Lørdag 14. april 2018
I GÅR: Demonstrasjonene i Gaza var i full gang da Klassekampen gikk i trykken i går. Her evakueres en skadet unggutt. FOTO: KHALIL HAMRA, AP/NTB SCANPIX
Sjefen for sykehusene i Gaza sier at situasjonen er kritisk:
Drukner i sårede
Undersak

Kritiserer Søreide

SVs leder Audun Lysbakken er svært kritisk til svaret han fikk fra utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide i Stortingets spørretime onsdag.

Lysbakken spurte da om Norge vil stille seg bak FNs generalsekretær og EUs utenrikssjef sitt krav om en uavhengig gransking av volden mot demonstranter på grensa til Gazastripen sist helg, og formidle dette til israelske myndigheter.

Søreide svarte at regjeringen er bekymret over den tilspissede situasjonen på grensa til Gaza, og ser det som uakseptabelt å skyte med skarpt mot sivile demonstranter. Hun sa at også Norge mener at denne typen handlinger må bli undersøkt på en troverdig måte. «I første omgang er det et nasjonalt ansvar å gjennomføre en troverdig gransking», sa Søreide, og påpekte:

«Så langt har israelske myndigheter avvist dette.»

«Det er helt utrolig at Norge ikke kan fremme krav om en gransking direkte til israelske myndigheter», skriver Lysbakken til Klassekampen.

«Når utenriksministeren bare henviser til at Israel avviser dette, så viser det at regjeringen er feig og ikke vil ta ubehagelige konfrontasjoner med israelske myndigheter», mener SV-representanten.

TØFT: – Vi var presset på ressurser fra før. Nå sliter vi tungt med å hjelpe de skadde, sier Abdel Latif al-Haj, sjef for Gazasykehusene.

Palestina

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var demonstrasjonene langs Gazas grense mot Israel i gang for tredje fredag på rad.

Israelske soldater hadde åpnet ild mot demonstrantene, og flere var såret.

Protestene har foregått flere hundre meter unna den tungt bevoktede grensa. Israel hevder at volden fra deres side er selvforsvar, og har avvist all kritikk. Fram til i går var minst 32 palestinere drept og tusenvis skadd.

Fakta

Demonstrasjoner på Gazastripen:

• De tre siste fredagene har det vært demonstrasjoner nær Gazastripens grense mot Israel.

• Israelske soldater har skutt med skarpt og skutt tåregass mot demonstrantene.

• Fram til i går var minst 32 palestinere drept og flere tusen såret av israelsk ildgiving.

• Abdel Latif al-Haj, sjef for de offentlige sykehusene i Gaza, sa i går at helsesektoren er i en svært vanskelig situasjon nå.

Tøft for helsevesenet

– Vi gjør oss klare til å ta imot nye sårede, og har evakuert folk som har blitt skadet de to foregående fredagene. Mange av dem er nok utskrevet tidligere enn forsvarlig, fortalte Abdel Latif al-Haj, sjef for de offentlige sykehusene i Gaza i går formiddag.

– De som går til grensa er folk i alle aldre, kvinner, små barn, unge, gamle. Så vi kan vente alle slags ofre.

Han beskriver en situasjon der det allerede hardt tynte helsevesenet har fått enda tyngre byrder på sine skuldre.

– Vi har to tusen sykehus­senger til to millioner innbyggere. Vanligvis har vi lagre med medisinsk forbruksmateriale som skal rekke i seks uker, men nå frykter vi å slippe opp for nødvendig utstyr i løpet av en uke eller to.

Foran den første demonstrasjonen hadde sykehusene forberedt seg på å få inn mange inhalasjonsskader etter tåregass, men de hadde ikke ventet at israelerne ville skyte med skarpt. Helsevesenet har også satt opp telt som felt­klinikker nær grensa, for å behandle mindre skader der, og slik unngå at alle kommer direkte til sykehus.

– Selv med dette tiltaket fikk vi den første fredagen 1400 sårede til sykehus.

Den andre fredagen meldte helsevesenet om 1000 skadde.

Svært alvorlige skader

Abdel Latif al-Haj forteller at sykehuspersonalet nå jobber skift hver fredag og lørdag, tolv timer på og tolv timer av.

– Operasjonssalene sliter. Kirurgene forteller at 80 prosent av skadene er etter dumdumkuler, slike kuler som fragmenterer i kroppen. Blodårer og vev blir revet opp, bein blir splintret. Det trengs hundrevis av operasjoner med finkirurgi for å reparere.

Han forteller at deres sykehus fikk inn 1000 slike skuddskader bare på fire timer.

– Mange var skutt i mage, hode, bryst og nakke. Flere døde i løpet av to timer, andre i løpet av to dager, sier legen.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk