Lørdag 14. april 2018
FORLOT SVENSKA AKADEMIEN: Sara Danius møtte pressen torsdag kveld og meddelte at hun legger ned arbeidet. FOTO: JONAS EKSTRÖMER, TT/NTB SCANPIX
Kulturprofilen utløste uro i Svenska Akademien. Sara Danius måtte gå.
Krise i Akademien
Arne Melberg
Krisa i Svenska Akademien når et nytt klimaks. Torsdag meddelte Sara Danius at hun trer av. Det samme gjør Katarina Frostenson.

Bøker

I Svenska Akademiens 232 år lange historie har 17 personer kledd den myteomspunne og prestisjetunge rollen som ständiga sektreterare. Sara Danius, som overtok posisjonen i 2015, er den første av dem som er kvinne.

Torsdag kveld møtte hun svensk presse utenfor det gamle Börshuset i Stockholm og meddelte sin avgang. Ved Danius’ side sto Sara Stridsberg, som siden sa til Dagens Nyheter at hun hadde kjempet for Danius hele kvelden. «Jeg gråt på møtet», sa hun.

Svenska Akademiens beslutningsmyndighet ble vingeklippet denne kvelden. Allerede forrige helg la Peter Englund, Per Wästberg og Klas Österberg ned arbeidet som en protest mot motbøren Danius har måttet stå i.

På torsdagens møte forlot også den hardt pressede Katarina Frostenson sin posisjon, og med bare elleve av atten gjenværende aktive medlemmer, er Svenska Akademien ifølge vedtektene ikke lenger vedtaksdyktig.

Fakta

Svenska Akademien:

• Svensk litterært og språklig akademi som ble stiftet i 1786 av Kong Gustav III. Det består av 18 medlemmer som velges inn på livstid.

• Kerstin Ekman og Lotta Lotass forlot sine stoler i Akademien i henholdsvis 1989 og i 2015. Forrige helg gikk ytterligere tre medlemmer ut.

• Vedtektene krever at de må være tolv til stede for å kunne fatte beslutninger.

To kvinner kastes

– Det er en trist situasjon. Man blir målløs. Utgangspunktet for striden er en mann kalt Kulturprofilen, men to kvinner kastes ut. Det er hårreisende, sier professor emeritus i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, Arne Melberg.

Melberg, som er fra Stockholm, mener anseelsen til Nobelprisen i litteratur, som Svenska Akademien årlig deler ut, står i fare for å svekkes betraktelig etter skandalene.

Mannen svenske medier omtaler som Kulturprofilen, som er gift med Katarina Frostenson og nær venn av flere av medlemmene, er den som mer enn noen annen har utløst krisa som nå rammer Akademien. Han er kjent for å ha omtalt seg selv som Svenska Akademiens nittende medlem. I november i fjor sto 18 kvinner fram med historier om seksuelle overgrep og trakassering fra Kulturprofilen. Deretter er det kommet fram at litteraturklubben Forum, som Kulturprofilen og akademimedlemmet Frostenson eier sammen, har fått årlige utbetalinger fra Svenska Akademien siden 2010. Kulturprofilen skal også ha stått bak lekkasjer før flere nobelprisutdelinger.

Hudflettet Danius

Både i BBC og The New York Times og flere andre internasjonale medier i går vakte det oppsikt at høstens metoo-avdekkinger knyttet til Svenska Akademien utløste den kvinnelige lederens avgang.

Danius bestilte den uavhengige utredningen som gransket Kulturprofilen og har møtt sterk motbør internt.

Tirsdag rykket Akademiens tidligere leder Horace Engdahl ut i Expressen og hudflettet Danius, og slo blant annet fast at hun er den svakeste ständiga sekreteraren i Akademiens historie siden 1786.

– Tilliten til Svenska Akademien er kraftig svekket. Medlemmene har vist sine sanne ansikter, og de er ikke pene, sier litteraturviter Preben Jordal.

I 2016 sto Svenska Akademien for sin hittil mest kontroversielle nobelprisutdeling, da den gikk til Bob Dylan. Da sa Jordal til Klassekampen at det var tydelig at komiteen hadde begynt å forholde seg til press utenfra.

– Andre mente jeg tok feil. Men med de siste dagers utvikling, mener jeg at jeg har fått rett i dette. Det viser seg at den ene hånden vasker den andre.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk