Torsdag 19. april 2018
SAMTALEPARTNERE: USAs forsvarsminister Jim Mattis arrangerte æresmottakelse for kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, foran Pentagon i Washington under kronprinsens USA-besøk i mars i år. De to landene skal være i samtaler om en arabisk koalisjonsstyrke i Syria. FOTO: CLIFF OWEN, AP/NTB SCANPIX
Samtaler mellom USA og Saudi-Arabia om ny arabisk koalisjonsstyrke:
Tilbyr USA tropper i Syria
SAMTALER: Saudi-Arabia tilbyr USA sunni-arabiske styrker til Syria for å fylle tomrommet dersom USA trekker seg ut.

Syria

Rakettangrepet mot Syria natt til lørdag etterlater dype politiske kratre i Vesten. Storbritannias statsminister Theresa May og andre vestlige ledere innrømmer at skremmeskuddene, der Russland var behørig varslet på forhånd, ikke endrer noe ved krigens gang i Syria.

– Hva er neste trekk fra Washington? spør Leon Panetta, CIA-direktør da Osama bin Laden ble drept i Pakistan 2011 og forsvarsminister under president Barack Obama til 2013. Og flere med ham, i og utenfor USA, etterlyser Trump-administrasjonens strategi for Syria og Midtøsten.

Opplysninger og uttalelser tyder på at Washington kan få en hjelpende hånd av den svært aktive kronprins Mohammad bin Salman av Saudi-Arabia, som denne våren har vært mye på farten og besøkt statsledere i London, Washington og Paris.

Fakta

Saudi-Arabia i Syria:

• Saudi-Arabia har gjentatt tilbudet om å opprette en felles sunni-arabisk styrke i Syria med blant annet Egypt, Emiratene, Bahrain, Jordan og Kuwait.

• President Donald Trump vil at styrken skal erstatte cirka 2000 US Special Ops-soldater i nordøst.

• Sikkerhetsrådgiver John Bolton og påtroppende utenriksminister Mike Pompeo arbeider med saken.

• Pentagon er skeptisk til kvaliteten på arabiske styrker og vil beholde USAs militære nærvær.

• Utenriksminister Adel bin Ahmed al-Jubeir bekrefter at Saudi-Arabia forhandler med USA om soldater og finansiering i Midtøsten.

Saudi-forslag

– Vi er i samtaler med USA om å sende styrker til Syria og har vært det siden Syria-krisa startet, sa utenriksminister Adel al-Jubeir på pressekonferanse med FNs generalsekretær António Guterres i Riyadh tirsdag, melder Al Jazeera.

Jubeir bekrefter at forslaget ble forelagt Obama, også i 2016, for å slåss mot Den islamske staten (IS) ettersom Saudi-Arabia hadde flydd bombetokter i USA-alliansen siden 2014.

Saudi-Arabia foreslår å sette inn sunni-arabiske styrker i Den demokratiske føderasjonen Nord-Syria, der Syrias demokratiske styrker (SDF), med den kurdiske militsen Folkets/Kvinnenes forsvarsenheter (YPG/YPJ), har kontroll. Styrken skal tjene som buffer om president Donald Trump gjør alvor av å trumfe sin militære ledelse og trekke amerikanske styrker ut av Syria.

Den nye styrken skal hindre at USA og Tyrkia kommer i direkte konfrontasjon om tyrkiske styrker krysser eller sender inn allierte øst for Eufrat.

Saudi-Arabia er oppsatt på at president Bashar al-Assad skal fjernes. Det eneste de finner forsonende med det avgrensede rakettangrepet i helgen, er at det kan brukes mot Assad i forhandlingsspillet om politiske løsninger for Syria og til å skru til nye sanksjoner mot Iran som er på trappene i mai.

Mandag meldte Wall Street Journal at Trump ønsker at Saudi-Arabia, Emiratene, Egypt og andre sunnistater fyller hullet etter anslagsvis to tusen amerikanske Special Operations-soldater. Trumps nye sikkerhetsrådgiver John Bolton er på saken, ifølge avisa.

Det skal være stor skepsis i USAs militære rekker, ifølge Al Jazeera.

Motsetninger i alliansene

Etter hvert som kampplassen i Syria blir trangere, kommer motsetningene mellom og innen de ulike alliansene tettere på hverandre.

Mandag markerte visestatsminister Bekir Bozdag at Tyrkia angivelig ikke tar side i konflikten i Syria og la distanse til Russland og Iran. Det skjedde som kommentar til uttalelsen fra Frankrikes president Emmanuel Macron om at Ankaras støtte til rakettangrepet lørdag viser at Tyrkia har «skilt» lag fra Russland.

– Tyrkias Syria-politikk er ikke å stå med eller mot andre land. Det er ingen endring i politikken som Tyrkia har ført, sa Bozdag under sitt besøk i Qatar, som Ankara støtter i striden med Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt.

Bozdag trakk fram uenigheten med USA med hensyn til støtten til kurdermilitsen YPG/YPJ og Russlands og Irans støtte til Assad.

Under sitt besøk i Damaskus i forrige uke oppfordret tidligere utenriksminister i Iran, Ali Akbar Velayati, nå rådgiver til Irans øverste leder Ali Khamenei, hæren til å innta Idlib-provinsen og områdene i nordøst som er under kontroll av SDF.

En syrisk kommandant sier til Reuters at militæraksjonene i Qalamoun og nordover mot Idlib er stilt i bero fordi russerne trenger tid til å evakuere de siste opprørsstyrkene fra Dumair, nordøst for Damaskus.

I Idlib vil Assad-alliansen havne i direkte konfrontasjon med Tyrkia som har flere militære posteringer i Idlib og støtter opprørsgruppene her.

Yarmouk

Regjeringsstyrkene forbereder seg på å innta Yarmouk, den største palestinske flyktningleiren i Syria, som nå er under kontroll av IS. Al-Qa’ida gjennom Hayyat Tharir ash-Sham har også fotfeste her.

Hamas-lederen Khaled Mishaal forlot Syria og dro tilbake til Qatar, som støtter Det muslimske brorskapet rundt om i den arabiske verden, i februar 2012. Like etter gikk Hamas, som har fått støtte fra både Iran og Qatar, Hizbollah og inntil nylig Tyrkia, ut med støtte til den syriske opposisjonen mot Assad-regimet, som Israel og USA anklager for å støtte den palestinske motstandskampen.

peterm@klassekampen.no

Mandag 20. august 2018
PLAN B: Britene håper på en avtale med EU, men har lagd planer for en utmelding uten. Regjeringen er altfor seint ute, mener juristen Martin Howe.
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Onsdag 15. august 2018
ILLSINTE: Politikere reagerer kraftig etter at nær 100 biler ble påtent i Sverige. Brannene fyrer opp politikere og kommentatorer fra høyre til venstre.
Tirsdag 14. august 2018
VALUTARAS: Markedet overhørte sentralbankens forsikringer. Tyrkiske lira styrt­dykker på børsene.
Mandag 13. august 2018
ÅPENT: Få uker før valget i Sverige strever høyresida med å forholde seg til Sverigedemokraterna. – Vi skal vinne valget, sa Jimmie Åkesson på partiets valgkamp-åpning.
Lørdag 11. august 2018
FØLSOMT: En nasjonal venstrebevegelse kjemper for makt i USA og sikter høyt i høstens amerikanske valg. Primær­valget i Michigan bød på tårer og håp.
Fredag 10. august 2018
GAZA: Mens Sverige kritiserer Israel for brudd på folkeretten da de bordet en svensk båt, venter Norge fortsatt på «forklaring» fra Israel. – Fryktelig svakt, sier Audun Lysbakken (SV).
Torsdag 9. august 2018
SPENT: President Nicolás Maduro ­anklager opposisjonen og Colombia for attentatforsøk. Opposisjonen mener Maduro selv står bak.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk