Onsdag 11. april 2018
MED PÅ NOTENE: Nordkoreanere applauderer under en felleskonsert med musikere fra både Nord- og Sør-Korea i Pyongyang 3. april. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Pyongyang bryter stillheten • Kim Jong-un skal møte president Donald Trump
Spiller opp til samtaler
Kim Jong-un
MØTER: Statspartiet i Pyongyang har lagt føringene for toppmøtene med USA og Sør-Korea.

Korea

Mandag kom bekreftelsen fra Pyongyang om det annonserte toppmøtet mellom Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Det skjedde gjennom nyhetsbyrået KCNA som melder om at Kim har sittet i møte med den sentrale ledelsen i Nord-Koreas arbeiderparti (Choson Rodongdang) der han skal ha «lagt fram de strategiske og taktiske spørsmålene som partiet skal holde fast ved, inkludert den framtidige politikken for internasjonale forbindelser og retningslinjene som følger av den».

Det tyder på at linja nå er lagt for den videre diplomatiske virksomheten fram mot toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in, som er satt til 27. april og deretter mot møtet med Trump, som vil skje «en gang i mai eller tidlige i juni», bekreftet USAs president mandag, ifølge Reuters.

Fakta

Diplomatisk møteiver på Koreahalvøya:

• Pyongyang bekrefter toppmøtet med USAs president Donald Trump «i mai eller begynnelsen av juni». Nord-Koreas leder Kim Jong-un møter Sør-Koreas president Moon Jae-in 27. april. De sto bak det diplomatiske gjennombruddet ved nyttår og før OL i Pyeongchang.

• Moon mener det er mulig med et møte mellom USA og Nord- og Sør-Korea. Kim vil gjenoppta sekspartsforhandlingene i Beijing: Kina, Russland, USA, Japan, Nord- og Sør-Korea.

• USA og Sør-Korea startet årets militærøvelse Foal Eagle/Key Resolve 1. april. Russland ba USA stanse øvelsen 5. april.

Bekrefter toppmøte

Regjeringsrepresentanter opplyser til Reuters at det har vært hemmelig kontakt mellom Washington og Pyong­yang som har bekreftet toppmøtet.

Begge parter har vært i kontakt med Sverige som fungerer som USAs diplomatiske kanal til Nord-Korea. Det skal også ha vært kontakt gjennom Nord-Koreas legasjon i FN.

Etterretningsoffiserer skal ha brukt en særskilt bakkanal for å få bekreftet etterretningen som USA har mottatt fra Sør-Korea, opplyser kilden til Reuters.

– Forhåpentligvis klarer vi å få på plass en avtale som innebærer at Nord-Korea gir fra seg atomvåpnene sine, sa Trump på stabsmøtet mandag, melder AP, med hans sedvanlige store gester om egne bravader av historiske dimensjoner sammenliknet med tidligere administrasjoner.

Denne gangen er det uomtvistelig: Møtet vil være det første på statssjefnivå mellom de to statene.

Spørsmålet er hva Trump bringer til bordet utover det absolutte kravet om at Nord-Korea må avvikle sitt atom- og rakettprogram. Møtet kan dessuten finne sted etter at Trump kan ha vraket atomavtalen med Iran i mai.

At Trump møter Kim før Nord-Korea starter avviklingen av atomprogrammet, blir innkassert som diplomatisk gevinst for Kim – og Moon som gikk til valg på å gjenreise «solskinnspolitikken» til president Kim Dae-jung som ble videreført under president Roh Moo-hyun.

Besøket i Beijing

Kim har varslet at «atomnedrustning på Koreahalvøya kan oppnås om Sør-Korea og USA svarer velvillig på våre forsøk, skaper en fredelig og stabil atmosfære, samtidig som de gjennomføre progressive og synkroniserte tiltak for å oppnå fred».

Fortsatt råder det bare våpenhvile mellom USA og Nord-Korea etter avslutningen av Koreakrigen i juli 1953. USA har stasjonert vel 28.000 soldater i sør.

Utspillet kom under Kims uventede besøk i Beijing 28. mars. Her skal han ha meddelt Kinas president Xi Jinping at han ønsker å gjenoppta sekspartsforhandlingene som pågikk i seks runder i Beijing mellom 27. august 2003 til 30. september 2007 og bruddet

13. april da FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte Pyongyangs utskyting av en angivelig satellitt åtte dager før. Ifølge den japanske avisa Nikkei Keizai Shimbun skal flere kinesiske kilder hevde at Kim sa seg villig til å diskutere atom- og rakettprogrammet.

Militærøvelse

Imens ruller diplomatiet videre. Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho hadde samtaler med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev i Moskva mandag og tirsdag, melder Tass.

Den årlige militærøvelsen Foal Eagle/Key Resolve gikk av stabelen 1. april, mindre gigantisk enn tidligere år og uten den mest offensive brodden mot nord.

I år deltar minst 11.500 amerikanske og nær 300.000 sørkoreanske soldater i øvelsen, og den er halvert til fire uker.

USA har holdt tilbake hangarskipene og atomubåtene og vil ikke fly tett på 38. breddegrad, grensa i nord.

Pyongyang som vanligvis ser manøvrene som provoserende krigsspill, har godtatt årets øvelse.

peterm@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk