Torsdag 12. april 2018
NEDSTEMT: To resolusjoner fra Russland ble nedstemt under Sikkerhetsrådets møte på tirsdag. Russland la også ned veto mot USAs forslag. FOTO: JULIE JACOBSON, AP/NTB SCANPIX
USAs Donald Trump varsler rakettangrep mot Syria:
Truer Moskva
PÅ KOLLISJONSKURS: Donald Trump og Vladimir Putin. FOTO: JORGE SILVA VIA AFP/NTB SCANPIX
VARSEL: Donald Trump ber Russland gjøre seg klare for amerikanske missiler mot Syria etter gassangrepet i Øst-Ghouta.

Syria

Etter møtet i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld, der alle resolusjonsforslag ble feid av bordet, kom Russlands FN-ambassadør Vasasilji Nebenzija med klare oppfordringer til USA om ikke å gjøre overilte ting som dramatisk vil forverre konfrontasjonen i Syria.

Samme dag fulgte Russlands ambassadør til Libanon, Aleksandr Zasypkin, opp med advarsler om at Russland vil gjøre alt for å skyte ned krysserraketter og eventuelle fly som går til angrep i Syria og der de eventuelt måtte befinne seg, slik forsvarssjef Valerij Gerasimov varslet om 13. mars.

I går kom svaret fra USAs president Donald Trump, som vanlig i form av en Twitter-melding:

«Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare Russland, for de vil komme, fine og nye og smarte.»

Han fulgte opp tidligere tvitring: «Dere burde ikke være allierte med et gassdrepende dyr som dreper sine egne folk og nyter det.»

I FNs sikkerhetsråd har USAs ambassadør Nikki Haley brukt samme sjargong og gjennomgående kalt president Bashar al-Assad for «monster» for å ramme Russland.

Fakta

Syria-konfrontasjon:

• FNs sikkerhetsråd ble ikke enige om tre resolusjoner om å granske påstandene om kjemiske våpen i Douma.

• Russland forlenget ikke mandatet til Joint Investigation Mechanism i november grunnet mistillit. USA mener Russland vil kneble en etterforskning i Douma.

• Nato er oppdatert på USAs planer, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg, som åpner for angrep uten FN-mandat.

• Russlands president Vladimir Putin og forsvarssjef Valerij Gerasimov har varslet at de vil skyte ned amerikanske raketter.

Ikke avklart

Frankrikes president Emmanuel Macron, som har konferert tett med Washington, varslet tirsdag at et angrep ville rette seg mot «regimets kjemiske våpen» og ikke «ramme regimets allierte eller angripe noen», med andre ord Russland og Iran.

Det reiser umiddelbart spørsmål om hvilken etterretning vestmaktene i så fall sitter inne med.

Macron har tidligere sagt at det vil komme «kraftfullt og felles» angrep fra USA, Frankrike og Storbritannia idet det foreligger bevis for at Assad-regimet brukte gass mot sivile i den siste enklaven i Douma som fortsatt var under kontroll av den saudi-allierte salafistiske jihadistorganisasjonen Jaish al-Islam.

Endelige bevis forelå ikke ved avslutningen av møtet i Sikkerhetsrådet tirsdag kveld.

Onsdag opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) at fem hundre pasienter som er blitt behandlet etter lørdagens angrep, viser tegn på symptomer som følge av kjemisk angrep. Det er på nåværende tidspunkt ikke avklart verken hva slags kjemikalier det er snakk om eller hvor den kommer fra. Noen av anklagene som blir satt fram, er at det skal ha vært tønnebomber fra Assad-regimet fordi forhandlingene mellom Jaish al-Islam og Russland om evakueringen av Douma brøyt sammen, slik den syriske opposisjon hevder. En annen teori er at bomber traff opprørernes kjemiske laboratorier mens folk satt i tilfluktsrom og kjellere. Eller slik russerne hevder, at gassforgiftningen angivelig ikke skal ha funnet sted i det hele tatt.

Etter møtet i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld anklaget FN-ambassadør Nebenzija USA for å legge fram en resolusjon som de visste Moskva ville legge ned veto mot, for å rydde vei for rakettangrep mot Syria.

USAs resolusjon gikk ut på å gjenopprette FNs Joint Investigation Mechanism (JIM), tilknyttet Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Russland nektet å forlenge JIMs mandat med et nytt år i november fordi Moskva anså mekanismen for å være partisk og at de ikke fikk gjennomslag fra USA og vestmaktene for å etterprøve rapporter.

Det var særlig anklagene om at Assad-regimet sto bak sarin-angrepet 4. april i fjor mot Khan Sheikhoun, en landsby kontrollert av al-Qa’ida-allierte Hayyat Tahrir ash-Sham, avleggeren etter Nusrafronten, som russerne protesterte mot.

Tre dager etter angrepet sendte Trump 59 krysserraketter mot den syriske flybasen Shayrat.

Under debatten i Sikkerhetsrådet tirsdag kalte Nebenzija JIM for «nikkedokker som blir styrt av anti-Damaskus-krefter», ifølge tyske DPA.

Strid om gransking

Etter JIM-feiden i FNs sikkerhetsråd i november, var det åpenbart at Russland ville legge ned veto mot USAs resolusjon selv om FN-ambassadør Haley hevder at Washington «strakte seg ekstra langt», ifølge tyske DPA.

Hun hevder at det JIM-baserte etterforskningspanelet som skulle granske det påståtte gassangrepet i Douma i Øst-Ghouta, ville være «uavhengig, upartisk og profesjonelt».

Russland la fram to resolusjonsforslag i Sikkerhetsrådet tirsdag som begge ble stemt ned.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk