Tirsdag 24. april 2018
KLARE: Opprørsgruppa Den revolusjonære kommandohæren (MaT) har vært stasjonert i Tanf sørøst i Syria. Mange av krigerne kommer fra provinsen Deir ez-Zor, som de akter å gjenrobre. 8FOTO: MAT
• Kamper om Deir ez-Zor-provinsen i Syria • Norskstøttet milits: Kjemper mot Assad om kontroll
Vil krige for sitt hjemsted
Undersak

– Holdt oss innenfor mandat

Klassekampen skrev lørdag at flere eksperter på internasjonal lov mener Norge kan ha brutt folkeretten gjennom sin støtte til syriske opprøre.

Det var Utenriksdepartementet (UD) som utarbeidet det juridiske grunnlaget for Norges støtte til syriske opprørere i Jordan og Syria.

UD rakk ikke å svare på Klassekampens forespørsel fredag. De har sendt vår henvendelse videre til Forsvarsdepartementet.

I en e-post sier seniorrådgiver Marita Wangberg at «det gir liten mening å spekulere i om» Norges oppdrag i Syria og Jordan «ville vært brudd på folkeretten».

«Norske styrker hadde mandat til å trene, rådgi og støtte lokale syriske styrker som skulle bekjempe ISIL. De holdt seg innenfor dette mandatet. De lokale gruppene som norske styrker trente har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent og støttet av Forsvaret», skriver hun.

Folkerettseksperten Mary Ellen O’Connell mener Norge kan ha brutt «prinsippet om ikke-intervensjon».

Professor Malcolm Langford ved Universitetet i Oslo mener opprørernes mål om å kjempe mot regimet gjør at «sannsynligheten for at Norge har brutt folkeretten er ganske høy».

HJEM: Opprørere som Norge bisto i Syria kjemper for det som hele tida har vært deres «ultimate mål»: Kontroll over deres oljerike hjemprovins, Deir ez-Zor.

Syria

Forrige uke skrev Klassekampen flere saker om hvordan syriske opprørere Norge har støttet i krigen mot Den islamske staten (IS), nå prioriterer kamp mot regimet til Bashar al-Assad.

Regjeringen har ikke villet si hvilke opprørere Norge har trent og hevder opprørernes kamper mot regimet har oppstått etter at Norge avsluttet sitt Syria-oppdrag.

Kilder i og rundt militsen Den revolusjonære kommandohæren (MaT) sier at deres internasjonale allierte alltid har visst at de også ville kjempe mot Assad-regimet.

Slike kamper skal blant annet ha skjedd mens norske soldater trente militsen på en USA-styrt base i al-Tanf i Syria.

Nå gir gruppas øverstkommanderende flere detaljer om militsens ambisjoner. Han flagger ikke minst at de vil delta i kampen for å gjenvinne kontroll over sin hjemprovins: Oljerike Deir ez-Zor.

– Vårt ultimate mål er Deir ez-Zor. Vi er klare for dette nå, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

– Vår oppgave blir å organisere og lede offensiven mot Deir ez-Zor.

Fakta

Oppdrag Syria:

• I mai 2016 kunngjorde regjeringen at norske soldater skulle sendes til Jordan for å delta i opplæring av syriske opprørere, som en del av kampen mot Den islamske staten (IS).

• De rundt 60 norske spesial­soldatene skulle ifølge regjeringen også ha «mandat til å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium dersom operasjonskonseptet krever det».

• Oppdraget ble forlenget i mars 2017. Den operative delen ble avsluttet i oktober 2017, og oppdraget ble offisielt avsluttet 10. mars i år.

Skapt for hjemstedskamp

Militsen som Norge har støttet, har sin bakgrunn fra Deir ez-Zor-regionen, helt øst i Syria. I løpet av krigen har opprørerne blitt presset ut fra hjemtraktene, ikke minst av IS.

Men mange sunniarabiske opprørere har også et anstrengt forhold til en annen gruppe som har dominert i området: Syrias demokratiske styrker (SDF), med kurderhæren YPG i front.

MaTs drøm om å vende tilbake har imidlertid levd videre blant gruppas krigere.

– Vår gruppe ble til med utgangspunktet at vi ville kjempe for og i Deir ez-Zor, sier al-Talla.

Sendte ut erklæring

Den siste tida har dragkampen om Deir ez-Zor blitt stadig mer intens. Det har skjedd etter at den kurdiskdominerte styrken SDF har redusert sin kontroll over området.

Assad-regimet, opprørsgrupper som al-Tallas menn og IS posisjonerer seg nå for å fylle vakuumet.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har det de siste dagene foregått kamper mellom IS og Assad-allierte styrker i området.

Men opprørsgrupper som MaT og tidligere USA-støttede Den østlige hærs løver, vil kjempe for at verken IS eller Assad vinner kontroll.

«Vi i MaT, og på bakgrunn av en oppfordring av individer fra familiene våre og samfunnsborgere i de østlige områdene, stiller oss disponible til å forsvare Deir ez-Zor fra trusselen fra IS, Assad-styrker og iranske militser», heter det i en pressemelding signerte av al-Talla selv.

Blodig historie

Overfor Klassekampen bekrefter al-Talla meldingens innhold. Han sier også at hans internasjonalt allierte er fullt klar over militsens intensjon om å befri sin hjemlige region. Militsen har tidligere forsøkt å erobre områder i regionen fra IS. Men da al-Tallas menn i 2016 angrep byen Abu Kamal, ble de raskt nedkjempet av islamistene. På internett finnes videoer der IS-krigere henretter vestligstøttede opprørere og paraderer med opprørenes avanserte våpen, utstyr og kjøretøy.

I dette slaget skal IS også ha fått tak videoopptak der man kan se al-Talla få instruksjoner av vestlige tjenestemenn. Videoene viser også det som skal være en IS-henrettelse av en av al-Tallas menn.

utenriks@klassekampen.no

Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk