Mandag 14. mai 2018
ELSKET OG FRYKTET: Labour-leder Jeremy Corbyn har gjort seg populær med løfter om økonomisk venstrepolitikk. Det gjør EU livredde. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
• EU frykter Corbyns venstredreining • Truer med å stoppe britiske fly
Slik vil EU stanse ham
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.

EU

EU frykter at Labours leder Jeremy Corbyn skal vinne neste valg i Storbritannia og danne en venstreregjering som utfordrer den økonomiske høyrepolitikken som dominerer unionen i dag.

Ifølge den britiske avisa The Times vil EU derfor få på plass straffemekanismer i brexit-avtalen som skal hindre venstrepolitikken Corbyn har gjort seg populær med blant britiske velgere.

Nå vil EU få britenes høyrestatsminister Theresa May med på å avtalefeste at framtidig venstrepolitikk kan straffes med handelsskatter og kompensasjonskrav fra EU.

Om Corbyn forsøker å subsidiere britisk industri vil EU gå så langt som å nekte britiske fly innreise i EU-luftrom.

Brussel-innsatsen for å stanse Corbyn-prosjektet går fram av intervjuer The Times har gjort med EU-representanter som er tett på brexit-forhandlingene .

– Britisk politikk har forblitt uendret i generasjoner, men nå er det en ekte sjanse for at en venstreregjering reverser dette. Vi må beskytte oss selv og et indre marked, sier en høytstående EU-kilde The Times har snakket med.

Fakta

Jeremy Corbyn:

• Leder for Labour, Storbritannias største opposisjonsparti, siden 2015.

• Har stått i front for et venstreorientert grasrotopprør med en høyrevridd partielite.

• Har vunnet to partiledervalg og fått på plass et historisk radikalt partiprogram.

• Har lovet at dersom Labour får makten, vil partiet levere en «Labour-brexit» som setter arbeid og miljø først, og sikre trygghet for EU-borgere i Storbritannia.

Vil fjerne venstreverktøy

Helt siden Margaret Thatchers første valgseier i 1979 har Storbritannia blitt dominert av privatisering og frimarkedspolitikk.

Også sosialdemokratiske regjeringer, som under Tony Blair, har omfavnet høyresidas økonomiske politikk.

Corbyn, med sitt historisk radikale partiprogram, vil imidlertid utfordre elitenes økonomiske enighet.

Han har blant annet lovet å reversere privatisering og outsourcing gjennom sterkere statsstøtte til britisk industri og næringsliv.

Klassekampen har tidligere skrevet om hvordan EUs traktater gjør det vanskelig for Corbyn å innføre den politikken han vil ha. Det gjelder ikke minst statsstøtte til nasjonal industri.

Nå vil Brussel ta fra britene slike verktøy også når de forlater unionen.

EU vil få på plass klausuler som blant annet vil straffe politikk de ikke liker, med skattlegging av britisk eksportvarer til EU, blokkering av britiske finansinstitusjoner fra EU-markeder og mer omfattende tollsjekker.

Corbyn skaper ekte frykt

En av The Times’ kilder i Brussel forteller at EU i ­offentligheten løfter fram ­slike tøffe mekanismer med ­argumenter om at det er nødvendig for å hindre at Det konservative partiet går til angrep på sosiale rettigheter og miljøreguleringer.

Men en slik framstilling gjøres ifølge kilden mest «fordi det er bedre PR».

– Den ekte frykten er stats-subsidier under en Corbyn-regjering, sier kilden.

EU frykter at britene kan skaffe seg konkurransemessige fortrinn ved å subsidiere industrier og at et skifte mot offentlig eierskap kan skade europeiske selskaper.

«Brussel vil beskytte det indre marked mot Labours venstrepolitikk», skriver The Times.

Radikal suksess

Venstreløfter har bidratt til å sikre Corbyn seier i to partiledervalg de siste årene. Han har tatt Labour lange skritt mot venstre og vil nå gjøre det samme med hele Storbritannia.

I fjor gjorde Labour et overraskende sterkt parlamentsvalg på løfter om høyere skatter for de rike, nasjonalisering og beskyttelse av britisk industri.

Tidligere i mai gjorde Labour også sitt beste lokalvalg siden 1971. Resultatet ville holdt til nasjonalt flertall i et parlamentsvalg.

I partiprogrammet lover Labour blant annet følgende:

• Legge private jernbaneselskaper under statlig eierskap når kontraktene utløper.

• Snu privatiseringen av posten, Royal Mail, «ved nærmeste anledning».

• Opprette et offentlig, desentralisert system for energiforsyning og regionale, offentlig eide vannselskaper.

• Skape en ny, nasjonal investeringsbank og regionale utviklingsbanker for å understøtte britisk industri.

Indre splid

EU-kommisjonen mener slik støtte «skader konkurranse og virker handelsvridende». Det åpnes for støtte til regioner som sliter og til små og mellomstore bedrifter, men alle slike planer må godkjennes av EU-kommisjonen.

– Labours program, og mer generelt en sosialistisk plattform, er vanskelig, om ikke umulig, å gjennomføre innenfor EU. Hele EUs arkitektur er lagd for å forhindre slik politikk. Vi skal heller ikke glemme at EU-domstolen har siste ord når det oppstår uenigheter mellom EU og stater, sa den britisk-italienske forfatteren Thomas Fazi til Klassekampen i april.

Samtidig sliter Labour med intern splittelse, ikke minst knyttet til brexit.

Partiflertallet er for fortsatt EU-medlemskap, også blant dem som har støttet venstredreiningen av partiet under Corbyn.

Denne helga ble Corbyn kritisert av tidligere Labour-leder Neil Kinnock, som mener partilederen må støtte et forslag om å binde Storbritannia til EØS etter brexit.

Noe annet vil ifølge Kinnock være en «barnslig venstreillusjon».

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk