Fredag 27. april 2018
FOLK VIL HA FRED: I Sør-Korea støtter 80 prosent av befolkningen fredsproses sen som er underveis med Nord-Korea. Her aktivister i Sør-Korea som drømmer om gjenforening. FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/SCANPIX
• Historisk toppmøte på Korea-halv øya • Kim og Moon undertegner fredserklæring
Legger felles USA-plan
FREDSHÅP: Både Nord- og Sør- Korea håper fred skal gi økonomisk opptur. I dag må Kim Jong-un og Moon Jae-in meisle ut en felles plan for å overbevise USA om å oppheve sanksjoner.

KOREA

I både Nord- og Sør-Korea er fredsforventningene enorme foran dagens historiske toppmøte mellom diktator Kim Jong-un og president Moon Jae-in.

De to landene har vært i krig siden 1950. I grensebyen Panmunjom skal lederne i dag underskrive en felles og allerede forberedt fredserklæring.

En slik «symbolsk og historisk svært viktig erklæring» skal ifølge Korea-ekspert Vladimir Tikhonov, professor ved Universitet i Oslo, vise verden at begge land ønsker fred og gradvis nedbygging av Nord-Koreas atomprogram.

– I Sør-Korea er det nå en atmosfære av eufori, folk er meget begeistret, og alle venter på det som skal skje, sier han til Klassekampen.

Tikhonov mener det er avgjørende å forstå at «den ideologiske konflikten i Korea er over».

– Det er ikke lenger store interessekonflikter. Isteden ønsker begge land seg grovt sett det samme: fred, stabilitet og at Nord-Korea blir en del av verdens kapitalistiske system, sier han.

Fakta

Fredsprosess på Korea-halvøya:

• Sør-Korea og Nord-Korea har den siste tida tatt stadig nye skritt i en etterlengtet fredsprosess.

• En sørkoreansk delegasjon besøkte Nord-Korea i mars. Like etter bekreftet USA en nordkoreansk invitasjon om et møte mellom Kim Jong-un og Donald Trump.

• I april sa Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av missiler og atomprøvesprengninger.

• I dag møter Kim Sør-Koreas president Moon Jae-in i grensebyen Panmunjom.

Felles problem: USA

80 prosent av alle sørkoreanere støtter fredsprosessen. Den siste tida har hver minste detalj i dagens seremoni blitt øvd inn, med skuespillere i rollene som Moon og Kim.

– Generalprøven ble holdt i går. Alt er iscenesatt. Ritualer er enormt viktig i Korea, sier Tikhonov.

Da er det langt større usikkerhet knyttet til et annet planlagt toppmøte: Kims treff med USAs president Donald Trump.

Møtet ble overraskende annonsert i mars i år, og skal etter planen skje i mai.

Tikhonov tror dagens Korea-møte også blir et slags strategimøte i forkant av møtet med den amerikanske presidenten.

– De har et felles hovedproblem: USA. Koreanerne må overtale amerikanerne til å støtte fredsprosessen, og det viktigste på møtet er å forberede en felles plattform før møtet med Trump, sier han.

Moon vil ha nytt marked

Trump sitter med nøkkelen til noe både Nord- og Sør-Korea dypt ønsker seg: Oppheving av økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea, og dermed integrering av landet i verdensøkonomien.

En slik utvikling vil ha store positive virkninger også i Sør-Korea. Landet sliter med økonomisk stagnasjon og overproduksjon i industrien. Økonomien skriker etter nye markeder, og løsningen ligger rett på andre sida av grensa. Nord-Koreas økonomi er allerede i vekst, etter flere reformer under Kim, ikke minst innafor jordbruk og fiskeri. Om sanksjonene fjernes, vil Nord-Korea kunne nå veksttall som Kambodsja og Vietnam, rundt 6–7 prosent.

– Boligpriser i nærheten av den avmilitariserte sonen går allerede opp, sier Tikhonov.

Iran-uro følges

Han mener både Moon og Kim må ha ære for tilnærmingsprosessen og fredsforhåpningene.

– Jeg har stor respekt for Moon, som har vært demokratiforkjemper siden 1970-tallet. Men jeg gir også mye ære til Kim. Selv om Nord-Korea fortsatt er et brutalt diktatur, har det skjedd mye positivt, sier Tikhonov.

Han mener «Nord-Korea har hatt en konsekvent politikk over tid, med sikte på integrering».

Trumps ønske om å skrote atomavtalen med Iran følges tett på Korea-halvøya.

– Hvordan påvirker Iran-uroen fredsprosessen?

– Det forsterker spørsmål rundt USAs troverdighet. Det er vanskelig å stole på en avtale hvis den ene part kan trekke seg når som helst.

Samtidig øker usikker­heten i Sør-Korea rundt hvorvidt USA er en fornuftig alliert.

– I Sør-Korea er publikum svært interessert i det som skjer rundt Iran-avtalen. Mange stiller store spørsmål ved hva USAs garantier egentlig er verdt. Koreanere er først og fremst pragmatikere, og hvis ikke USA kan garantere stabilitet, må man finne andre. Og da tenker jeg selvfølgelig på Kina.

eirikgs@klassekampen

Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk