Tirsdag 24. april 2018
IMOT ENSRETTING: – Med sitt ensidige fokus på bestselgere vil Tanum Concept skade bredden i det fysiske boksalget, frykter Tore Slaatta, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
I Danmark er andelen krimbøker som selges i matbutikker, dobbelt så stor som i fagbokhandlene:
Ut mot «bok i butikk»
Undersak

– Har ikke sett slike skjevheter før

Tendensen som så langt har gjort seg gjeldende i Coops Tanum Concept-butikker, er interessant, mener NHH-professor Øystein Foros.

I 2014 var han veileder for en student som undersøkte hvorvidt bokhandlene favoriserte bøker fra eierforlagene.

– Hun fant veldig få tegn på skjevheter som skulle tyde på at eierforlagene fikk noen fortrinn i kjedene, både når det gjelder bøker som fikk stå på utstilling og i det generelle utvalget, forteller Foros.

Overrepresentasjonen av Cappelen Damms bøker i Coop-butikkene er i så måte interessant, mener Foros.

– Det er noe man ikke har funnet tidligere.

– Du mener dette er noe nytt?

– Jeg kan i hvert fall ikke komme på noen eksempler der vi har sett denne typen skjevheter tidligere.

Ifølge NHH-professoren er det sannsynlig at skjevheten i utvalget først og fremst har praktiske årsaker.

– Cappelen Damm-konsernet sitter igjen med en større avanse for hver bok fra eget forlag de selger over disk. Men en tung overvekt av Cappelen Damm-bøker vil likevel ikke reflektere kundenes etterspørsel. Dersom Jo Nesbø ikke stilles ut, får de solgt færre bøker, sier han.

Slik bokmarkedet er i dag, kontrollerer noen få forlagskonsern alle salgskanalene for bøker, sier Anitra Figenschou, forlegger og høyskolelektor ved BI.

– Når ingenting av det som det forhandles om, er gjennomsiktig og åpent, må vi bare ha tillit til at aktørene ikke bruker makten sin til å tvinge konkurrenter ut av markedet, sier Figenschou.

– For å sitere Astrid Lindgren: Den som er veldig sterk, må også være veldig snill.

Kilde: Marie Bilde Rasmussen, «Sortiment af bøger i fysiske bokudsalg i Danmark» (nov. 2017)
Sakprosaforfatternes leder langer ut mot Tanums inntog i Coop-­butikkene. – Bokhandelkjedenes ensretting blir småtteri sammenliknet med dette, sier Tore Slaatta.

BØKER

For to måneder siden var det offisiell lansering av Tanums nye konsept for boksalg i landets 700 Coop-butikker, kalt Tanum Concept. Som Klassekampen omtalte i går, får bokhandlerkjeden kritikk for å prioritere bøker fra sitt eget eierforlag til Coop-butikkene. Av samtlige bøker som hittil er blitt promotert på nettsidene, kommer tre av fire fra Cappelen Damm.

Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er vel så bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde.

– Tanum Concept later som de er en bokhandel. Men utvalget framstår som usedvanlig dårlig, med ensidig vekt på bestselgere. Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge. Det er et trist skue, rett og slett, sier Slaatta.

Han mener Tanum med sin bestselgerstrategi undervurderer kundene i det såkalte massemarkedet og oppfordrer kjeden til å vise fram et mer mangfoldig utvalg.

Fakta

Tanum Concept:

• I september i fjor inngikk bokhandlerkjeden Tanum en avtale med Coop om å selge bøker i matvarekjedens nærmere 700 butikker.

• Fra nyttår mistet Blad­centralen retten til å distribuere bøker fra forlag til Coop. Blad­centralen er eid av de store forlagene og magasin­konsernene i fellesskap.

• 1. mars i år ble den nye salgskanalen Tanum Concept lansert, med egen Facebook-side og nettside.

Danske tilstander

– Det er mange fordeler ved ordningene i det norske litterære systemet. Men det er avhengig av at aktørene opptrer med tillit og troverdighet for å kunne bestå. Hvis dette er framtida for bokbransjen, vil kritikken mot bokhandelkjedenes ensretting bli småtterier i sammenlikning, sier Slaatta.

Foreløpig er det bare Tanum som har inngått avtale med en av de store matvarekjedene om salg av bøker. I Danmark har utviklingen kommet lenger med boksalg fra etablerte forlag i de fleste matbutikker.

En undersøkelse som ble gjennomført av det danske bok- og litteraturpanelet i fjor, viste at utvalget i danskenes «supermarkeder» var dominert av krim, reisebøker og matbøker (se grafikk).

– Noe av det som er bekymringsfullt, er at det er vanskelig å få kvalitetstitler inn i bokhandelen og få dem synliggjort. Dette kjenner vi igjen også i Norge, sier Tonje Vold, førsteamanuensis i litteratur ved Oslomet.

Hun er medlem av det danske bok- og litteraturpanelet. I går la utvalget fram en ny rapport om småforlagenes betydning for det danske bokmarkedet.

– Danmark har lenge hatt et mer liberalt bokmarked, og bestselgerfokuset er enda mer merkbart der, sier Vold.

Frykter bokhandeldød

Heidi Marie Kriznik, leder i Den norske forfatterforening, frykter at fagbokhandlene vil bli utkonkurrert i distriktene, fordi de er avhengige av de samme bestselgerne for å overleve.

– Den kunnskapen om bøkene som bokhandleren har, finner du ikke på Coop. Heller ikke utvalget. Dette er kanskje den fremste kritikken, at Tanum Concept ensretter tilbudet til leserne, sier hun.

Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at Tanum Concept er i oppstartsfasen.

«Vi kommer til å øke mangfoldet når alt kommer opp å stå. Vi har prioritert å få all logistikk på plass slik at det blir mulig å håndtere en større bredde», skriver hun på e-post.

kultur@klassekampen.no

Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk