Mandag 26. mars 2018
NOK ER NOK: Artisten Jennifer Hudson på scenen med elevaktivister i Washington, D.C. på lørdag. FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX
Ungdomsbevegelse mot våpen sikter mot kongressvalg:
Vil endre lovene
Delaney Tarr
ENDRING: Lørdag ledet skoleungdom i USA historiske markeringer for strengere våpen­lover. Nå truer de med å stemme ut våpenliberale ­kongresspolitikere i høstens valg.

USA

Over en halv million mennesker fylte lørdag gatene i Washington, D.C. i «March For Our lives» og krevde strengere våpenlover. Hundrevis av lignende protester fant sted i USA samme dag.

Markeringen regnes som en av de største i amerikansk historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen, og store artister som Jennifer Hudson, Common, Miley Cyrus og Ariana Grande stilte opp.

Arrangørene var derimot elever fra Florida som etter å ha overlevd en skolemassakre tidligere i år, på rekordtid har satt i gang en enorm ungdomsbevegelse for strengere våpenlovgivning.

Fakta

Vold med våpen i USA:

• På en gjennomsnittlig dag blir 96 amerikanere drept med et våpen, blant disse vil sju være barn eller tenåringer.

• USA har 25 ganger så mange våpenmord som gjennomsnittet i andre høyinntektsland.

• På en gjennomsnittlig måned blir 50 kvinner i USA skutt og drept av sin partner.

• I følge en spørreundersøkelse fra 2016 støtter 93 prosent av amerikanere bakgrunnssjekker for alle slags salg av våpen.

Kilde: Everytown for Gun Safety

Valentinsdag-massakren

På valentinsdagen 14. februar i år fant en av de dødeligste skolemassakre i verden sted da Nikolas Cruz tok seg inn på sin tidligere skole Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, og skjøt og drepte 17 personer. Ytterligere 17 ble skadd.

Skoleskytingen i Parkland føyde seg inn i en lang rekke skyteepisoder på amerikanske skoler og universiteter de siste årene. Ifølge «Everytown for Gun Safety», en non-profit-organisasjon som jobber for å redusere vold med våpen, har det vært 306 episoder med skoleskyting i USA siden 2013. Da Cruz skjøt sine tidligere medelever og lærere 14. februar, var det den 18. våpen­episoden på en skole i USA bare i år.

Nok er nok

Kort tid etter massakren samlet Parkland-elevene seg og sa at «nok er nok». De raste mot det de mente var handlingslammede politikere og manet til kamp mot den mektige våpenlobbyen i USA. Flere politiske aksjoner har fulgt etter, og på lørdag fikk bevegelsen et historisk sus over seg med rekordstore marsjer i alle amerikanske delstater.

Krever mer

Ifølge NTB vanket det ros fra Det hvite hus til demonstrantene. Pressetalskvinne Lindsey Walters uttalte at de «applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag».

Walters viste også til at Trump-administrasjonen fredag la fram forslag om et fullstendig forbud mot bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

I tillegg signerte Trump ifølge The Guardian et forslag med en regning på 1,3 billioner dollar med beskjedne forbedringer av bakgrunnssjekk for pistolsalg og tilskudd for å hjelpe skoler å forhindre vold med våpen.

Responsen fra demonstrantene var imidlertid at disse tiltakene ikke er nok.

– Vi er ikke her for smuler, vi er her for å lede an, sa Parkland-elev Delaney Tarr i sin tale på lørdag.

Organisatorene bak demonstrasjonene krever blant annet at Kongressen skal forby salg av slike automatvåpen som ble brukt i massakren i Florida, og at bakgrunnsjekker for våpenkjøpere skal strammes inn.

«Stem dem ut»

Til høsten er det kongressvalg i USA, der alle de 435 setene i Representantens hus og 34 av 100 seter i Senatet skal velges.

Flere av talerne på lørdagens markering oppfordret dem som har stemmerett til å bruke denne for å oppnå endringer i våpenlovgivningene.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenestemennene som bare bryr seg om våpenlobbyen, uttalte David Hogg, en av lederne av den nye protest­bevegelsen.

Ifølge Reuters samlet stemmeregistreringsaktivister lørdag tusenvis av signaturer fra førstegangsvelgere som sier de vil fjerne lovgivere som motsetter seg strengere våpenlover.

Det kan bety at Demokratene som, i langt større grad enn Republikanerne, er på linje med de unge demonstrantene i spørsmål om våpenlovgivning, kan tjene på en slik mobilisering.

Selv om ingen politikere fikk stå på scenen lørdag, melder The Washington Post at flere demokratiske ledere fra begge kamre i Kongressen deltok i helgas protester sammen med kandidater som stiller til valg i 2018.

mari.eifring@klassekampen.no

Lørdag 26. mai 2018
EU-domstolen slår fast at alle EU- og EØS-land står fritt til å skattlegge Netflix og andre strømmeselskaper. I Norge kan en strømme­avgift gi nærmere 100 millioner kroner årlig.
Lørdag 26. mai 2018
FÆRRE: Antall dødsfall på grunn av abort er mer enn halvert fra 2008 til 2018.
Lørdag 26. mai 2018
VIL PRIORITERE: Regjeringa har fått sterk kritikk frå opposisjonen for å ikkje følgje opp forsvarsforliket. No tek også Frp på Stortinget skytset fram.
Lørdag 26. mai 2018
• Neste uke er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt i Stortinget. Loven var en oppdatering av tidligere lover om svangerskapsavbrudd, som krevde behandling i nemnd. Den nye loven sikret at kvinner selv fikk råderett over...
Lørdag 26. mai 2018
Tilpasning: Juli Zeh trekker opp et stort moralsk og politisk lerret, men romanen går ikke dypt nok inn i hovedpersonens psykologi.
Fredag 25. mai 2018
SAMME SKOLE: 21-åringen som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia har hatt et opphold på koranskole i Somalia. Ifølge politiet var offeret elev på den samme skolen.
Fredag 25. mai 2018
KNAPT: Marginene er hårfine foran dagens folkeavstemning om Irlands abortforbud. De som vil heve forbudet, leder på målinger, men 20 prosent har ennå ikke bestemt seg.
Fredag 25. mai 2018
Kulturpolitikerne liker dårlig at ­Cappelen Damms salgskanaler har en overvekt av titler fra eget forlag.
Fredag 25. mai 2018
• Den pensjonerte russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal ble 4. mars i år funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England sammen med sin 33 år gamle datter Julia. Begge er nå utskrevet fra sykehus. Skripal ble i 2006 dømt til 13...
Torsdag 24. mai 2018
SINNE: Alta Frp krever gransking, og fylkeslederen i Finnmark Frp mener helseminister Bent Høie må gå etter luft­ambulansekrisa.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk