførte Israel en blokade av stripen. Øst-Jerusalem og Golanhøydene ble annektert. Annekteringen er ikke akseptert av det internasjonale samfunnet, som ser det som brudd på folkeretten.

Nofal bruker sterke ord for å beskrive hvordan hun ser på den offisielle åpningen av USAs ambassade i Jerusalem:

– Det er vanskelig å beskrive med ord, men tenk deg hvordan du ville føle det om noen voldtok din datter mens du måtte stå å se på. Ja, omtrent slik føles det i dag, sier hun.

Mange land har vært kritiske til å flytte ambassaden til Jerusalem. Ifølge NTB har EU, Russland og også Norge rettet krass kritikk mot Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som israelsk hovedstad.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk