Onsdag 25. april 2018
USA hardt ut mot volden i Nicaragua
USA fordømmer volden og undertrykkelsen av folket i Nicaragua etter at 27 mennesker har blitt drept i protester og sammenstøt den siste uken.
Publisert: 25 April 04:15
USA fordømmer volden og undertrykkelsen av folket i Nicaragua etter at 27 mennesker har blitt drept i protester og sammenstøt den siste uken.
Protestene mot Nicaraguas president Daniel Ortega fortsatte mandag, til tross for at han har innfridd demonstrantenes krav og trukket tilbake en omstridt reform.
27 mennesker er drept i sammenstøt mellom demonstranter, politifolk og unge motdemonstranter fra Sandinistpartiet den siste uka.

USA fordømmer– Den forferdelige politiske volden politiet og regjeringsvennlige kjeltringer har brukt mot folket i Nicaragua, spesielt universitetsstudenter, har sjokkert det demokratiske internasjonale samfunnet, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.
USA ber om «dialog og støtte for det nicaraguanske folket som lengter etter politisk ytringsfrihet og de ekte demokratiske reformene de virkelig fortjener».
Bakgrunnen for protestene var regjeringens forslag til pensjonsreform, men selv om presidenten trakk denne, fortsatte protestene mandag. Slagordene ble nå rettet mot Ortega og hans kone, Rosario Murillo, som er visepresident. Demonstrantene protesterte blant annet mot parets autoritære lederstil og mot sikkerhetsstyrkenes brutale framferd de siste dagene.

Internasjonale reaksjonerReaksjonene har kommet fra flere hold den siste uken.
FNs menneskerettighetskontor har uttalt at flere av dødsfallene i landet kan ha vært urettmessige og ber om at dødsfallene blir etterforsket.
EU og Vatikanet har bedt om at det blir innledet samtaler for å dempe uroen, mens Den interamerikanske menneskerettighetskommisjon fordømmer dødsfallene og undertrykkelsen.
USA sier de har trukket flere ansatte og deres familier ut av den amerikanske ambassaden i landet.
(©NTB)
Lørdag 26. mai 2018
EU-domstolen slår fast at alle EU- og EØS-land står fritt til å skattlegge Netflix og andre strømmeselskaper. I Norge kan en strømme­avgift gi nærmere 100 millioner kroner årlig.
Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Lørdag 26. mai 2018
VIL PRIORITERE: Regjeringa har fått sterk kritikk frå opposisjonen for å ikkje følgje opp forsvarsforliket. No tek også Frp på Stortinget skytset fram.
Lørdag 26. mai 2018
• Neste uke er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt i Stortinget. Loven var en oppdatering av tidligere lover om svangerskapsavbrudd, som krevde behandling i nemnd. Den nye loven sikret at kvinner selv fikk råderett over...
Lørdag 26. mai 2018
Tilpasning: Juli Zeh trekker opp et stort moralsk og politisk lerret, men romanen går ikke dypt nok inn i hovedpersonens psykologi.
Fredag 25. mai 2018
SAMME SKOLE: 21-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia har hatt et opphold på koranskole i Somalia. Ifølge politiet var offeret elev på den samme skolen.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Fredag 25. mai 2018
Kulturpolitikerne liker dårlig at ­Cappelen Damms salgskanaler har en overvekt av titler fra eget forlag.
Fredag 25. mai 2018
• Den pensjonerte russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal ble 4. mars i år funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England sammen med sin 33 år gamle datter Julia. Begge er nå utskrevet fra sykehus. Skripal ble i 2006 dømt til 13...
Torsdag 24. mai 2018
SINNE: Alta Frp krever gransking, og fylkeslederen i Finnmark Frp mener helseminister Bent Høie må gå etter luft­ambulansekrisa.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk