Mandag 14. mai 2018
ELSKET OG FRYKTET: Labour-leder Jeremy Corbyn har gjort seg populær med løfter om økonomisk venstrepolitikk. Det gjør EU livredde. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
• EU frykter Corbyns venstredreining • Truer med å stoppe britiske fly
Slik vil EU stanse ham
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.

EU

EU frykter at Labours leder Jeremy Corbyn skal vinne neste valg i Storbritannia og danne en venstreregjering som utfordrer den økonomiske høyrepolitikken som dominerer unionen i dag.

Ifølge den britiske avisa The Times vil EU derfor få på plass straffemekanismer i brexit-avtalen som skal hindre venstrepolitikken Corbyn har gjort seg populær med blant britiske velgere.

Nå vil EU få britenes høyrestatsminister Theresa May med på å avtalefeste at framtidig venstrepolitikk kan straffes med handelsskatter og kompensasjonskrav fra EU.

Om Corbyn forsøker å subsidiere britisk industri vil EU gå så langt som å nekte britiske fly innreise i EU-luftrom.

Brussel-innsatsen for å stanse Corbyn-prosjektet går fram av intervjuer The Times har gjort med EU-representanter som er tett på brexit-forhandlingene .

– Britisk politikk har forblitt uendret i generasjoner, men nå er det en ekte sjanse for at en venstreregjering reverser dette. Vi må beskytte oss selv og et indre marked, sier en høytstående EU-kilde The Times har snakket med.

Fakta

Jeremy Corbyn:

• Leder for Labour, Storbritannias største opposisjonsparti, siden 2015.

• Har stått i front for et venstreorientert grasrotopprør med en høyrevridd partielite.

• Har vunnet to partiledervalg og fått på plass et historisk radikalt partiprogram.

• Har lovet at dersom Labour får makten, vil partiet levere en «Labour-brexit» som setter arbeid og miljø først, og sikre trygghet for EU-borgere i Storbritannia.

Vil fjerne venstreverktøy

Helt siden Margaret Thatchers første valgseier i 1979 har Storbritannia blitt dominert av privatisering og frimarkedspolitikk.

Også sosialdemokratiske regjeringer, som under Tony Blair, har omfavnet høyresidas økonomiske politikk.

Corbyn, med sitt historisk radikale partiprogram, vil imidlertid utfordre elitenes økonomiske enighet.

Han har blant annet lovet å reversere privatisering og outsourcing gjennom sterkere statsstøtte til britisk industri og næringsliv.

Klassekampen har tidligere skrevet om hvordan EUs traktater gjør det vanskelig for Corbyn å innføre den politikken han vil ha. Det gjelder ikke minst statsstøtte til nasjonal industri.

Nå vil Brussel ta fra britene slike verktøy også når de forlater unionen.

EU vil få på plass klausuler som blant annet vil straffe politikk de ikke liker, med skattlegging av britisk eksportvarer til EU, blokkering av britiske finansinstitusjoner fra EU-markeder og mer omfattende tollsjekker.

Corbyn skaper ekte frykt

En av The Times’ kilder i Brussel forteller at EU i ­offentligheten løfter fram ­slike tøffe mekanismer med ­argumenter om at det er nødvendig for å hindre at Det konservative partiet går til angrep på sosiale rettigheter og miljøreguleringer.

Men en slik framstilling gjøres ifølge kilden mest «fordi det er bedre PR».

– Den ekte frykten er stats-subsidier under en Corbyn-regjering, sier kilden.

EU frykter at britene kan skaffe seg konkurransemessige fortrinn ved å subsidiere industrier og at et skifte mot offentlig eierskap kan skade europeiske selskaper.

«Brussel vil beskytte det indre marked mot Labours venstrepolitikk», skriver The Times.

Radikal suksess

Venstreløfter har bidratt til å sikre Corbyn seier i to partiledervalg de siste årene. Han har tatt Labour lange skritt mot venstre og vil nå gjøre det samme med hele Storbritannia.

I fjor gjorde Labour et overraskende sterkt parlamentsvalg på løfter om høyere skatter for de rike, nasjonalisering og beskyttelse av britisk industri.

Tidligere i mai gjorde Labour også sitt beste lokalvalg siden 1971. Resultatet ville holdt til nasjonalt flertall i et parlamentsvalg.

I partiprogrammet lover Labour blant annet følgende:

• Legge private jernbaneselskaper under statlig eierskap når kontraktene utløper.

• Snu privatiseringen av posten, Royal Mail, «ved nærmeste anledning».

• Opprette et offentlig, desentralisert system for energiforsyning og regionale, offentlig eide vannselskaper.

• Skape en ny, nasjonal investeringsbank og regionale utviklingsbanker for å understøtte britisk industri.

Indre splid

EU-kommisjonen mener slik støtte «skader konkurranse og virker handelsvridende». Det åpnes for støtte til regioner som sliter og til små og mellomstore bedrifter, men alle slike planer må godkjennes av EU-kommisjonen.

– Labours program, og mer generelt en sosialistisk plattform, er vanskelig, om ikke umulig, å gjennomføre innenfor EU. Hele EUs arkitektur er lagd for å forhindre slik politikk. Vi skal heller ikke glemme at EU-domstolen har siste ord når det oppstår uenigheter mellom EU og stater, sa den britisk-italienske forfatteren Thomas Fazi til Klassekampen i april.

Samtidig sliter Labour med intern splittelse, ikke minst knyttet til brexit.

Partiflertallet er for fortsatt EU-medlemskap, også blant dem som har støttet venstredreiningen av partiet under Corbyn.

Denne helga ble Corbyn kritisert av tidligere Labour-leder Neil Kinnock, som mener partilederen må støtte et forslag om å binde Storbritannia til EØS etter brexit.

Noe annet vil ifølge Kinnock være en «barnslig venstreillusjon».

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk