Onsdag 11. april 2018
MED PÅ NOTENE: Nordkoreanere applauderer under en felleskonsert med musikere fra både Nord- og Sør-Korea i Pyongyang 3. april. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Pyongyang bryter stillheten • Kim Jong-un skal møte president Donald Trump
Spiller opp til samtaler
Kim Jong-un
MØTER: Statspartiet i Pyongyang har lagt føringene for toppmøtene med USA og Sør-Korea.

Korea

Mandag kom bekreftelsen fra Pyongyang om det annonserte toppmøtet mellom Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Det skjedde gjennom nyhetsbyrået KCNA som melder om at Kim har sittet i møte med den sentrale ledelsen i Nord-Koreas arbeiderparti (Choson Rodongdang) der han skal ha «lagt fram de strategiske og taktiske spørsmålene som partiet skal holde fast ved, inkludert den framtidige politikken for internasjonale forbindelser og retningslinjene som følger av den».

Det tyder på at linja nå er lagt for den videre diplomatiske virksomheten fram mot toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in, som er satt til 27. april og deretter mot møtet med Trump, som vil skje «en gang i mai eller tidlige i juni», bekreftet USAs president mandag, ifølge Reuters.

Fakta

Diplomatisk møteiver på Koreahalvøya:

• Pyongyang bekrefter toppmøtet med USAs president Donald Trump «i mai eller begynnelsen av juni». Nord-Koreas leder Kim Jong-un møter Sør-Koreas president Moon Jae-in 27. april. De sto bak det diplomatiske gjennombruddet ved nyttår og før OL i Pyeongchang.

• Moon mener det er mulig med et møte mellom USA og Nord- og Sør-Korea. Kim vil gjenoppta sekspartsforhandlingene i Beijing: Kina, Russland, USA, Japan, Nord- og Sør-Korea.

• USA og Sør-Korea startet årets militærøvelse Foal Eagle/Key Resolve 1. april. Russland ba USA stanse øvelsen 5. april.

Bekrefter toppmøte

Regjeringsrepresentanter opplyser til Reuters at det har vært hemmelig kontakt mellom Washington og Pyong­yang som har bekreftet toppmøtet.

Begge parter har vært i kontakt med Sverige som fungerer som USAs diplomatiske kanal til Nord-Korea. Det skal også ha vært kontakt gjennom Nord-Koreas legasjon i FN.

Etterretningsoffiserer skal ha brukt en særskilt bakkanal for å få bekreftet etterretningen som USA har mottatt fra Sør-Korea, opplyser kilden til Reuters.

– Forhåpentligvis klarer vi å få på plass en avtale som innebærer at Nord-Korea gir fra seg atomvåpnene sine, sa Trump på stabsmøtet mandag, melder AP, med hans sedvanlige store gester om egne bravader av historiske dimensjoner sammenliknet med tidligere administrasjoner.

Denne gangen er det uomtvistelig: Møtet vil være det første på statssjefnivå mellom de to statene.

Spørsmålet er hva Trump bringer til bordet utover det absolutte kravet om at Nord-Korea må avvikle sitt atom- og rakettprogram. Møtet kan dessuten finne sted etter at Trump kan ha vraket atomavtalen med Iran i mai.

At Trump møter Kim før Nord-Korea starter avviklingen av atomprogrammet, blir innkassert som diplomatisk gevinst for Kim – og Moon som gikk til valg på å gjenreise «solskinnspolitikken» til president Kim Dae-jung som ble videreført under president Roh Moo-hyun.

Besøket i Beijing

Kim har varslet at «atomnedrustning på Koreahalvøya kan oppnås om Sør-Korea og USA svarer velvillig på våre forsøk, skaper en fredelig og stabil atmosfære, samtidig som de gjennomføre progressive og synkroniserte tiltak for å oppnå fred».

Fortsatt råder det bare våpenhvile mellom USA og Nord-Korea etter avslutningen av Koreakrigen i juli 1953. USA har stasjonert vel 28.000 soldater i sør.

Utspillet kom under Kims uventede besøk i Beijing 28. mars. Her skal han ha meddelt Kinas president Xi Jinping at han ønsker å gjenoppta sekspartsforhandlingene som pågikk i seks runder i Beijing mellom 27. august 2003 til 30. september 2007 og bruddet

13. april da FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Pyongyangs utskyting av en angivelig satellitt åtte dager før. Ifølge den japanske avisa Nikkei Keizai Shimbun skal flere kinesiske kilder hevde at Kim sa seg villig til å diskutere atom- og rakettprogrammet.

Militærøvelse

Imens ruller diplomatiet videre. Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho hadde samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev i Moskva mandag og tirsdag, melder Tass.

Den årlige militærøvelsen Foal Eagle/Key Resolve gikk av stabelen 1. april, mindre gigantisk enn tidligere år og uten den mest offensive brodden mot nord.

I år deltar minst 11.500 amerikanske og nær 300.000 sørkoreanske soldater i øvelsen, og den er halvert til fire uker.

USA har holdt tilbake hangarskipene og atomubåtene og vil ikke fly tett på 38. breddegrad, grensa i nord.

Pyongyang som vanligvis ser manøvrene som provoserende krigsspill, har godtatt årets øvelse.

peterm@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk