Tirsdag 10. april 2018
VIL KAPPE LAND: Administrerende direktør i MTG TV Morten Micalsen reagerer på at NRK kjøper inn programkonsepter som likner på de kommersielle kanalenes satsinger. – Er det nødvendig, eller bør de drive på en annen måte? spør han.
I dag leveres rapporten om NRKs bidrag til mediemangfoldet. MTG-sjef er kritisk til at NRK skal være «størst på alt»:
Vil ha smalere statskanal
I Danmark vil regjeringen gjøre statskanalen mindre kommersiell. MTG TV-sjef Morten Micalsen mener at også NRK må ­begrense seg.

medier

Er det en allmennkringkasters oppgave å sende kommersielle bolig- og bakeprogrammer?

Spørsmålet står nå på agendaen i både Danmark og Norge, når allmennkringkasternes rolle diskuteres på øverste politiske hold. I dag starter forhandlingene om et nytt medieforlik i Danmark, hvor regjeringen vil stramme inn Danmarks Radios (DR) handlingsrom betraktelig.

«DR skal ikke lenger være en bred mediemastodont, som sender alt til alle hele tida», sier den danske kulturministeren Mette Bock til nyhetsbyrået Ritzau.

Regjeringen vil kutte 20 prosent av DRs budsjett over fem år.

Samtidig som forhandlingene starter i København, får kulturminister Trine Skei Grande (V) i formiddag overlevert en rapport om NRKs rolle i det norske mediemangfoldet. Morten Micalsen, administrerende direktør i MTG TV, håper at NRK får definert klarere rammer for sitt oppdrag.

MTG eier TV3, TV6, Viasat 4 og strømmetjenestene Viafree og Viaplay.

– Det er ikke nødvendigvis bra for mediemangfoldet hvis NRK skal være størst og best på alt. Jeg håper at utredningen trekker opp grenser for hvor NRK skal bevege seg og ikke, sier Micalsen.

Fakta

Ny rapport om NRK:

• I dag leverer Medietilsynet en rapport om NRKs rolle i mediemangfoldet.

• Rapporten er bestilt av Kulturdepartementet.

• Medietilsynet skal vurdere tre forhold: 1) hvordan NRKs tilbud, sammenliknet med andres, bidrar til innholdsmangfold, 2) i hvilken grad NRK gjennom samarbeid med andre aktører bidrar til mediemangfoldet og 3) hvordan NRKs innhold påvirker tilbudet til kommersielle aktører.

Strid om bakeprogram

I Danmark har Britt Bager i regjeringspartiet Venstre kommet med konkrete eksempler på tv-programmer hun mener DR ikke bør sende, deriblant bakeprogrammet «Den store bagedyst» og boligprogrammet «Hammerslag». Sistnevnte har samme konsept som NRK-programmet «Solgt!», der eiendomsmeklere skal gjette prisen på ulike boliger.

– Det er veldig bra at politikerne så konkret diskuterer hva oppdraget til statskringkasteren egentlig er. Det bør tegnes opp noen prinsipielle rammer. Nå er det altfor mye rom for tolkning for hva man kan og bør gjøre, og NRK gjør stort sett som de vil, sier Micalsen.

TV3 sender flere mekler- og boligprogrammer, som «Boligjakten», «Lukket visning» og «Visning».

– Det er ingen blindsone, akkurat. Mekler- og boligprogrammer er en stor kommersiell flate. Er det riktig at NRK skal konkurrere der? spør Micalsen.

Frykter for mangfoldet

Han påpeker at det også er svært vanskelig for andre kanaler å konkurrere med NRK om fredags- og lørdagsunderholdning.

– Det legges ned så store ressurser i det, og det er ingen vits for andre å prøve å ta en andel der. NRK er også i Cannes hvert år og kjøper programkonsepter: Er det nødvendig, eller bør de drive på en annen måte? spør han.

Micalsen mener at et viktig premiss for diskusjonen om NRK er at Norge er et veldig lite land.

– NRK har 50 prosent av tv-markedet. Så er Norge i ferd med å innføre en statsstøtteordning for en av de største kommersielle kanalene (TV 2, journ.anm.), og da har du et restmarked som er veldig lite. Det kan bli så lite at vi står i fare for å ofre mediemangfoldet, sier Micalsen.

TV3-sjefen stiller derfor tre spørsmål om NRKs drift:

Er det rimelig at NRK skal forsyne seg av sponsorinntekter, når mediehuset er den allmennkringkasteren i Europa som er best finansiert per innbygger?

Skal NRK «være størst på alt», eller bør enkelte programflater overlates til de kommersielle kanalene?

Bør NRK skape en digital plattform som skal konkurrere med Netflix, eller skader det mediemangfoldet?

– I et så lite og vanskelig marked som det norske må vi finne fruktbare veier sammen. MTG er en av de største produsentene av norsk drama i øyeblikket, og det krever at vi har et visst marked tilgjengelig, sier Micalsen.

– Viser ikke seriesatsingen deres at dere er fullt i stand til å konkurrere med NRK?

– Jo, men vi tar en risiko. Hvis rammene til NRK blir enda bedre, blir det vanskeligere for de kommersielle aktørene.

– Relasjon til publikum

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen viser til at Stortinget har lagt til grunn at NRK skal nå bredest mulig ut til befolkningen med sitt programtilbud. Oppdraget ble bekreftet seinest i fjor, da et samlet Stortinget gikk inn for endringer av den såkalte NRK-plakaten.

I paragraf 24 heter det nå at «NRK skal være til stede på, og utvikle tjenester på, alle viktige medieplattformer, herunder Internett, for å nå bredest mulig ut med sitt samlede programtilbud».

– Selvsagt skal vi ha et bredt og samlende underholdningstilbud. Hvis ikke vil vi oppleve at de smalere programmene får langt mindre publikum. Vi må sørge for å ha en god balanse mellom det smale og det brede innholdet, slik at vi kan opprettholde en relasjon til publikum hele tida, og ikke bare ved hvert stortingsvalg, sier Eriksen.

Eriksen mener det er flere eksempler på dramaserier og underholdningsprogrammer som NRK produserer, som også har stor verdi i et allmennkringkasterperspektiv. Han viser til dramaserien «Heimebane», som har skapt mye debatt om seksuell trakassering i fotballmiljøet.

– «Heimebane» er et eksempel på en dramaserie som inviterer til refleksjon og som også har stor samfunnsverdi. Det samme kan sies om «Stjernekamp», som er i tråd med oppdraget gitt i NRK-plakaten om å få fram nye norske musikktalenter, sier Eriksen.

Selv om mye av kritikken av NRKs rolle kan gjenfinnes i den danske mediedebatten, er Eriksen lite bekymret for at NRK skal oppleve liknende kutt og begrensninger som Danmarks Radio nå blir utsatt for.

– I Danmark er debatten veldig annerledes med mer konflikt og spenninger enn her. Jeg legger også merke til at kulturminister Trine Skei Grande har invitert til en bredest mulig politisk forankring og oppslutning om mediepolitikken. I Danmark har kulturminister Mette Bock invitert til det motsatte.

Rapporten som Medietilsynet legger fram i dag, vil bli den tredje på få år som forsøker å stadfeste hvorvidt NRK med sitt brede tilbud på nett, radio og tv går private mediehus i næringa.

I 2014 la Mediebedriftenes Landsforening fram en rapport hvor hovedkonklusjonen var at NRK har «konkurransevridende og innovasjonshemmende effekter på det private mediemarkedet». I 2015 kom en forskningsrapport fra Norges Handelshøyskole som ikke fant noen slik sammenheng, men at NRK heller fungerer som et supplement til de andre mediehusenes tilbud på nett.

kultur@klassekampen.no

Fredag 20. april 2018
I Danmark har universitetene vært selvstyrte siden 2003. Det har vært en katastrofe for den akademiske friheten, mener professor Heine Andersen.
Torsdag 19. april 2018
Valgkomiteen vil kaste hele det sittende styret i Mentor Medier. Klokt, mener tidligere Vårt Land-direktør Magne Lerø.
Onsdag 18. april 2018
Mentor Medier-sjef Per Magne Tveiten får kritikk fra flere i sitt eget styre for håndteringen av Vårt Land-konflikten. ­– Vi ble ikke godt nok informert om konflikten i konsernet, sier Jens Barland.
Tirsdag 17. april 2018
Når etablerte media blir stengde eller kjøpte av statslojale eigarar, er digitale reportarnettverk eit svar.
Mandag 16. april 2018
Svein Tindberg makter å gjøre fire unge menneskers personlige livshistorier til objektivt og gripende teater.
Mandag 16. april 2018
Jon Michelet er død etter lang sjukdom. Dei siste åra skreiv han livsverket sitt, «En sjøens helt».
Lørdag 14. april 2018
Krisa i Svenska Akademien når et nytt klimaks. Torsdag meddelte Sara Danius at hun trer av. Det samme gjør Katarina Frostenson.
Fredag 13. april 2018
De yngre blir skremt vekk fra å delta i nettdebatter, viser ny undersøkelse. Hver femte ungdom har opplevd hets på sosiale medier.
Torsdag 12. april 2018
Før Lars Sørgard tiltrådte som konkurransedirektør, gikk han langt i å forsvare storforlagene som nå er ilagt bøter for ulovlig boikott av Interpress.
Onsdag 11. april 2018
NRK bidrar ikke til leserflukt fra avisene, fastslår ny rapport. Men konkurrentene er langt fra overbevist. ­– NRK er en hellig ku i norsk offentlig debatt, sier Einar Hålien i Schibsted.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk