Onsdag 25. april 2018
TRENER: Soldater fra Den frie syriske hæren (FSA) under opplæring utenfor Aleppo i juni 2015. FOTO: BARAA AL-HALABBI, AFP/NTB Scanpix
Samtidig som Norge deltok i Pentagon-prosjekt mot IS, drev CIA eget program mot Assad:
Kryr av forlatte militser
Undersak

– Militsleder fikk Schengen-visum

Mens Klassekampen snakker med Abu Walid, kommer det fram at han befinner seg i Tyrkia for å møte øverstkommanderende i gruppa Løvene fra hæren i øst, Abu Faisal al-Salama. Ifølge Abu Walid hadde hans leder da nylig vært i Europa i «et forsøk på å etablere ny støtte og finansiering» der etter at den operasjonen i Jordan som CIA ledet, ble faset ut.

– Al-Salama reiste ut av Syria, via Jordan til Europa og deretter til Tyrkia, sier han.

– Hvordan reiste han til Europa?

– Han har et bredt nettverk, og vi er trent opp av CIA og europeiske etterretnings­tjenester. Han fikk et Schengen-­visum av Frankrike, sier Abu Walid.

Talspersonen forteller videre at militslederen al-Salama har «snakket med representanter for flere europeiske land» og «representanter i EU».

– Det er usikkert om vi får finansiering, men det har kommet vage løfter, sier han.

Erna Solberg
KAOS: Mens norske soldater var i Jordan for å trene krigere mot Den islamske staten (IS), ledet CIA et eget opplegg i samme land for å støtte anti-Assad-militser.

SYRIA

Etter sju år med stedfortrederkrig kryr Syria av væpnede grupper som har blitt opplært og utrustet av utenlandske aktører.

Som Klassekampen har skrevet om i flere artikler, skulle norske soldater sendes til Syrias naboland Jordan for å trene og rådgi opprørere som en del av den USA-ledede koalisjonens kamp mot Den islamske staten (IS). Programmet ble opprettet av USAs forsvarsdepartement Pentagon i 2014.

Parallelt med dette ledet etterretningen CIA et hemmelig program – også i Jordan – som gikk ut på å væpne og trene opprørere som kriget mot regimet til president Bashar al-Assad.

Norge avsluttet formelt Syria-bidraget i mars. I juli 2017 kunngjorde USAs president Donald Trump at CIA-operasjonen skulle avsluttes.

Dermed er skjebnen til en rekke væpnede grupper svært uviss.

Fakta

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene skulle ifølge regjeringen også ha «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det».

• Oppdraget ble forlenget i mars 2017. Den operative delen ble avsluttet i oktober 2017, og oppdraget ble offisielt avsluttet 10. mars i år.

Løvene fra øst

Klassekampen har snakket med Abu Walid, en representant for militsen Løvene fra hæren i øst. Gruppen ble trent under CIA-ledede Military Operations Command (MOC) i Amman.

– Vi kjemper både mot Assad og mot IS. Begge er våre fiender, sier Abu Walid på telefon fra Tyrkia, der han befinner seg for tida.

Gruppen opererer i samme del av Syria som Den revolusjonære kommandohæren (MaT), som Pentagon og Norge har støttet.

Abu Walid sier MOC stanset finansieringen av gruppen i november 2017, omtrent samtidig som Norge ifølge statsminister Erna Solberg avsluttet den operative delen av Syria-bidraget.

– MOC stanset støtten til alle grupper de har trent og som nå befinner seg sør i Syria. Men vi koordinerer fortsatt med MOC, som er operativ som gruppe i Jordan enda, sier Abu Walid.

Opprørstalsmannen synes det er rart at «CIA og Pentagon konkurrerer mot hverandre».

– De støtter ikke hverandres prosjekter, sier han.

På defensiven

Ifølge The Washington Post frykter tidligere USA-støttede opprørere nå en regimeoffensiv sør i Syria. Assad-vennlige Al-Masdar News hevdet denne uka at soldater fra en av de første gruppene som fikk støtte av CIA, Martyren Ahmed al-Abdos styrker, skal ha overgitt seg til den syriske hæren i Qalamoun-fjellene.

Moazhem al-Saloum fra opprørsallierte Hammurabi’s Justice News skriver til Klassekampen at det dreier seg om «10 eller 15 medlemmer» som har overgitt seg.

Da støtten fra amerikanerne avtok, skal en delegasjon fra militsen ha dratt til Washington for å sikre seg fortsatt vestlig hjelp.I fjor var gruppen i ferd med å slå seg sammen med Løvene fra hæren i øst. Planen ble droppet etter uenighet om i hvilken grad de skulle kjempe mot regimestyrker.

På spørsmål om Løvene fra hæren i øst vil legge ned våpnene om støtten fortsetter å utebli, svarer Abu Walid:

– Nei, det vil vi aldri. Syrere har ofret altfor mye blod til at vi bare skal gi opp, og la Assad bli sittende.

Han tror også USA tar feil når de tror at IS er endelig beseiret.

– Er dere komfortable med å jobbe med CIA, eller angrer dere på samarbeidet?

– Vi angrer absolutt ingenting. Assad har jo russerne og iranerne, vi har våre venner i USA og Europa. Det er ikke et alternativ å gi opp krigen mot Assad, sier han.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.
Onsdag 8. august 2018
SPLID: EU setter inn kraftige mottiltak mot USAs Iran-sanksjoner. «Amerika først» kan bli til «Amerika alene», mener Iran-forsker.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk