Tirsdag 10. april 2018
RØD LINJE: Donald Trump og Emmanuel Macron lover en kraftig, felles reaksjon mot regimet til Bashar al-Assad etter nye anklager om bruk av kjemiske våpen i Syria. FOTO: ALAIN JOCARD, 8AFP/NTB SCANPIX
• Donald Trump lover kraftig reaksjon mot Assad • Krigshauk tiltrer som Trumps rådgiver
Trump vil straffe Assad
ANKLAGES: Bashar al-Assad og Vladimir Putin hevder gassanklagene fra opprørere i Douma er fabrikkerte. FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV, AP/SCANPIX
HJEM? Donald Trump sa forrige uke at han vil trekke ut USAs 2000 soldater i Syria, her i Manbij i Nord-Syria. FOTO: HUSSEIN MALLA, AP/SCANPIX
EXIT-TRØBBEL: Donald Trump vil trekke USA ut av Syria. Men gassanklager mot Assad-regimet øker isteden sjansen for amerikansk eskalering i Midtøsten.

SYRIA

Et nytt vestlig angrep på Syria rykker nærmere etter opprøreres anklager om at regimet til Bashar al-Assad lørdag brukte kjemiske våpen. Minst 40 sivile skal være drept i Jaish al-Islam-kontrollerte Douma.

Søndag kveld lovet USAs Donald Trump og Frankrikes Emmanuel Macron en «kraftig, felles reaksjon».

De var sammen med Sverige blant ni land som tok initiativ til å samle FNs sikkerhetsråd til et hastemøte om Syria i går kveld.

Samtidig som Trump sier «dyret» Assad må betale «en kraftig pris», tiltrådte krigshisseren John Bolton i går sin nye stilling som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Fakta

Nye gassanklager i Syria:

• Den opprørsallierte hjelpegruppa Hvite hjelmer og medisinsk personell sier flere titalls mennesker ble drept i et gass­angrep fra Assad-regimet i byen Douma lørdag.

• Uavhengige observatører har ikke tilgang til området som ennå holdes av opprørsgruppa Jaish al-Islam. Anklagene kan derfor ikke verifiseres.

• Assad og Russland hevder anklagene er fabrikkerte.

Forkludrer Syria-plan

Et eskalert Assad-oppgjør skjer kort tid etter at Trump forrige uke ga sine militære planleggere motsatt beskjed: Trekk USAs 2000 soldater ut av Syria i løpet av fem til seks måneder.

– Gassanklagene mot Assad kan forstyrre Trumps Syria-plan, men det gjenstår å se, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Etter Douma-anklagene mot Assad skriver The Washington Post at sannsynligheten for et «militært angrep på Syria øker».

I april 2017 svarte Trump på et gassangrep i byen Khan Shaykun med å sende 59 krysserraketter mot en syrisk flybase. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og FN slo seinere fast at Assad-regimet var ansvarlig for dette angrepet.

Sikkerhetsrådgivere i Det hvite hus vil ifølge The New York Times ikke utelukke et nytt rakettangrep på Syria.

Krigshauk Bolton

Ifølge Lodgaard vil Trump ut av Syria fordi «USA ikke har noen nasjonale interesser der», og fordi «Trump ikke vil bruke penger på gjenoppbygging».

Men planen møter motstand fra USAs øverste militærråd, Pentagon, utenriksdepartementet og etterretningstjenestene. De vil bli værende for å hindre at fiender som Iran og Russland fester grepet i Midtøsten, og for å hindre at IS igjen vokser.

John Bolton, som blant annet ønsker krig med Iran og Nord-Korea, blir nå Trumps viktigste sikkerhetspolitiske rådgiver.

Han har tidligere flagget at USA må jobbe fram en ny sunnimuslimsk stat i Midtøsten, i et område bestående av det nordøstlige Syria og det vestlige Irak.

Bolton var en sentral del av administrasjonen til George W. Bush, som i 2003 invaderte Irak på bakgrunn av fabrikkerte bevis om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen.

Syrisk flybase angrepet

Natt til mandag ble den syriske flybasen T-4 mellom Homs og Palmyra angrepet fra lufta. 14 mennesker ble drept. Flere av dem skal ha vært iranere.

Syria anklaget først USA for å stå bak. Men mandag morgen sa Russland at Israel var skyldig, noe analytikere allerede hadde trukket fram som den mest sannsynlige forklaringen.

Israel ville ikke kommentere anklagene.

Vesten er skyteglade

Assad-regimet hevder angrepet i Douma er fabrikkert av den islamistiske opprørsgruppa som kontrollerer Douma, Jaish al-Islam. Russland hevder målet er å rettferdiggjøre «mulig bruk av ytre makt».

FNs generalsekretær sier «FN ikke er i posisjon til å bekrefte rapportene» om et gassangrep i Douma.

Mangel på dokumentasjon gjør at Lodgaard ikke vil uttale seg spesifikt om hendelsen.

– Men på generelt grunnlag vil jeg si at hvis det er noen som ikke har motiv for å gjøre noe sånt nå, så er det Assad.

– Hvorfor?

– Det kan bare skade han. Mens en terroristgruppering ville ha soleklare motiver for å gjøre det, legge skylda på Assad og håpe på at større stater handler mot regimet.

Lodgaard sier han er «oppgitt over en tendens i Vesten til å skyte først og spørre etterpå».

Han mener dette har skjedd både i vestlige anklager om at Russland sto bak et nervegiftangrep på Sergej Skripal i Salisbury, og de siste gassanklagene i Syria.

– Et langt liv har lært meg at i sånne situasjoner tror jeg ingenting før det foreligger dokumentasjon. Men i Vesten er det en tendens til å reagere spontant med at fiender som Assad og Russland må stå bak, uten at noen dokumentasjon er brakt til torgs, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
SLUTT: Tyrkia avsluttet i går den to år lange unntakstilstanden. Sentrale deler videreføres likevel i en ny terrorlov.
Onsdag 18. juli 2018
NY VENDING: Donald Trumps oppførsel åpner opp for samarbeid med Russland på flere områder, mener russisk professor. Vestlige politikere raser mot Trumps ettergivenhet overfor Putin.
Tirsdag 17. juli 2018
HELSINKI: Putin møtte Trump i går med krav om å stoppe vestens kalde krig-retorikk. Møtet kan indikere en form for normalisering, sier Russland-forsker Flemming S. Hansen.
Mandag 16. juli 2018
JUSS: Den britiske regjeringen legger seg nært eksisterende EU-avtaler i utkastet til ny brexit-avtale. – De kvitter seg med overherredømmet til EU-domstolen, mener ekspert på europarett.
Lørdag 14. juli 2018
NULLTOLERANSE: Trump-administrasjonen bruker separasjonen av barn fra foreldre som et avskrekkingsmiddel. – Dette er politisk barnemishandling, sier professor i barnepsykologi.
Fredag 13. juli 2018
PREKÆRT: Mens Nato-toppmøtet diskuterte Afghanistan-strategi, advarte Flyktninghjelpen om at millioner av afghanske barn står uten tilgang til skole.
Torsdag 12. juli 2018
SNUR: Etter tolv års brudd med IMF, har Argentina akseptert å motta det største lånet i pengefondets historie. Tusener av argentinere vil miste jobbene sine i 2019.
Onsdag 11. juli 2018
LABOUR: Mens det brenner i Det konservative partiet, roper flere på den britiske venstresida på nyvalg.
Tirsdag 10. juli 2018
SPLITTET: Det konservative partiet er i fullt opprør etter at regjeringens plan for brexit ble bestemt. Britiske velgere er delt i synet på planen.
Mandag 9. juli 2018
INDRE STRID: Tory-parlamentarikere kaller brexit-ministere «forrædere» etter en plan kritikere ser som «total kapitulasjon» overfor EU.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk