Tirsdag 17. april 2018
Syria: Syrisk rakettforsvar ble utløst etter falsk alarm
Det ble tirsdag meldt om rakettangrep mot to av Syrias militære flyplasser, men ifølge syriske myndigheter ble landets rakettforsvar utløst uten grunn.
Publisert: 17 April 14:22
Det ble tirsdag meldt om rakettangrep mot to av Syrias militære flyplasser, men ifølge syriske myndigheter ble landets rakettforsvar utløst uten grunn.
Statskontrollerte syriske medier fastslår at det ikke var noe utenlandsk angrep som utløste landets rakettforsvar natt til tirsdag. Meldingen kom få timer etter at ikke navngitte tjenestemenn hadde sagt det samme.
Tidligere på dagen opplyste medier knyttet til libanesiske Hizbollah at det var skutt i alt ni raketter mot de to luftbasene Shayrat utenfor Homs og Dumair utenfor Damaskus. Men de meldte også at ingen av dem ble truffet fordi rakettene ble avskåret av Syrias rakettforsvar, ifølge den israelske avisa Haaretz.
Flere andre kilder, blant andre Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), sier at det har vært eksplosjoner ved begge de to militære flyplassene, men uten at basene er truffet.

Israel-spekulasjonerMeldingene utløste spekulasjoner om hvorvidt Israel kan ha stått bak.
Tidligere i april ble fire iranere drept i et luftangrep mot den syriske dronebasen T4 ved Homs, og både Russland, Iran og Syria har anklaget Israel for å stå bak.
Israel erkjenner aldri offisielt angrep på syrisk territorium, men mandag bekreftet en ikke navngitt israelsk tjenestemann at Israel sto bak angrepet mot T4. Det utløste en kraftig reaksjon fra det iranske utenriksdepartementet, som framholdt at Israel vil bli straffet for angrepet.

Over 60 luftangrepMeldingene om nye angrep mot Syrias militære anlegg kommer tre dager etter at USA, Storbritannia og Frankrike skjøt over 100 raketter mot anlegg som de tre landene mener Syria har brukt til å utvikle, produsere og lagre kjemiske våpen.
Shayrat-basen var i fjor målet for et amerikansk rakettangrep som svar på et kjemisk angrep i Khan Sheikhoun nordvest i Syria. USAs forsvarsdepartement var imidlertid tirsdag raskt ute med å si at den USA-ledede koalisjonen ikke har noen aktiviteter i området.
Regimet har selv utført over 60 luftangrep mot opprørskontrollerte områder i provinsene Homs og Hama det siste døgnet, ifølge SOHR.

Putin advarte IsraelTidligere i år ble et israelsk F-16-fly skutt ned over syrisk territorium etter at det hadde angrepet mål i Syria som svar på påstander om at en iransk drone hadde fløyet inn i israelsk luftrom.
Noen dager før det vestlige angrepet, da frykten var stor for en militær konfrontasjon mellom USA og Russland i Syria, ringte Russlands president Vladimir Putin til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Ifølge Kreml advarte Putin Israel mot å gjøre noe som kunne destabilisere Syria ettersom det også kunne utgjøre en trussel mot Israel.
Frykten har den siste tiden økt for militære konfrontasjoner mellom Iran og Israel. Det er også blitt meldt at Israel ønsker seg langt kraftigere angrep mot syriske militæranlegg enn det de tre vestlige stormaktene gjennomførte natt til lørdag.
Israel anser to av Syrias nærmeste allierte, Iran og Hizbollah, for sine største sikkerhetstrusler. Landet mener blant annet at Iran og Hizbollah bruker krigen i Syria til å smugle raketter over den libanesiske grensa.
(©NTB)
Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Torsdag 19. juli 2018
• Om man lytter til H/Frp/V-regjeringen er utviklingen i politiet god: De har fått mer penger, mer mannskap, og kan få mer trøkk på arbeid mot ulike typer kriminalitet. Den såkalte nærpolitireformen, der antallet politidistrikt reduseres fra...
Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Onsdag 18. juli 2018
• I sommer seiler Klassekampen langs kysten av Finnmark i treskuta Goxsheim. I dag legger vi til kai i Hammerfest, og på vår ferd fra Kirkenes til Tromsø arrangerer vi en rekke debatter og folkemøter. Uansett hva vi debatterer, er det en sak...
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk