Lørdag 5. mai 2018
PÅ MAKTJAKT: Jeremy Corbyn har de siste årene fått fart på Labour med sin mer radikale økonomiske politikk. Her på partikonferansen i september i fjor. FOTO: BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX
• Labour-aktivister styrker storbyframgang • Men Corbyns parti sliter i brexit-land
Må vente på rødt skred
CORBYN-HÅPET: Britenes lokalvalg ble ikke helt det røde jordskjelvet mange spådde i forkant. Labour gjorde likevel sitt beste lokalvalg siden 1971.

Storbritannia

I forkant av lokalvalget i 150 kommuner i Storbritannia torsdag ble det skapt forventninger om at Jeremy Corbyns Labour skulle farge London «blodrødt».

Men da resultatene fra hovedstaden tikket inn, hadde Labour «bare» gått fram noen få prosentpoeng.

I Det konservative partiet (Tory), partiet til statsminister Theresa May, feiret mange at de beholdt kontroll over flere distrikter der Labour og deres grasrotaktivister i venstrebevegelsen Momentum hadde satset.

– Valget ble ikke jordskjelvet mange trodde på. Forventningene tatt i betraktning, er resultatet en liten seier for regjeringen og en liten nedtur for Labour, sier Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg, til Klassekampen.

Fakta

Lokalvalg i Storbritannia:

• Torsdagens lokalvalg i Storbritannia gav mindre forskyvninger enn mange hadde spådd på forhånd.

• De endelige resultatene var ventet etter at Klassekampen gikk i trykken i går, men det var klart at både Labour og Det konservative partiet (Tory) vant og mistet kontroll over valgkretser.

• Labours framgang var i hovedsak i byområder.

• Flere steder stjal toryene plasser fra høyrepopulistiske Det britiske uavhengighetspartiet (Ukip), som gjorde et svært dårlig valg.

Labour-framgang

Hvor kom de enorme forventningene fra? Bratberg mener «håpefulle kommentatorer» og venstreaktivister selv var med på å skape dem, styrket av indre Tory-strid og skandaler som Windrush-saken.

Corbyn-tilhenger og The Guardian-kommentator Owen Jones påpeker at Labour gjorde sitt beste, og Toryene sitt dårligste lokalvalg på 47 år. Han sier likevel at toryene var flinkest til å styre «forventninger, og Tory-spinndoktorer, og konservative medier skapte overdreven frykt for «full Tory-apokalypse».

Målet var å få Tory-velgere til å stemme, skape selvtilfredshet hos Labour-velgere, og få faktisk Labour-framgang til å virke ubetydelig.

Toryene skjulte ikke skadefryd over at Labour ikke vant kontroll over tradisjonelt konservative London-«kronjuveler», som Wandsworth og Westminster.

– Men det måtte eventyrlig framgang til for å vinne disse områdene. Dette er toryenes hjemmebane, sier Bratberg.

Wandsworth ble sist kontrollert av Labour for 40 år siden. I år gikk Labour fra 19 til 26 seter.

Westminster, et av de rikeste strøkene i hele Europa, har alltid vært Tory-styrt. Men etter innsatsen fra Momentum-aktivister gikk Labour fram over 7 prosent i Westminster, og endte bare 1,7 prosentpoeng bak De konservative

«Aktivisme fungerer»

Det var framgang for Labour i de fleste kretser der Momentum satset.

– Og tallene sammenliknes med 2014, da Labour også gjorde et ganske godt valg, sier Bratberg.

I Manchester-bydelen Trafford mistet toryene kontroll for første gang siden 2004. Labour gikk fram over 9 prosent. Momentum bidro også til at Labour gikk fram 12 prosentpoeng i Portsmouth.

«Uten Momentums mobilisering av tusenvis av aktivister hadde Labour vunnet mindre framgang, og alle som forteller deg noe annet er en politisk motivert løgner», tvitrer Jones.

Brexit-trøbbel

Corbyn kalte resultatet solid. Lokalvalget kastet imidlertid også lys over det Bratberg kaller «Labours hovedutforing» fram mot neste nasjonale valg: I flere distrikter som stemte for brexit, som Derby, Nuneaton og Bedworth, tapte Labour kontroll.

– Labour må bli mer enn et storbyparti, og samle arbeiderklassen Corbyn snakker om, men som ikke nødvendigvis har latt seg overbevise av hans prosjekt, sier Bratberg.

Labour må vinne områder utafor byene, særlig i Nord- og Midt-England, der arbeiderklassefolk og brexit-tilhengere har flokket til Toryene.

– Corbyn må tilby en troverdig økonomisk strategi, som ikke bare handler om økonomiske rettferdighet, men om en økonomisk kurs for landet i lys av brexit, sier Bratberg.

Jødisk sinne

I London-bydelen Barnet var den eneste der Labour gikk tilbake på tross av Momentum-satsing. Bydelen har store jødisk befolkning, og Labour-politikere innrømmer at anklager om antisemittisme i partiet hadde stor effekt på valgresultatet

– Ved alle jødiske husholdninger vi besøkt e, sa folk «ikke denne gangen», sier Labour-politiker i Barnet, Adam Langleben til The Guardian.

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Lørdag 20. oktober 2018
KRIGSSPILL: Den største Nato-øvelsen etter den kalde krigen begynner neste uke. 50.000 Nato-soldater skal øve på å komme Norge til unnsetning.
Fredag 19. oktober 2018
RAID: Styrtrike finansfolk har i årevis unndratt milliarder i utbytteskatt i over ti europeiske land. En avhopper kaller opplegget «djevel­maskinen».
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk