Tirsdag 24. april 2018
KLARE: Opprørsgruppa Den revolusjonære kommandohæren (MaT) har vært stasjonert i Tanf sørøst i Syria. Mange av krigerne kommer fra provinsen Deir ez-Zor, som de akter å gjenrobre. 8FOTO: MAT
• Kamper om Deir ez-Zor-provinsen i Syria • Norskstøttet milits: Kjemper mot Assad om kontroll
Vil krige for sitt hjemsted
Undersak

– Holdt oss innenfor mandat

Klassekampen skrev lørdag at flere eksperter på internasjonal lov mener Norge kan ha brutt folkeretten gjennom sin støtte til syriske opprøre.

Det var Utenriksdepartementet (UD) som utarbeidet det juridiske grunnlaget for Norges støtte til syriske opprørere i Jordan og Syria.

UD rakk ikke å svare på Klassekampens forespørsel fredag. De har sendt vår henvendelse videre til Forsvarsdepartementet.

I en e-post sier seniorrådgiver Marita Wangberg at «det gir liten mening å spekulere i om» Norges oppdrag i Syria og Jordan «ville vært brudd på folkeretten».

«Norske styrker hadde mandat til å trene, rådgi og støtte lokale syriske styrker som skulle bekjempe ISIL. De holdt seg innenfor dette mandatet. De lokale gruppene som norske styrker trente har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent og støttet av Forsvaret», skriver hun.

Folkerettseksperten Mary Ellen O’Connell mener Norge kan ha brutt «prinsippet om ikke-intervensjon».

Professor Malcolm Langford ved Universitetet i Oslo mener opprørernes mål om å kjempe mot regimet gjør at «sannsynligheten for at Norge har brutt folkeretten er ganske høy».

HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.

Syria

Forrige uke skrev Klassekampen flere saker om hvordan syriske opprørere Norge har støttet i krigen mot Den islamske staten (IS), nå prioriterer kamp mot regimet til Bashar al-Assad.

Regjeringen har ikke villet si hvilke opprørere Norge har trent og hevder opprørernes kamper mot regimet har oppstått etter at Norge avsluttet sitt Syria-oppdrag.

Kilder i og rundt militsen Den revolusjonære kommandohæren (MaT) sier at deres internasjonale allierte alltid har visst at de også ville kjempe mot Assad-regimet.

Slike kamper skal blant annet ha skjedd mens norske soldater trente militsen på en USA-styrt base i al-Tanf i Syria.

Nå gir gruppas øverstkommanderende flere detaljer om militsens ambisjoner. Han flagger ikke minst at de vil delta i kampen for å gjenvinne kontroll over sin hjemprovins: Oljerike Deir ez-Zor.

– Vårt ultimate mål er Deir ez-Zor. Vi er klare for dette nå, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

– Vår oppgave blir å organisere og lede offensiven mot Deir ez-Zor.

Fakta

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene skulle ifølge regjeringen også ha «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det».

• Oppdraget ble forlenget i mars 2017. Den operative delen ble avsluttet i oktober 2017, og oppdraget ble offisielt avsluttet 10. mars i år.

Skapt for hjemstedskamp

Militsen som Norge har støttet, har sin bakgrunn fra Deir ez-Zor-regionen, helt øst i Syria. I løpet av krigen har opprørerne blitt presset ut fra hjemtraktene, ikke minst av IS.

Men mange sunniarabiske opprørere har også et anstrengt forhold til en annen gruppe som har dominert i området: Syrias demokratiske styrker (SDF), med kurderhæren YPG i front.

MaTs drøm om å vende tilbake har imidlertid levd videre blant gruppas krigere.

– Vår gruppe ble til med utgangspunktet at vi ville kjempe for og i Deir ez-Zor, sier al-Talla.

Sendte ut erklæring

Den siste tida har dragkampen om Deir ez-Zor blitt stadig mer intens. Det har skjedd etter at den kurdiskdominerte styrken SDF har redusert sin kontroll over området.

Assad-regimet, opprørsgrupper som al-Tallas menn og IS posisjonerer seg nå for å fylle vakuumet.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har det de siste dagene foregått kamper mellom IS og Assad-allierte styrker i området.

Men opprørsgrupper som MaT og tidligere USA-støttede Den østlige hærs løver, vil kjempe for at verken IS eller Assad vinner kontroll.

«Vi i MaT, og på bakgrunn av en oppfordring av individer fra familiene våre og samfunnsborgere i de østlige områdene, stiller oss disponible til å forsvare Deir ez-Zor fra trusselen fra IS, Assad-styrker og iranske militser», heter det i en pressemelding signerte av al-Talla selv.

Blodig historie

Overfor Klassekampen bekrefter al-Talla meldingens innhold. Han sier også at hans internasjonalt allierte er fullt klar over militsens intensjon om å befri sin hjemlige region. Militsen har tidligere forsøkt å erobre områder i regionen fra IS. Men da al-Tallas menn i 2016 angrep byen Abu Kamal, ble de raskt nedkjempet av islamistene. På internett finnes videoer der IS-krigere henretter vestligstøttede opprørere og paraderer med opprørenes avanserte våpen, utstyr og kjøretøy.

I dette slaget skal IS også ha fått tak videoopptak der man kan se al-Talla få instruksjoner av vestlige tjenestemenn. Videoene viser også det som skal være en IS-henrettelse av en av al-Tallas menn.

utenriks@klassekampen.no

Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk