Klassekampen.no
Lørdag 17. mars 2018
Finnmark i våre hjerter

Kanskje har du vært der. Kanskje har du sittet i et Widerøe-fly og sett finnmarkskysten under deg. Det langstrakte uberørte, jomfruelige landskapet. Vidda. Havet. Fiskeværene og fuglefjellene. Kanskje har du stjålet tørrfisk fra fiskehjellene, plukket multer på myrer helt ned til vannkanten. Kanskje har du vinket under nordlyset en iskald kveld og ønsket deg noe stort. Kanskje har midnattssola holdt deg våken og gjort deg døgnvill.

Du har sett sjarkene og småbåtene på vei ut til fiskebankene. Ut til ett av verdens viktigste matfat. Du husker Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke som gikk i allianse. Du har forbannet Røkke og hans demontering av fiskebrukene og fiskemottakene langs kysten og Røkke som lovet å levere fisk til lokal foredling. Forbannet trålerne hans som istedenfor tok verdiene ut av fylket.

Du har bekymret deg over fra­flytting fra de samme fiskeværene. Du har sett med stadig større undring og sinne på Sandbergs fiskeripolitikk.

Du kjenner Finnmarks historie. Du vet hvordan fornorskingen og assimileringspolitikken av samene foregikk. Vår urbefolkning som måtte sende syvåringene sine på internatskole der de ikke skjønte språket. Vår urbefolkning som helst skulle glemme sin egen kultur.

Du vet at Finnmarks befolkning ble flyktninger på slutten av krigen. Jagd fra hjemmene sine mens alt de eide ble brent. Et folk som vendte tilbake til sine byer og fiskevær. Et folk som ikke lot seg kue. Et folk som bygde opp sitt land på rekordtid etter krigen.

Så kommer dette: Troms og Finnmark skal slås sammen med tvang. Er det mulig, har du tenkt. Hvorfor skjer det, har du tenkt? Skal Finnmark bli et bedre fylke å leve i sammen med Troms? Hva er meningen?

Jeg sier ikke at dette er like ille som assimileringspolitikken før og etter krigen. Jeg sier ikke at dette er like ille som da trålerkapitalistene fikk fritt leide til våre fiskekvoter fra naive og kunnskapsløse politikere. Jeg sier ikke at dette er krig og at folket blir flyktninger.

Jeg sier bare at dette er nok et slag mot vår kjære landsdel, et mer subtilt slag.

Hva blir det neste? Er denne tvangssammenslåingen et steg mot et ytterligere assimilert, usynlig og kolonisert Finnmark?

Og næringsminister: Vis respekt og bruk folkevett.

aa-su@online.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 14.16
Onsdag 25. april 2018
De lyttet spent på radioprogrammet. Så spilte de sangen. Den Portugal hadde sendt til Melodi Grand Prix. Banal som bare det. Men det var startsignalet. Troppene ble samlet. Kapteinen holdt en kort tale: «Mine herrer: I...
Tirsdag 24. april 2018
Vår secretary general Stoltenberg har forandret seg. Før pratet han selvsikkert i vei. Men sammen med Trump («Stoltenberg is my biggest fan») virker han stiv, keitete og usikker, en...
Mandag 23. april 2018
I en årrekke arbeidet jeg som psykolog for studenter i Trondheim. Når det var eksamenstid, altså på den tiden av året vi nå er inne i, fikk jeg ofte forespørsler fra media om å bidra med råd og dåd mot eksamensangst.
Lørdag 21. april 2018
Hvor mange vinterlørdager på 1980-tallet jeg har stått på Egertorget og solgt Klassekampen, har jeg ikke tall på. Jeg husker bare at det var veldig kaldt og bestandig sur vind. Som regel slo jeg meg sammen med min gode...
Fredag 20. april 2018
Jeg synes at jeg så en enorm kontur av Gud i går. Et omriss. Det var litt usymmetrisk og ikke så vakkert, men kolossalt stort. Et øre var langt.Ingen får se Guds ansikt og fortsatt leve, står det i skriften.
Torsdag 19. april 2018
Johan Galtung er fredsforsker. Aldri har noen vært i tvil om det. Faktisk en fremragende, verdenskjent fredsforsker. Men han er noe langt mer enn en fredsforsker – han er faktisk en del av det han selv forsker på. Han...
Onsdag 18. april 2018
Det er cirka et år siden Colombias president Juan Manuel Santos og Farc avsluttet en 52 år gammel blodig konflikt med et lite pennestrøk. Jeg tror mange av oss satt igjen med en følelse av at fredsavtalen aldri hadde...
Tirsdag 17. april 2018
Klokken var halv fire på natta da jeg våknet av at det banket på. Det var Miika fra Finland, som fortalte at kjæresten var blitt bitt av en slange og de var redd for at bittet kunne være dødelig. Vi befant oss et par...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk