Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Et tariffoppgjør av historisk format bygger seg opp i Danmark. Det kan gi fagbevegelsen og klassekampen ny vind i seilene.

Den danske musketéravtalen

HELT OK: Fagorganisasjonene for offentlig ansatte står sammen i årets tariffoppgjør i Danmark. Den siste uka har det vært store demonstrasjoner utenfor Forligsinstitutionen i København. Her fra forrige fredag. FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN, RITZAU/NTB SCANPIX Mads Claus Rasmussen

I Danmark er det i ferd med å bygge seg opp til noe som kan bli en formidabel konfrontasjon mellom de offentlig ansattes organisasjoner på den ene sida og staten, regionene og kommunene på den andre. Det dreier seg om årets tariffoppgjør, men utviklinga er i ferd med å gjøre det til en mer omfattende kamp – en kamp om velferdsstaten og for en helt annen fordelingspolitikk. Dypest sett står kampen om hvilket samfunn vi vil ha, uttrykkes det nå fra flere av de faglige lederne. Samtidig skjer det endringer av historisk format både på den faglige og den politiske sida i arbeiderbevegelsen. Avhengig av hvem som går seirende ut av denne styrkeprøven, kan resultatet bidra til å endre maktbalansen mellom partene i det danske arbeidslivet.