Mandag 26. mars 2018
NOK ER NOK: Artisten Jennifer Hudson på scenen med elevaktivister i Washington, D.C. på lørdag. FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX
Ungdomsbevegelse mot våpen sikter mot kongressvalg:
Vil endre lovene
Delaney Tarr
ENDRING: Lørdag ledet skoleungdom i USA historiske markeringer for strengere våpen­lover. Nå truer de med å stemme ut våpenliberale ­kongresspolitikere i høstens valg.

USA

Over en halv million mennesker fylte lørdag gatene i Washington, D.C. i «March For Our lives» og krevde strengere våpenlover. Hundrevis av lignende protester fant sted i USA samme dag.

Markeringen regnes som en av de største i amerikansk historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen, og store artister som Jennifer Hudson, Common, Miley Cyrus og Ariana Grande stilte opp.

Arrangørene var derimot elever fra Florida som etter å ha overlevd en skolemassakre tidligere i år, på rekordtid har satt i gang en enorm ungdomsbevegelse for strengere våpenlovgivning.

Fakta

Vold med våpen i USA:

• På en gjennomsnittlig dag blir 96 amerikanere drept med et våpen, blant disse vil sju være barn eller tenåringer.

• USA har 25 ganger så mange våpenmord som gjennomsnittet i andre høyinntektsland.

• På en gjennomsnittlig måned blir 50 kvinner i USA skutt og drept av sin partner.

• I følge en spørreundersøkelse fra 2016 støtter 93 prosent av amerikanere bakgrunnssjekker for alle slags salg av våpen.

Kilde: Everytown for Gun Safety

Valentinsdag-massakren

På valentinsdagen 14. februar i år fant en av de dødeligste skolemassakre i verden sted da Nikolas Cruz tok seg inn på sin tidligere skole Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, og skjøt og drepte 17 personer. Ytterligere 17 ble skadd.

Skoleskytingen i Parkland føyde seg inn i en lang rekke skyteepisoder på amerikanske skoler og universiteter de siste årene. Ifølge «Everytown for Gun Safety», en non-profit-organisasjon som jobber for å redusere vold med våpen, har det vært 306 episoder med skoleskyting i USA siden 2013. Da Cruz skjøt sine tidligere medelever og lærere 14. februar, var det den 18. våpen­episoden på en skole i USA bare i år.

Nok er nok

Kort tid etter massakren samlet Parkland-elevene seg og sa at «nok er nok». De raste mot det de mente var handlingslammede politikere og manet til kamp mot den mektige våpenlobbyen i USA. Flere politiske aksjoner har fulgt etter, og på lørdag fikk bevegelsen et historisk sus over seg med rekordstore marsjer i alle amerikanske delstater.

Krever mer

Ifølge NTB vanket det ros fra Det hvite hus til demonstrantene. Pressetalskvinne Lindsey Walters uttalte at de «applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag».

Walters viste også til at Trump-administrasjonen fredag la fram forslag om et fullstendig forbud mot bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

I tillegg signerte Trump ifølge The Guardian et forslag med en regning på 1,3 billioner dollar med beskjedne forbedringer av bakgrunnssjekk for pistolsalg og tilskudd for å hjelpe skoler å forhindre vold med våpen.

Responsen fra demonstrantene var imidlertid at disse tiltakene ikke er nok.

– Vi er ikke her for smuler, vi er her for å lede an, sa Parkland-elev Delaney Tarr i sin tale på lørdag.

Organisatorene bak demonstrasjonene krever blant annet at Kongressen skal forby salg av slike automatvåpen som ble brukt i massakren i Florida, og at bakgrunnsjekker for våpenkjøpere skal strammes inn.

«Stem dem ut»

Til høsten er det kongressvalg i USA, der alle de 435 setene i Representantens hus og 34 av 100 seter i Senatet skal velges.

Flere av talerne på lørdagens markering oppfordret dem som har stemmerett til å bruke denne for å oppnå endringer i våpenlovgivningene.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenestemennene som bare bryr seg om våpenlobbyen, uttalte David Hogg, en av lederne av den nye protest­bevegelsen.

Ifølge Reuters samlet stemmeregistreringsaktivister lørdag tusenvis av signaturer fra førstegangsvelgere som sier de vil fjerne lovgivere som motsetter seg strengere våpenlover.

Det kan bety at Demokratene som, i langt større grad enn Republikanerne, er på linje med de unge demonstrantene i spørsmål om våpenlovgivning, kan tjene på en slik mobilisering.

Selv om ingen politikere fikk stå på scenen lørdag, melder The Washington Post at flere demokratiske ledere fra begge kamre i Kongressen deltok i helgas protester sammen med kandidater som stiller til valg i 2018.

mari.eifring@klassekampen.no

Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Lørdag 18. august 2018
• En hel verden jublet da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen, som trådte i kraft i januar 2016, ga internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i...
Lørdag 18. august 2018
RØD KLUT: Sosialdemokratene bør ikke ta statsministerposten for gitt, varsler Enhedslistens Pernille Skipper. – Vi må vise at vi er klare til å gripe makten, sier hun til Klasse­kampen.
Lørdag 18. august 2018
Den har vært omtalt som verdens beste samling av nordisk modernisme. Men hva skjuler seg egentlig i kunstsamlingen til Nicolai Tangen?
Lørdag 18. august 2018
Månedens poet«ANNA ALVER»Vinneren av Diktkammerets kåring av årets sommerpoet. Poeten ønsker å være anonym.– Gratulerer med å være Diktkammerets...
Lørdag 18. august 2018
Undersida: Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk