Torsdag 19. april 2018
NYE KOSTER: Tidligere domprost Dag Nordbø (til venstre), som nå jobber som prosjekt­leder ved Universitet i Agder, er innstilt som ny styre­leder i Mentor Medier. Han kan få følge av ­Hans-Christian Vadseth, partner i First House, Trine Stensen, administrerende direktør i ­Bokhandlerforeningen, Gudrun Boström, på­troppende formann i ­Evangeliska frikyrkan, og Gunn Berit Gjerde, fylkesvaraordfører for Venstre i Møre og Romsdal. Valgkomiteen jobber fremdeles med å ­nominere et sjette styremedlem.
• Svenske pinsevenner kan miste innflytelse over Mentor Medier • Lite medieerfaring i nytt styre
Starter med blanke ark
Valgkomiteen vil kaste hele det sittende styret i Mentor Medier. Klokt, mener tidligere Vårt Land-direktør Magne Lerø.

medier

Det har blåst friskt rundt mediekonsernet Mentor Medier de siste ukene. Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen fikk sparken før påske, og under en ekstraordinær generalforsamling denne uka ble det reist mistillitsforslag mot styreleder Tomas Brunegård.

I går kom valgkomiteens innstilling til nytt styre i konsernet. Her blir det foreslått å bytte ut alle de faste styremedlemmene.

Det er en klok avgjørelse, mener Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse.

– Vanligvis er det bra å ha kontinuitet i et styre, men det gjelder ikke her. Konflikten i Mentor Medier vil fortsette om man ikke bytter ut alle styremedlemmene, sier Lerø, som selv har ti år bak seg i konsernet.

Fakta

Mentor Medier:

• Norsk mediekonsern som ble etablert i 1998.

• Eier blant annet avisene Vårt Land, Dagsavisen, den svenske avisa Dagen, forlaget Libris og distribusjonsselskapet Mediaconnect.

• Før påske ble Vårt Lands sjefredaktør og administrerende direktør Åshild Mathisen sagt opp på grunn av samarbeidsproblemer.

• Tidligere denne uka meldte styreleder Tomas Brunegård at han ikke tar gjenvalg.

• Nå har valgkomiteen i Mentor Medier lagt fram en innstilling om å bytte ut hele det sittende styret i Mentor Medier.

• Innstillingen skal opp til avstemning under generalforsamlingen i Mentor Medier torsdag 3. mai.

Vil ha med svenskene

Sist lørdag skrev den tidligere konsernsjefen Helge Simonnes et innlegg i Dagens Næringsliv der han luftet sin bekymring for at Mentor Medier kan bryte sammen som følge av splittelsene i konsernet.

Lerø mener derfor det nye styret raskt må komme i dialog med de svenske eierne i selskapet.

– Det innebærer blant annet at den svenske avisa Dagen må oppleve at de er like viktige for Mentor Medier som Vårt Land, sier Lerø.

Men når styreleder Tomas Brunegård, som har representert det svenske pinsevenn-selskapet Pingst Förvaltning, forsvinner ut av konsernet, mister også de svenske eierne en sentral representant i selskapet.

Torstein Lalim, valgkomiteens leder, bedyrer at dette ikke skal bety slutten på Mentor Mediers nordiske ambisjoner.

– Vi ønsker å ha med oss svenskene videre. Derfor har vi innstilt på Gudrun Boström som fast styrerepresentant etter innspill fra Pingst Förvaltning, sier Lalim.

Boström er påtroppende formann i Evangeliska frikyrkan, som har base i Örebro.

Telenor-topp trakk seg

Magne Lerø mener på sin side at det med fordel kunne vært to faste styrerepresentanter fra Sverige.

– Likevel er det ikke antallet nye styremedlemmer som er avgjørende, men at det nye styret opptrer på en måte som virker samlende og med et ønske om å være et nordisk medie­konsern.

Torstein Lalim og valgkomiteen har også innstilt Telenor-toppen Knut Ivar Solnes, tidligere styreleder i mediekonsernet Amedia, som fast styremedlem i Mentor Medier. Men i går ble det kjent at han hadde ombestemt seg og takket nei.

– Det beklager jeg sterkt, og vi kommer til å arbeide på spreng fram mot generalforsamlingen 3. mai for å finne en erstatter, uttaler Lalim.

– Lagleder av rang

Med Solnes forsvinner også viktig erfaring fra norsk medie­bransje i styret. Dag Nordbø, som er innstilt som styreleder, er i dag prosjekt­leder ved Universitetet i Agder. Han har ingen tung bakgrunn fra mediebransjen.

– Burde dere ikke innstilt på en styrelederkandidat med solid erfaring fra mediefeltet, Lalim?

– Det kan du si. Samtidig er jeg fantastisk glad for at Nordbø har sagt ja. Han er en lagleder av rang, har erfaring fra store omstillingsprosesser og sans for business og bunnlinje.

Dag Nordbø legger ikke skjul på at man mangler erfaring fra mediebransjen.

– Det er ikke i kraft av å være mediemann at jeg er blitt innstilt som styreleder. Men det finnes jo andre i styret som sitter på mye kunnskap om mediefeltet.

– Hva er dine visjoner for Mentor Medier?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på strategiske vurderinger rundt konsernet før jeg er blitt valgt, men jeg har svært lyst til å være med på å utvikle Mentor Medier i åra framover.

Magne Lerø mener at den tidligere VG-profilen Hans-Christian Vadseth, som nå er innstilt som fast styremedlem, kan være med på å bringe den nødvendige kompetansen i styret.

– Men det er også viktig med forretningsmessig forståelse, og det har Dag Nordbø, sier Lerø.

Klubben er positiv

Ane Bamle Tjellaug, klubb­leder i Vårt Land, synes det er fornuftig at valgkomiteen har bestemt seg for å innstille på et helt nytt styre. Hun er også opptatt av mediefaglig kompetanse, men mener at det må veies mot andre hensyn.

– Det er også nødvendig å ha kompetanse på det kristne mediemarkedet, så her håper jeg valgkomiteen legger opp til en balanse, sier hun.

dageivindl@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?
Fredag 10. august 2018
– Pengemakten må ikke få skyve maktbalansen i samfunnet, advarer Martin Kolberg (Ap). Han frykter at høyresida er i ferd med å vinne kampen om tankene.
Torsdag 9. august 2018
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.
Onsdag 8. august 2018
Tenketanker får mye pressedekning, men blir knapt nevnt på Stortinget. – De rører sjelden ved den politiske virkeligheten, hevder Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk