Mandag 23. april 2018
FREDAGSPROTEST: Palestinere i Gaza demonstrerte for flyktningenes rett til å returnere også fredag. Israels soldater skyter mot dem. Fredag ble fire drept og 729 såret. Her evakueres en såret palestiner. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Leger uten grenser: Svært fæle skader • Verdens helseorganisasjon: 48 helsearbeidere såret
Frykter mange unge uføre
Undersak

Et drap i Malaysia

Den palestinske professoren Fadi al-Batsh (35) ble lørdag skutt og drept på åpen gate i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Hamas har bekreftet at al-Batsh var Hamas-medlem.

Mistenker Mossad

Malaysiske myndigheter opplyser at al-Batsh ble drept av to personer som antas å ha bånd til en utenlandsk etterretningstjeneste. Mannens familie anklager israelske Mossad for å stå bak drapet lørdag.

Batsh var på vei til morgenbønnen i en moské da han ble skutt ned av to hvite menn som kjørte forbi på motorsykkel.

Ingeniør med tre barn

Israel benektet i går at landet står bak. Israel har en lang tradisjon for å likvidere palestinere i utlandet, men har sjelden innrømmet det offentlig.

Malaysias innenriksminister Ahmad Zahid Hamidi hevder overfor statlige medier i landet at Batsh var en «elektroingeniør og ekspert på å lage raketter».

Batsh var fetter til en av toppene i den militante gruppa Islamsk jihad, som også har anklaget Mossad for attentatet. Batsh var fra Gaza, hadde kone og tre barnog hadde bodd i Malaysia de siste ti årene. ©NTB

Natalie Portman
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.

Palestina

– Våre kirurger forteller om grusomme skader, store og svært kompliserte å behandle, forteller Marie-Elisabeth Ingres, sjef for Leger uten grensers (MSF) arbeid i Palestina, på telefon fra Vestbredden. Hun var sist i Gaza onsdag.

– Mange må amputere, og vi frykter også store infeksjoner. De fleste skadde er unge og risikerer et liv som uføre, sier hun.

MSFs team jobber sammen med palestinske leger på Shifa- og al-Aqsa-sykehusene.

Fakta

Protester langs Gazastripens grense mot Israel:

• Det har vært demonstrasjoner for palestinske flyktningers rett til å vende tilbake langs Gazas grense mot Israel fire fredager på rad.

• Over halvparten av Gazas to millioner innbyggere er flyktninger.

• Israelske soldater har skutt med skarpt mot demonstrantene. Siden protestene startet 30. mars er 39 palestinere drept og over 4000 såret.

Kilder: Ha’aretz, AlJazeera

15-åring ble drept

Sist fredag var den fjerde fredagen på rad med protester langs Gazastripens grense mot Israel.

Palestinske helsemyndigheter melder at 729 ble såret og fire drept av israelske soldater denne fredagen. Totalt antall drepte siden 30. mars er dermed 39, mens over 4000 er såret.

En av de drepte fredag var Muhammed Ibrahim Ayyoub (15). EU har fordømt drapene, og både EU og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nickolay Mladenov har krevd gransking.

Mladenov havnet fredag i krangel på Twitter med en eks-talsmann for Israels hær, Peter Lerner. Mladenov endte med å tvitre: «Her er et annet forslag. Slutt å skyte barn.»

Etter internasjonalt press lovet den israelske hæren (IDF) ifølge avisa Ha’aretz lørdag at de ville granske drapet på 15-åringen. IDF legger imidlertid hovedansvaret for alle drepte sivile på Hamas, som styrer Gaza.

«Hamas jobber for aktivt å sette sivile i fare, og plasserer hver uke kvinner og barn i spissen for opptøyene for å tjene som «menneskelige skjold», sier hæren i en uttalelse, ifølge avisa Ha’aretz.

IDF sier at det ble kastet eksplosiver mot soldatene, og at palestinerne forsøkte å fly drager med brannbomber inn over grensa til Israel. Kilder i det palestinske helsevesenet sier at Ayyoub sto sammen med flere demonstranter 100–150 meter fra grensa da han ble skutt.

Helsemyndighetene har også rapportert at 62,3 prosent av de skadde er skutt i nedre del av kroppen. Ingres forteller at MSFs leger rapporterer om pasienter med svært store skader etter at de er blitt skutt av soldatene.

– Palestinsk helsepersonell sier at Israel bruker dumdumkuler, som eksploderer i kroppen. Hva ser dere?

– Vi finner ikke kuler i kroppene til de skadde. Men sårene er svært store. Ødelagte bein er knust i svært mange fragmenter, som gjør det vanskelig å reparere. Vi gjør så godt vi kan, men arbeidsbelastningen er stor og ressursene presset, sier Ingres.

– Den humanitære situasjonen i Gaza er ille. Ingen prøver å finne en løsning. De som bor der får ikke reise derfra. Vi er veldig bekymret.

Ifølge Ha’aretz melder Verdens helseorganisasjon (WHO) at mangelen på medisin og medisinske forbruksvarer, som bandasjer, svekker muligheten til å gi pasientene forsvarlig behandling. WHO har også kritisert Israel for å skade helsepersonell, og sier at 48 helsearbeidere er blitt såret av israelsk ildgivning mens de har forsøkt å evakuere skadde. I tillegg er 13 ambulanser truffet av skarpe skudd eller tåregassgranater.

Kvinneopprør

Selv om det har blitt færre folk ved grensa hver fredag, blir demonstrasjonene for flyktningenes rett til å vende tilbake vurdert som de største i Gaza siden den første intifadaen (1987–1991). Al-Jazeera skrev fredag at kvinner i stor grad står i spissen for «Great Return March», som protestene kalles.

Nyhetskanalen skriver at palestinerne har protestert langs grensa hver fredag i mange år, men at det nye er at et stort antall kvinner og jenter har deltatt aktivt på et nivå man ikke har sett før. Det er likevel flest menn og gutter blant de skadde.

– Kvinner har mindre risiko for å bli skutt på, sier Taghreed al-Barawi (26) til AlJazeera, og forteller at hun er inspirert av Ahed Tamimi, ungjenta fra Vestbredden som sitter i israelsk fengsel etter å ha fiket til en israelsk soldat.

Kjendisreaksjon

Den israelskfødte skuespilleren Natalie Portman hisset fredag på seg israelske politikere da hun avslo å komme til Israel for å motta den prestisjetunge Genesis-prisen.

Portman sier at dette ikke betyr at hun støtter bevegelsen for boikott, de-investering og sanksjoner mot Israel (BDS), men at hun ikke vil stille opp sammen med statsminister Benjamin Netanyahu, som skulle tale ved prisutdelingen.

Portman har tidligere sagt at Netanyahu er rasistisk, og begrunnet avslaget nå med at «nylige hendelser i Israel «har vært «ekstremt foruroligende».

Den israelske energiministeren Yuval Stinitz sier til Ha’aretz at Portmans uttalelser og boikott av utdelingen «grenser til antisemittisme». Et annet Knesset-medlem ønsker å ta fra Portman hennes israelske statsborgerskap.

Portman har sagt at hun ønsker å gi prispengene på to millioner dollar til veldedige formål, men Genesis-stiftelsen, som står bak prisen, sier hun nå ikke vil få lov til å avgjøre hvor pengene skal gå.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Torsdag 24. mai 2018
UFRED: Før søndagens valg slår menneskerettighetsaktivist Erika Gomez alarm om forfølgelse av aktivister og en skjør fredsavtale under press.
Onsdag 23. mai 2018
ILLE: Taliban øker kontrollen i Afghanistan og trapper opp selvmordsangrep. – Redselen blant folk øker, sier seniorforsker Arne Strand, som selv har følt frykten på kroppen.
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk