Lørdag 14. april 2018
LITT FOR FRISINNEDE VENSTRE: – Det eneste partiet kan gjøre for å roe gemyttene i konflikter i dag, er å sende e-poster og snakke med folk. Men av og til er folk irrasjonelle, og da fungerer ikke det, sier Rebekka Borsch, som vil innføre straff for bøller i Venstres vedtekter.
Foreslår straff i Venstre-vedtektene:
Ut mot bøllene
STRAFF: Rebekka Borsch vil ha Venstre-landsmøtet med på at partifeller som trakasserer, skal kunne fratas tillitsverv. Statssekretæren forteller at hun i årevis har blitt trakassert av en lokallagsleder.

landsmøte

Ikke bare har Venstre ingen eksklusjonsparagraf, partiet har også et eget punkt i vedtektene om hvorfor de ikke har det. Der står det at «Venstre har tro på den åpne debatt», og «det at et flertall skal kunne overprøve et mindretall ved å ekskludere mindretallet skaper ikke en god partikultur».

Venstre-profil Rebekka Borsch mener partikulturen også rammes av fraværet av sanksjonsmuligheter.

At partiet ikke kan gripe inn overfor bøller i egne rekker, har gjentatte ganger ført til at «aktive medlemmer trekker seg ut eller melder seg ut av Venstre siden de ikke ser noen annen utvei», skriver hun i et forslag hun har fremmet til helgas landsmøte.

Statssekretæren vil ha partiet med på å vedta at Venstre-medlemmer som trakasserer eller oppfører seg utilbørlig overfor andre medlemmer, skal kunne fratas retten til å inneha tillitsverv og retten til å delta på møter i Venstre.

Forslaget er innstilt vedtatt av Venstres landsstyre.

– Kjenner til trakassering

– Hvor alvorlig må det være før partiet reagerer, mener du?

– Jeg tenker på enten grove enkelthendelser eller langvarige konflikter. For å ta et eksempel: Når noen i offentligheten framsetter trusler mot et annet medlem av en sånn karakter at vedkommende må kontakte politiet, da tenker jeg: Det er ikke greit. Personen trusselen ble rettet mot, har nå trukket seg fra politikken, svarer Borsch, som var Venstres fylkesleder i Buskerud i seks år.

Hun viser også til et større lokallag der en person skal ha oppført seg så aggressivt på interne møter at 8–10 medlemmer meldte seg ut av lokallaget i løpet av et halvannet år.

Borsch anslår at hun kjenner til seks tilfeller der menn skal ha trakassert kvinner eller andre menn i Venstre.

– Vil du egentlig innføre eksklusjonsparagraf?

– Det strider veldig imot Venstres liberale ryggmargsrefleks, så et slikt forslag ville nok aldri fått flertall i Venstre. Jeg har vurdert det, men har kommet til at det er å gå for langt. Men det å frata noen tillitsverv og adgang til å stille i møter, det tenker jeg er streng straff.

– Har blitt trakassert selv

En del av bakgrunnen for forslaget er at Borsch i årevis har vært i en konflikt med et annet Venstre-medlem, en lokallagsleder. Hun mener at hun er utsatt for trakassering.

– Det går på diffuse påstander, løsrevet fra den politiske debatten, som har som mål å undergrave meg som politiker og menneske.

– Hvor skjer dette?

– I alle slags Facebook-grupper og på lokallagets offisielle sider. Det er veldig offentlig, svarer Borsch.

Konflikten har også vært omtalt i flere lokalaviser. Den aktuelle lokallagslederen, Arve Nesthorne i Flesberg Venstre, har både politianmeldt Borsch for trakassering og offentlig frarådet folk å stemme på henne som Buskerud Venstres førstekandidat i stortingsvalget.

– Det har ikke stoppet mitt politiske engasjement på noen måte, men jeg har følt at mitt gode navn og rykte har blitt sølt til.

– Det er selvsagt slitsomt å lese stygge ting om seg selv fra andre. Men det er verre når det skjer i eget parti. Når man blir omtalt som en fare for riket, så er det sårt, sier Borsch.

Avviser påstandene

Nesthorne selv avviser anklagene på det sterkeste, og viser til at han selv har anmeldt Borsch for trakassering.

«Det er imot alle liberale prinsipper å undertrykke minoriteter og mindretall. Det skal arbeides med dialog og respekt mot de med andre meninger. I dette tilfellet blir jeg nektet innsyn, medlemsrettigheter og blir utsatt for ytterligere insinuasjoner i stedet for å følge liberale prinsipper», skriver han i en e-post til Klassekampen.

politikk@klassekampen.no

Fredag 20. april 2018
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.
Torsdag 19. april 2018
SKODDEHEIMEN: Utanriksopposisjonen på Stortinget vil ha svar om militsane i Syria.
Tirsdag 17. april 2018
FORSLAG: I SV skapar fleirtalet mot omskjering steile frontar. Både i Raudt og Miljøpartiet Dei Grøne kjem forslag om aldersgrense mot omskjering på agendaen i mai.
Mandag 16. april 2018
KRIG: Venstres leder Trine Skei Grande er nå fast medlem i regjeringens sikkerhetsutvalg. Hun lover åpen debatt om nye internasjonale operasjoner i ­Stortinget.
Lørdag 14. april 2018
STRAFF: Rebekka Borsch vil ha Venstre-landsmøtet med på at partifeller som trakasserer, skal kunne fratas tillitsverv. Statssekretæren forteller at hun i årevis har blitt trakassert av en lokallagsleder.
Fredag 13. april 2018
BRØYTEBIL: Bjørnar Moxnes har fått mer tro på Stortinget etter å ha oppholdt seg der i et halvt år. Men Rødt-lederen vil ikke være lojal til Stortingets regler og snakker om «brøytebil­parlamentarisme».
Onsdag 11. april 2018
UT MOT EGNE: Frp kan i tolvte time redde 700 sjøfolk som frykter for jobben. Striden om Color Lines flagg er dermed ikke over.
Tirsdag 10. april 2018
AVGJØR: Med Audun Lysbakkens dobbeltstemme innstiller SVs sentralstyre på å avvise forslaget om å innføre aldersgrense for omskjæring av guttebarn.
Mandag 9. april 2018
STRATEGI: Høyres strategi for fortsatt regjeringsmakt er å okkupere sentrum i norsk politikk. Partiet håper en moderat linje vil tvinge Ap til å føre «SV-­politikk».
Onsdag 28. mars 2018
STØTTE: Opposisjonen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreides beslutning om å utvise en russisk diplomat. Rødt vil ha «snarlig oppklaring» i saken.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk