Lørdag 12. mai 2018
PÅ VIPPEN IGJEN: Anbudskonflikt har lammet luftambulansene i nord. KrF kan avgjøre om anbudet oppheves. Her KrFs partileder Knut Arild Hareide og KrF-representant Olaug Bollestad. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Ambulansefly står etter anbudsprosess • KrF vurderer å støtte ny organisering
Kan stanse anbud i lufta
PÅ VIPPEN: KrF åpner for å støtte anbudsstopp i luftambulanse­tjenesten.

Helse

Fly står på bakken og Forsvarets ambulansehelikopter er satt i beredskap for å sikre liv og helse etter anbudskonflikt i luftambulansetjenesten.

Krisa kommer fordi piloter og fagfolk har søkt seg vekk fra ambulansetjenesten. De ønsker ikke å jobbe for det svenske selskapet Babcock som vant anbudet om å drive luftambulansetjenestene fra selskapet Lufttransport i fjor.

Krisa er varslet. Som Klassekampen skrev fredag, konkluderte regjeringens akuttutvalg i 2015 med at man burde utrede offentlig drift, fordi anbud ville gjøre beredskapen sårbar.

Tirsdag behandler Stortinget et hasteforslag fra Rødt, ment for å få slutt på kaoset. Partiet foreslår å annullere anbudet med Babcock.

Forlenge avtalen med Lufttransport.

Utrede og forberede offentlig drift av tjenesten.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV stilte seg raskt bak forslaget om å annullere anbudet, da det ble stilt onsdag forrige uke. De er også positive til å utrede en slutt på anbudsprosessene, selv om det er noe uenighet om hva som bør være ordlyden i vedtaket.

Fakta

Luftambulansekrisa:

• Det er krise i luftambulansetjenesten etter Babcock Scandinavian Airambulance (BSAA) vant anbudet om å drifte luftambulansene fra Lufttransport.

• BSAA skal etter planen ta over i 2019, men bare 14 piloter har søkt på de 97 stillingene i selskapet, på grunn av dårligere lønn og vilkår.

• Piloter og fagfolk har søkt seg bort og fly står på bakken. Fredag satte Forsvaret inn et helikopter for å sikre beredskap.

KrF avgjør

Siden de rødgrønne partiene er enige, er det KrFs stemmer som avgjør luftambulansens framtid. Også der mener mange at anbudets tid bør være forbi.

– Vi er ikke fremmed for å kreve en utredning om å gå bort fra dagens anbud til fordel for mer langsiktige løsninger, sier Olaug Bollestad, stortingsrepresentant for KrF og leder i helse- og omsorgskomiteen.

Hun reagerer imidlertid på at Rødts forslag vil ekskludere ideelle aktører.

– Det er ikke gitt at staten selv må drive luftambulansene. Ideelle Norsk Luftambulanse har gjort et godt akuttmedisinsk arbeid i mange år. Jeg vil ikke binde meg til at det skal være det offentlige som må drive en slik tjeneste, sier Bollestad.

Hun understreker at KrF ikke vil konkludere på kravet om annullering eller utredning om ny organisering før helseministeren har redegjort om saken tirsdag.

Støtte i nord

KrFs fylkesledere i Nord-Norge mener man må finne en varig løsning på krisa i luftberedskapen.

– Nå trenger vi en løsning på denne akutte situasjonen. Så trenger vi en større diskusjon om anbudsutsettelse av helsetjenester. KrF bør støtte en utredning av offentlig drift av luftambulansen, sier Ingelin Noresjø, fylkesleder i KrF Nordland.

Svein Iversen, fylkesleder i Troms og Finnmark, har ikke tatt stilling til å utrede offentlig eie av beredskapen, men mener anbudet bør oppheves.

– Synet her i nord er at man bør gå for en annullering, uten at jeg vet om Stortingsgruppa har samme syn. Det er åpenbart at måten anbudet har blitt kjørt på har vært veldig uheldig, sier Iversen.

Han viser til at pilotene ikke fikk tilbud om å beholde jobb og vilkår når Babcock vant anbudet.

Åpen for endring

– Vi er åpne for å diskutere ordlyden i vårt forslag hvis det kan bidra til flertall, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

– Det viktigste er å sikre et flertall for å få slutt på en farlig anbudspolitikk. Høyre­sidas ideologiske skylapper gjør at vi risikerer full krise og tap av livreddende kompetanse i hver anbudsrunde, sier Moxnes.

Han setter sin lit til at KrF vil komme opposisjonen i møte.

– Jeg har ingen tro på at Høie vil ta til vettet, men KrF burde være åpne for sunn fornuft. Anbud er ikke egnet for å oppfylle samfunnskritiske tjenester.

jos@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.
Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Mandag 13. august 2018
SINNA: Den russiske ambassaden er djupt misnøgd med forsvarsministerens grunn for at Vladimir Putin ikkje er invitert til Finnmark i 2019.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Torsdag 9. august 2018
REFS: Frank Bakke-Jensen vil utsette 22. juli-komiteens terrorsikringsfrist for Forsvaret med ti år, uten å spørre Stortinget. Nå får han refs av komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide.
Onsdag 8. august 2018
JUBILEUM: Neste år skal vi feire at det er 75 år siden soldater fra Sovjet startet frigjøringen av Norge. – Da må sanksjonene overfor vår nabo i øst være avsluttet, sier stortingspolitiker fra Frp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk