Onsdag 11. april 2018
POPULÆRE POLITIKERE: Gjestene fikk omvisning på Color Magic-brua da Frp-representater besøkte Color Line-tillitsvalgte i går. Fra venstre rådgiver Bjørn Siem Knudsen (Frp), Kjell-Børge Freiberg (Frp), overstyrmann Thor Erik Holt og Morten Ørsal Johansen (Frp).
Frp-mytteri mot regjeringen
Torbjørn Røe Isaksen (H)
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
UT MOT EGNE: Frp kan i tolvte time redde 700 sjøfolk som frykter for jobben. Striden om Color Lines flagg er dermed ikke over.

skipsfart

Det lød som musikk i sjøfolkets ører da Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann i går snakket til tillitsvalgte i Color Line. Morten Ørsal Johansen gikk nemlig til frontalangrep på sin egen regjering, som vil tillate Color Line å flagge om sine ferjer til Tyskland. Om det skjer, kan det åpne for å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger.

Arbeiderpartiet har foreslått å utsette regelendringen fram til konsekvensene for hele det nordiske ferjemarkedet er utredet. Nå støtter Johansen dette forslaget.

Hvis Frp stemmer slik han ønsker, vil et klart flertall på Stortinget torpedere politikken til regjeringen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskrittspartiet er sjøfolkenes parti. Slik har det alltid vært, og dette er en sak vi har kriget masse om, sa den åpenhjertige politikeren til de tillitsvalgte som hadde seminar om bord på Kiel-ferja Color Magic.

Muligheten for at Color Line-skipene skal kunne bytte skipsregister, har vært diskutert i flere år, og Johansen mener forutsetningene har endret seg underveis. Frp-politikeren sa at rederiet slet da saken opprinnelig kom opp, men at det siden er gjort endringer i andre rammevilkår og at Color Line i dag går godt økonomisk.

Fakta

Skipsregistre:

• Regjeringen endrer reglene for skipsregistrene. Det vil gjøre det mulig for Color Lines to ferjer til Kiel å bytte register fra Norsk ordinært skipsregister (Nor) til Norsk internasjonal skipsregister (Nis).

• Mens det er krav til norske lønns- og arbeidsvilkår for skip i Nor-registeret, er det åpning for å ansette flere rimeligere, utenlandske sjøfolk på skip i Nis-registeret.

• Omkring 700 sjøfolk som arbeider med forpleinings­tjenester på Color Lines skip til Tyskland kan bli erstattet dersom reglene endres.

– Forutsetningene har endret seg totalt, og da er det muligheter til å få gjort noe. Da Ap for en uke siden leverte et utsettelsesforslag, øynet jeg et stort håp og fortalte vårgruppeleder at dette vil jeg støtte, fortalte han.

Vil ikke love gjennomslag

Selv om Frps næringspolitiske talsperson ønsker en siste omkamp, kunne han ikke love støtte i eget parti.

– Jeg er optimistisk, men jeg tør ikke love noe. Det er flertallet i gruppa som avgjør dette, og det er høy fallhøyde for meg dersom jeg lover noe og det går til helvete, sa han da han talte til konferansen på dekk tolv.

Johansen hevdet at Frp alltid har vært imot å tillate Color Line å flagge om, men at de var nødt til å føye seg som en del av regjeringssamarbeidet. Saken har vært en «mare», fortalte han.

Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, spurte Johansen om næringsminister Isaksen kunne gjennomføre regelendringen dersom det ligger an til at Stortinget kommer til å stemme for å utsette saken.

– Nå vet vi jo hva som skjedde da en statsråd skrev noe på Facebook som var mot Stortingets vilje. Hvis en sak ligger til behandling og en statsråd går imot innholdet i den, da ligger du tynt an for å si det sånn, svarte Johansen.

Dermed antyder han at Isaksen kan lide samme skjebne som den tidligere justisministeren Sylvi Listhaug (Frp) dersom han ikke føyer seg etter stortingsflertallet.

Sjøfolk i Color Line reagerte da næringsministeren uttalte til Klassekampen i vinter at han regnet med at de fleste som eventuelt mistet jobben i Color Line ville komme seg raskt i ny jobb.

De to stortingspolitikerne fra Frp virket langt mer populær blant sjøfolkene i går. De ble introdusert «som våre venner på Stortinget» og fikk applaus etter innleggene.

– Vi har et veldig godt forhold. Vi har alltid vært på sjøfolkenes side, og der skal vi alltid være, sier Johansen til Klassekampen.

Truer ikke samarbeid

– Kan det ikke svekke regjeringssamarbeidet dersom dere går imot den gjeldende regjeringspolitikken i denne saken?

– Nei, rent politisk er dette en liten sak, og den har ikke de store konsekvensene politisk og budsjettmessig. Kanskje den innebærer litt prestisje for noen, men vi driver tross alt politikk og skal gjøre det som er best for landets befolkning, sier Johansen etter seminaret.

I går meldte EØS-avtalens overvåkingsorgan Esa at de har godkjent de planlagte endringene i reglene for skipsregistrene. Dermed kan Nærings- og fiskeridepartementet gjennomføre forskriftsendringen innen kort tid, og i teorien før utsettelsesforslag til Ap blir behandlet i Stortinget.

På spørsmål om når endringen vil bli gjennomført, kunne ikke departementet svare konkret.

«Departementet vil nå gå gjennom vurderingene Esa har gjort i saken og gjøre nødvendige forberedelser for å få på plass endringene i regelverket. Dette har vært en sak som har pågått i lang tid, og vi vil ikke forhaste gjennomføringen nå i sluttfasen», skriver statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen (H) til Klassekampen.

stiann@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Fredag 7. september 2018
TIL MOTMÆLE: Forslaget om 24 ukers selvbestemt abort er forankret i filosofiske tankestudier fra unge menn, ikke i reelle utfordringer i kvinners hverdag, mener Kirsti Bergstø i SV.
Torsdag 30. august 2018
SOSIAL DUMPING: Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i omsorgssektoren.
Onsdag 29. august 2018
MOT STJERNA: Jonas Gahr Støre meiner Riksrevisjonen har avdekt mangelfull leiarskap frå Erna Solberg. Han held statsministeren sjølv ansvarleg for ­terrorsikring-skandalen.
Tirsdag 28. august 2018
HØRING: Heimevernet har fått ny sjef – som ikke deler forgjengerens bekymring for soldatmangel. Norges Offisersforbund er kritisk.
Mandag 27. august 2018
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.
Lørdag 25. august 2018
KLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vekk fra fryktpolitikken og holder fram mulighetspolitikken som svar. I dette intervjuet forteller han om hvordan sosialdemokratiet skal reise seg på ny.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk