Torsdag 26. april 2018
SPESIELLE VENNER: USAs president Donald Trump betegnet relasjonen med Emmanuel Macron som spesiell og kalte den franske presidenten for «perfekt» mens han børstet vekk flass fra jakkekragen hans. Nå vil de spesielle vennene bytte ut dagens Iran-avtale med en ny og strengere en. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
• Fransk-amerikansk «bromance» setter atom-avtalen med Iran i spill • Øker frykten for krig
Slakter fransk Trump-flørt
Undersak

Trump snudde om Syria

Seinest for én måned siden uttalte president Donald Trump at USA ville trekke seg ut av Syria «veldig snart».

– La de andre folka ta seg av det nå, sa Trump da.

Etter møtet med den franske presidenten Emmanuel Macron sa Trump derimot at USA «vil etterlate et kraftig og varig fotavtrykk» i Syria.

Macron har tidligere tatt æren for Trumps snuoperasjon i Syria. Det skjedde rett etter at USA, Frankrike og Storbritannia bombet tre angivelige anlegg for produksjon av kjemiske våpen i Syria.

– For ti dager siden ville president Trump trekke seg ut av Syria. Vi overbeviste ham til å bli, sa Macron ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Tirsdag begrunnet Trump kuvendingen med at han og Macron ikke vil la Iran, som er alliert med regimet i Syria, få fri tilgang til Middelhavet.

Som Klassekampen har skrevet i flere saker, har USA blant annet en base i Tanf sørøst i Syria, der også norske soldater har vært stasjonert.

Tanf ligger strategisk til på hovedveien mellom Damaskus og Bagdad, og tidligere norskstøttede opprørere i området har sagt at deres mål er å stenge ruten for iranskstøttede væpnede grupper.

NEW DEAL: USA og Frankrike vil ha en ny atom-avtale med Iran. Redaktør i Le Monde Diplomatique kaller manøveren arrogant, respektløs og beklagelig.

IRAN

Mens Donald Trump i kjent stil hamret løs på den nåværende atom-avtalen med Iran og kalte den «vanvittig» og «latterlig», tegnet Emmanuel Macron opp konturene for en ny avtale på tirsdag: En revidert og utvidet avtale som Trump signaliserte overfor pressen i Washington at han var åpen for.

Den franske og den amerikanske presidenten, som møttes i Det hvite hus denne uka, har tidligere hatt tilsynelatende motstridende syn på atom-avtalen inngått med Iran i 2015. Trump har truet med å forkaste hele pakten, mens Macron har kalt avtalen «uperfekt», men samtidig sagt den «er det eneste alternativet vi har».

Fakta

Atom-avtalen med Iran:

• Ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Iran 14. juli 2015.

• Har som formål å unngå at Iran utvikler atomvåpen og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. I bytte mot dette skal økonomiske sanksjoner mot Iran oppheves.

• Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fastslo at Iran overholdt sine forpliktelser.

• Donald Trump har truet med at USA vil trekke seg fra avtalen.

Missiler og Midtøsten-makt

Det var imidlertid ikke måte på hvor god tone de to statslederne viste seg å ha under statsbesøket, der de spøkte, lo og omfavnet hverandre.

– Vi ønsker heretter å jobbe med en ny avtale med Iran, bekreftet Macron overfor pressekorpset og la fram det han selv kalte fire søyler.

Ifølge Macrons visjon skal den nåværende avtalen «ikke forkastes», men i stedet utgjøre den første søylen i en ny og mer omfattende avtale, mens den andre søylen skal være en utvidelse som skal gjelde etter 2025.

Den tredje søylen i avtalen Frankrike og USA ser for seg, skal ifølge Macron forhindre at Iran utvikler ballistiske (langtrekkende) missiler, mens den fjerde søylen skal motvirke at Iran intervenerer i naboland i Midtøsten.

– Imperialistisk arroganse

Manøveren i Washington får Serge Halimi, redaktør for Le Monde Diplomatique (LMD) i Paris, til å reagere kraftig.

«Det er på høyde med imperialistisk arroganse når en avtale som på smertefullt vis har blitt framforhandlet og akseptert av Iran, Tyskland og FNs sikkerhetsråds fem faste medlemmer, og som har blitt respektert av alle parter så langt, vil endres [av Macron] kun fordi det er innfallet til USAs nye president», skriver Halimi i en e-post til Klassekampen.

LMD-redaktøren, som sjelden uttaler seg i mediene, mener Macrons imøtegåelse med Trump er respektløs overfor resten av verden, og antyder at Frankrike har gitt etter for press fra USA.

«Det vil være svært beklagelig om Macron går med på dette kravet fra Washington», skriver Halimi videre.

Onsdag avviste både Tyskland, Russland og EU det nye framstøtet til Macron og Trump.

– Det eksisterer en avtale og den må opprettholdes, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini ifølge NTB.

– Truer verdensfreden

I franske medier går nå diskusjonen om Macron har bøyd seg for Trump eller ei. Søndag, dagen før Washington-besøket, sa Macron til den konservative tv-kanalen Fox News at «han ikke har noen plan B» om Trump holder fast ved å skrote avtalen. Men Macrons støttespillere avviser at han har snudd, deriblant Renaud Girard i den konservative avisa Le Figaro.

– Han har ikke gjort retrett. Men han klarte ikke å få Trump til å gi seg. Det er ikke lett for lille Frankrike å få et land som USA til å gi etter, sa Girard i et intervju i avisa.

Men Jean-Luc Mélenchon, leder for venstresidepartiet La France Insoumise og Macrons tydeligste opposisjonskraft i nasjonalforsamlingen, refser «Macrons vennskapelige tilnærming til Trumps linje» og frykter det brygger til krig mot Iran. «Macron, en fare for freden», tvitret Mélenchon på onsdag.

Israelsk press

Å motvirke iranske missiler, som Macron sa vil være den tredje søylen i en ny Iran-avtale, samt søyle nummer fire om å forhindre iransk dominans, er nye momenter. Men i mars la Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian press på EU for å utvide avtalen til å også omfatte iranske missiler. «Frankrike ber EU sanksjonere Irans missil-program slik at Trump ikke dropper atom-avtalen», skrev den israelske avisa Haaretz 19. mars.

I Trumps stab er de to haukene John Bolton, Trumps nye sikkerhetsrådgiver, og fersk utenriksminister Mike Pompeo kjente kritikere av Iran-avtalen fra 2015. Pompeo har tidligere sagt det «letteste» er å bombe Iran. Nå planlegger Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman å møte Bolton og forsvarsminister Jim Mattis for å diskutere «Irans ekspansjon i Midtøsten og i Syria», ifølge The New York Times.

Selv om Trump signaliserte at han er villig til å støtte en ny avtale à la Macron, avviste han ikke at han fremdeles kan komme til å skrote den nåværende avtalen 12. mai. Trump har nemlig tidligere sagt han vil gå ut av avtalen om den ikke blir hardere mot Iran innen denne datoen.

– Ingen vet hva jeg kommer til å gjøre 12. mai, selv om du jo har en klar idé, sa Trump og blunket til Macron under pressekonferansen, ifølge The New York Times.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk