Tirsdag 17. april 2018
Syria: Syrisk rakettforsvar ble utløst etter falsk alarm
Det ble tirsdag meldt om rakettangrep mot to av Syrias militære flyplasser, men ifølge syriske myndigheter ble landets rakettforsvar utløst uten grunn.
Publisert: 17 April 14:22
Det ble tirsdag meldt om rakettangrep mot to av Syrias militære flyplasser, men ifølge syriske myndigheter ble landets rakettforsvar utløst uten grunn.
Statskontrollerte syriske medier fastslår at det ikke var noe utenlandsk angrep som utløste landets rakettforsvar natt til tirsdag. Meldingen kom få timer etter at ikke navngitte tjenestemenn hadde sagt det samme.
Tidligere på dagen opplyste medier knyttet til libanesiske Hizbollah at det var skutt i alt ni raketter mot de to luftbasene Shayrat utenfor Homs og Dumair utenfor Damaskus. Men de meldte også at ingen av dem ble truffet fordi rakettene ble avskåret av Syrias rakettforsvar, ifølge den israelske avisa Haaretz.
Flere andre kilder, blant andre Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), sier at det har vært eksplosjoner ved begge de to militære flyplassene, men uten at basene er truffet.

Israel-spekulasjonerMeldingene utløste spekulasjoner om hvorvidt Israel kan ha stått bak.
Tidligere i april ble fire iranere drept i et luftangrep mot den syriske dronebasen T4 ved Homs, og både Russland, Iran og Syria har anklaget Israel for å stå bak.
Israel erkjenner aldri offisielt angrep på syrisk territorium, men mandag bekreftet en ikke navngitt israelsk tjenestemann at Israel sto bak angrepet mot T4. Det utløste en kraftig reaksjon fra det iranske utenriksdepartementet, som framholdt at Israel vil bli straffet for angrepet.

Over 60 luftangrepMeldingene om nye angrep mot Syrias militære anlegg kommer tre dager etter at USA, Storbritannia og Frankrike skjøt over 100 raketter mot anlegg som de tre landene mener Syria har brukt til å utvikle, produsere og lagre kjemiske våpen.
Shayrat-basen var i fjor målet for et amerikansk rakettangrep som svar på et kjemisk angrep i Khan Sheikhoun nordvest i Syria. USAs forsvarsdepartement var imidlertid tirsdag raskt ute med å si at den USA-ledede koalisjonen ikke har noen aktiviteter i området.
Regimet har selv utført over 60 luftangrep mot opprørskontrollerte områder i provinsene Homs og Hama det siste døgnet, ifølge SOHR.

Putin advarte IsraelTidligere i år ble et israelsk F-16-fly skutt ned over syrisk territorium etter at det hadde angrepet mål i Syria som svar på påstander om at en iransk drone hadde fløyet inn i israelsk luftrom.
Noen dager før det vestlige angrepet, da frykten var stor for en militær konfrontasjon mellom USA og Russland i Syria, ringte Russlands president Vladimir Putin til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Ifølge Kreml advarte Putin Israel mot å gjøre noe som kunne destabilisere Syria ettersom det også kunne utgjøre en trussel mot Israel.
Frykten har den siste tiden økt for militære konfrontasjoner mellom Iran og Israel. Det er også blitt meldt at Israel ønsker seg langt kraftigere angrep mot syriske militæranlegg enn det de tre vestlige stormaktene gjennomførte natt til lørdag.
Israel anser to av Syrias nærmeste allierte, Iran og Hizbollah, for sine største sikkerhetstrusler. Landet mener blant annet at Iran og Hizbollah bruker krigen i Syria til å smugle raketter over den libanesiske grensa.
(©NTB)
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Torsdag 20. september 2018
• I en kortleder mandag gjengir Dagens Næringsliv et regnestykke Finansdepartementet har gjort på vegne av Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde om hvor mye penger Norge ville spart med sykefravær på svensk nivå. Svaret er ti milliarder. «Helt...
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Onsdag 19. september 2018
• Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan ble mandag enige om å opprette en demilitarisert sone på 15 til 25 kilometer mellom syriske styrker og Idlib-provinsen i det nordvestlige Syria. Regjerings­styrkene har nå gjenerobret to tredeler av...
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
• Mer enn hvert fjerde barn i Norge, 27 prosent, er ikke med på organiserte fritidsaktiviteter. Det er en økning på 7 prosentpoeng på fem år, viser en undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av DNB, gjengitt i blant annet Vårt Land i...
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk