Lørdag 14. april 2018
FORLOT SVENSKA AKADEMIEN: Sara Danius møtte pressen torsdag kveld og meddelte at hun legger ned arbeidet. FOTO: JONAS EKSTRÖMER, TT/NTB SCANPIX
Kulturprofilen utløste uro i Svenska Akademien. Sara Danius måtte gå.
Krise i Akademien
Arne Melberg
Krisa i Svenska Akademien når et nytt klimaks. Torsdag meddelte Sara Danius at hun trer av. Det samme gjør Katarina Frostenson.

Bøker

I Svenska Akademiens 232 år lange historie har 17 personer kledd den myteomspunne og prestisjetunge rollen som ständiga sektreterare. Sara Danius, som overtok posisjonen i 2015, er den første av dem som er kvinne.

Torsdag kveld møtte hun svensk presse utenfor det gamle Börshuset i Stockholm og meddelte sin avgang. Ved Danius’ side sto Sara Stridsberg, som siden sa til Dagens Nyheter at hun hadde kjempet for Danius hele kvelden. «Jeg gråt på møtet», sa hun.

Svenska Akademiens beslutningsmyndighet ble vingeklippet denne kvelden. Allerede forrige helg la Peter Englund, Per Wästberg og Klas Österberg ned arbeidet som en protest mot motbøren Danius har måttet stå i.

På torsdagens møte forlot også den hardt pressede Katarina Frostenson sin posisjon, og med bare elleve av atten gjenværende aktive medlemmer, er Svenska Akademien ifølge vedtektene ikke lenger vedtaksdyktig.

Fakta

Svenska Akademien:

• Svensk litterært og språklig akademi som ble stiftet i 1786 av Kong Gustav III. Det består av 18 medlemmer som velges inn på livstid.

• Kerstin Ekman og Lotta Lotass forlot sine stoler i Akademien i henholdsvis 1989 og i 2015. Forrige helg gikk ytterligere tre medlemmer ut.

• Vedtektene krever at de må være tolv til stede for å kunne fatte beslutninger.

To kvinner kastes

– Det er en trist situasjon. Man blir målløs. Utgangspunktet for striden er en mann kalt Kulturprofilen, men to kvinner kastes ut. Det er hårreisende, sier professor emeritus i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, Arne Melberg.

Melberg, som er fra Stockholm, mener anseelsen til Nobelprisen i litteratur, som Svenska Akademien årlig deler ut, står i fare for å svekkes betraktelig etter skandalene.

Mannen svenske medier omtaler som Kulturprofilen, som er gift med Katarina Frostenson og nær venn av flere av medlemmene, er den som mer enn noen annen har utløst krisa som nå rammer Akademien. Han er kjent for å ha omtalt seg selv som Svenska Akademiens nittende medlem. I november i fjor sto 18 kvinner fram med historier om seksuelle overgrep og trakassering fra Kulturprofilen. Deretter er det kommet fram at litteraturklubben Forum, som Kulturprofilen og akademimedlemmet Frostenson eier sammen, har fått årlige utbetalinger fra Svenska Akademien siden 2010. Kulturprofilen skal også ha stått bak lekkasjer før flere nobelprisutdelinger.

Hudflettet Danius

Både i BBC og The New York Times og flere andre internasjonale medier i går vakte det oppsikt at høstens metoo-avdekkinger knyttet til Svenska Akademien utløste den kvinnelige lederens avgang.

Danius bestilte den uavhengige utredningen som gransket Kulturprofilen og har møtt sterk motbør internt.

Tirsdag rykket Akademiens tidligere leder Horace Engdahl ut i Expressen og hudflettet Danius, og slo blant annet fast at hun er den svakeste ständiga sekreteraren i Akademiens historie siden 1786.

– Tilliten til Svenska Akademien er kraftig svekket. Medlemmene har vist sine sanne ansikter, og de er ikke pene, sier litteraturviter Preben Jordal.

I 2016 sto Svenska Akademien for sin hittil mest kontroversielle nobelprisutdeling, da den gikk til Bob Dylan. Da sa Jordal til Klassekampen at det var tydelig at komiteen hadde begynt å forholde seg til press utenfra.

– Andre mente jeg tok feil. Men med de siste dagers utvikling, mener jeg at jeg har fått rett i dette. Det viser seg at den ene hånden vasker den andre.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
Mer offentlig-privat samarbeid og utvidede åpningstider for teatre og museer. Det er blant forslagene til en ny satsing på kultur­turisme i Norge.
Onsdag 18. juli 2018
Samlaget likte dårlig at bøkene om Lothepus ble solgt til halv pris av en liten nettbokhandler. Nå har innehaveren sendt brev til Finanstilsynet for å komme til bunns i om bokbransjen har rett til å stoppe ham.
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Mandag 16. juli 2018
Omlegging av nytt frekvensbånd for trådløse mikrofoner kan føre til store utgifter for kulturaktører over hele landet.
Lørdag 14. juli 2018
Det privateide Astrup Fearnley Museet fikk sju millioner kroner i overskudd fra en lukket auksjonsmiddag for spesielt inviterte samlere og kunst-topper.
Fredag 13. juli 2018
På Dilling i Østfold er arkeologer i gang med det største utgravnings­prosjektet i Norge. Funnene viser at det også i jern­alderen eksisterte sosial lagdeling.
Torsdag 12. juli 2018
TV 2 er ikke for­pliktet til å sende kultur-, vitenskaps- og minoritetsprogrammer når kanalen blir allmennkringkaster igjen.
Onsdag 11. juli 2018
Viljen til det kompliserte er et av Hamsunsenterets mest interessante trekk.
Tirsdag 10. juli 2018
Akademiske forlag tjener milliarder på at forskningsartikler forblir bak en betalingsmur. Nå jobber Norge for nye lisensavtaler.
Mandag 9. juli 2018
Norsk barnebok­institutt arbeider for å få på plass en masterutdanning innen skrivekunst.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk