Onsdag 21. mars 2018
HEKTISK DAG: Sylvi Listhaug uttalte seg om sin avgang i Justisdepartementes lokaler i Nydalen i går. Så var det Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre sin tur å kommentere.
• Frp-topper gir Jonas Gahr Støre refs for retorikk • Fylkesledere slår ring om Listhaug
Frp vil ta kampen om 22. juli
Mazyar Keshvari
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.

regjering

Sylvi Listhaug (Frp) slo an tonen da hun innledet pressekonferansen om sin avgang tirsdag morgen:

– Sist uke har jeg sett utrolig mye ondskap i Norge.

Listhaug gjorde det klart at hun trakk seg utelukkende for å redde dagens regjering.

– Alternativet med Jonas Gahr Støre vil være en katastrofe i Norge, sa den avtroppende justisministeren.

Hun gjentok at hun tar avstand fra ekstremisme, og anklaget Jonas Gahr Støre for å sette henne i bås med Anders Behring Breivik og hans retorikk.

Kort etter fulgte Jon Engen-Helgheim (Frp) opp på Facebook med et frontalangrep på Jonas Gahr Støre:

– Der Jens Stoltenberg fremsto som en stor leder og klarte å samle nasjonen mot ytterliggående krefter i en svært krevende situasjon, har Støres oppgjør med 22. juli ført til enorm splittelse. Helt vanlige kvinner og menn er blitt stemplet som ytterliggående rasister og tillagt uhyrlige holdninger de ikke har.

Engen-Helgheim mener Støre har forsøkt å kneble sine meningsmotstandere ved å knytte dem til gjerningsmannen bak 22. juli:

– Slikt gjør bare en liten mann.

Litt seinere i stortingssalen sa parlamentarisk leder i Frp Hans Andreas Limi:

– Når Jonas Gahr Støre sier at Sylvi «bevisst, kalkulert, nører opp under akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli», mener jeg han går over streken for en anstendig debatt, sier Limi.

Fakta

LISTHAUG-SAKEN:

• 9. mars legger Sylvi Listhaug ut et bilde på Facebook av islamister, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Mange oppfatter det som krenkende i lys av Utøya 22. juli 2011.

• 10. mars anmoder Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg om å irettesette Listhaug, noe Solberg avviser.

• 12. mars innrømmer Solberg at tonen i innlegget var for tøff, mens Frp-leder Siv Jensen kaller det en «diskusjon om ord». AUF ut antyder at Solberg ikke vil bli invitert til Utøya for å markere 22. juli.

• 13. mars: KrF forlanger at Listhaug beklager utspillet. Samtidig legger Listhaug ut en ny Facebook-post der hun skriver at hun ikke mente at den første posten skulle knyttes til 22. juli.

• 14. mars: Listhaug sletter «terroristinnlegget» på grunn av manglende bilderettigheter. Solberg ber på vegne av regjeringen om unnskyldning. Rødt, ved leder Bjørnar Moxnes, fremmer mistillits­forslag mot justisministeren.

• 15. mars: Listhaug ber om unnskyldning. Stortinget vedtar et daddelforslag, og Støre mener Listhaugs unnskyldning ikke holder.

• 16. mars: Opposisjonspartiene gjør det klart at de vil stemme for mistillit. Listhaug mottar et hundretalls blomster.

• 17. mars: Støre sier at Ap kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjering, men i en annen ministerpost. KrF-leder Knut Arild Hareide er enig.

• 19. mars: Hareide slår fast at statsministeren må «ta grep» for å unngå mistillit.

• 20. mars: Klokka 8, to timer før Stortinget skal ta stilling til mistillit mot Listhaug, melder NTB at hun trekker seg som justisminister.

Kilde: NTB

Den parlamentariske lederen oppfordret til raushet og romslighet i den offentlige samtalen. Samtidig sa han at han ønsket en tøff debatt.

Til Klassekampen varsler leder av Oslo fylkeslag Mazyar Keshvari (Frp) at det er nettopp en tøff debatt opposisjonen nå vil få:

– Hvis opposisjon tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Keshvari.

Han kaller Jonas Gahr Støres opptreden for «forkastelig».

– Han har forsøkt å gjøre et nasjonalt traume til en vinnersak for seg og sitt parti. Allerede før jul sa han at han ville se på Frps rolle i 22. juli. Jeg ønsker debatten velkommen, så får vi se hvem som kommer best ut av det, sier Keshvari til Klassekampen.

Livvakter og drapstrusler

Flere medier meldte i går at både Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide har mottatt drapstrusler. Støre har nå følge av livvakter fra PST for første gang etter valget i fjor høst.

Nettavisen meldte at Sylvi Listhaug har hatt politibeskyttelse de siste to årene som statsråd på grunn av drapstrusler hun har fått fra meningsmotstandere. Opplysningene bekreftes av hennes avtroppende rådgiver Espen Teigen. Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte drapstruslene slik:

– Det er veldig trist. Dessverre har det med ujevne mellomrom vært drapstrusler i opphetede politiske debatter mot det politiske lederskapet, sier Solberg til NTB.

I debatten i stortingssalen gikk Solberg hardt ut mot flere partiers innlegg i Stortinget tirsdag.

– Det er ikke dagen for polemikk, sa hun.

– Listhaug er min dronning

Klassekampen har snakket med 15 av Frps 17 fylkesledere. De slår ring om Sylvi Listhaug og mener hun har kommet styrket ut av krisa.

På spørsmål om Sylvi Listhaug kan bli Frp-leder i framtida, svarer 13 at de ikke vet eller ikke ønsker å kommentere det.

Fylkesleder i Hordaland Gustav Bahus og fylkesleder i Finnmark Odd Eilert Persen sier derimot et klart ja:

– I aller høyeste grad, men når dette eventuelt skal skjer er vanskelig å si, sier Bahus til Klassekampen.

– Det er ikke et spørsmål om hvis, men når Listhaug blir Frp-leder. Finnmark har foreslått henne til ledervervet, og det vil komme, sier Persen, som kaller Listhaug for sin «dronning».

Persen mener ikke bare Listhaug, men hele partiet har kommet styrket ut av bråket:

– Min hjemkommune Alta er fra før landets største Frp-kommune, og vi har fått mange innmeldinger de siste dagene. Sylvi er en tøff politiker, og holder seg til regelverket i sine avgjørelser. KrF derimot, er snart historie, sier Persen til Klassekampen.

Kan gjøre comeback

Erna Solberg åpnet i går for at Sylvi Listhaug kan bli statsråd igjen. Fylkesleder i Sogn og Fjordane Lars Svein Drabløs sier han er «overbevist» om at Listhaug kommer tilbake i viktige posisjoner.

Frank Sve, fylkesleder i Møre og Romsdal kaller henne «kanskje Norges mest populære politiker». Fylkesleder i Oppland Frp, Geir Fauchald, spår også en lys framtid for Listhaug i partiet:

– Jeg tror Sylvi kommer styrket ut av det. Det er stort av henne å sette parti foran person. Hun er et normalt menneske og ikke et monster som mange vil ha det til. Hun er en småbarnsmor. Hun kommer styrket ut av dette, og fortsette å være en fremadstormende politiker.

innenriks@klassekampen.no

Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Lørdag 7. juli 2018
HARDHENDT: KrF-leder Knut Arild Hareide får en opptur på tampen av sin mektigste stortingsperiode, men får mest skryt av velgerne for å ha presset ut Sylvi Listhaug (Frp).
Tirsdag 3. juli 2018
STØ KURS: Det er ikke politikken som har gitt Ap dårlig oppslutning. Det sier Jonas Gahr Støre, som tror på bedre tider så snart medie­kjøret mot partiet legger seg.
Lørdag 30. juni 2018
KRIG: Hun ble presset til å akseptere bombingen av Libya på telefon fra et hotell i Trøndelag. Nå tar Liv Signe Navarsete et oppgjør med daværende statsminister Jens Stoltenberg.
Fredag 29. juni 2018
HJEM IGJEN: Arbeiderpartiet må gå til venstre for å gjenvinne arbeidsfolks tillit, mener Kjersti Stenseng. – Vi er et parti for det store arbeidende folk, sier hun.
Tirsdag 26. juni 2018
ADVARER: Flyktningekspert Paul Collier mener sosial­demokratiske partier over hele Europa må legge om asyl­politikken og kaller Angela Merkels linje for «ikke bærekraftig».
Mandag 25. juni 2018
STOPP: Aps Masud Gharahkhani lar seg ikke skremme av asylliberalerne i eget parti. – Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier han.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk