Onsdag 14. mars 2018
Solberg sier unnskyld – men har fortsatt tillit til Listhaug
Statsminister Erna Solberg (H) sier unnskyld til de som er blitt såret av justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Ap-lederen etterlyser Listhaugs egen beklagelse.
Publisert: 14 Mars 20:26
Statsminister Erna Solberg (H) sier unnskyld til de som er blitt såret av justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Ap-lederen etterlyser Listhaugs egen beklagelse.
Alle som er blitt såret etter at Listhaug fredag publiserte et bilde på Facebook med bilde av fremmedkrigere og teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», får en unnskyldning fra statsministeren.
– På vegne av regjeringen har jeg ønsket å be om unnskyldning for at den retorikken som regjeringen har brukt, har såret folk, sa Solberg da hun ankom Høyres gruppemøte på Stortinget onsdag kveld.

– Uverdig av ListhaugAp-leder Jonas Gahr Støre sa søndag til NTB at Solberg er «dønn feig» fordi hun ikke allerede da tok tydelig avstand fra Listhaug. Til landsstyret tirsdag sa han at samboerskapet med Frp har ført Høyre og regjeringen «til uanstendighetens utmark».
Nå godtar han Solbergs beklagelse.
– Det er bra at Erna Solberg beklager på vegne av regjeringen de sårende uttalelser som er kommet fra statsråder denne uken. Den beklagelsen skal vi ta til oss, skriver Støre på Facebook.
– Det er likevel påfallende at Sylvi Listhaug selv ikke har beklaget sine utspill. Det er ikke en justisminister verdig, tilføyer han.

– God justisministerPå spørsmål om Listhaug fortsatt har statsministerens tillit, sier Solberg:
– Ja, jeg har tillit til Listhaug som statsråd. Hun er en god justisminister, og hun sier hun har lært av dette.
Statsministeren avviser å kommentere opplysningene i Dagens Næringsliv om at hun allerede lørdag ba Listhaug både slette og beklage innlegget, noe justisministeren nektet å etterkomme.
– Jeg kommenterer ikke saker basert på anonyme kilder, men det er ikke alt jeg kjenner meg igjen i, lød hennes svar.

Har Solberg kontroll?Opplysningene i avisen fikk Støre til å tvile på om Solberg har kontroll på Listhaug:
– Hvis det er riktig at vi har en justisminister som legger denne type utspill på Facebook og deretter nekter å slette innlegget til tross for at statsministeren ber henne gjøre det, ja da har vi en privatpraktiserende justisminister som statsministeren ikke har kontroll på, sier Støre til NTB.
Han understreker han ikke ville ha godtatt noe tilsvarende dersom han hadde vært statsminister.
– Fullstendig uakseptabelt, sier Ap-lederen.

Fjernet fra FacebookDa Listhaug onsdag ettermiddag slettet det omstridte innlegget fra Facebook, begrunnet hun det med at hun ikke hadde sikret seg rettighetene til å bruke det.
Støre er ikke imponert. Han sier at fremfor å skrive «lik og del» på grove påstander, burde Listhaug slettet og beklaget.
– Nå har hun slettet, men det er fordi hun har kommet i pengeknipe på grunn av manglende rettigheter. Det er ikke noen beklagelse, fastslår Støre.

MistillitReaksjonene på Listhaugs terror-anklager mot Ap har de siste dagene vært sterke og kommet fra både flere hold. Både overlevende etter terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, flere partiledere på Stortinget inkludert Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide og fremtredende stortingsrepresentanter fra Høyre har bedt henne slette og beklage.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til NTB at partiet så snart som mulig kommer til å fremme et mistillitsforslag mot Listhaug.
Støre går langt i å si at kritikk er mer nærliggende:
– Jeg tror ikke det er mange i Arbeiderpartiet som har tillit til Listhaug. Men her i Stortinget innebærer tillit noe annet. Vi er åpen for å fremme klar kritikk av Sylvi Listhaug. Men når det gjelder mistillit, må vi først høre hva de andre partiene mener, sier han.

Mulig svekkelseStatsministeren selv maner til at vi fremover får en rolig og saklig og informativ debatt, der man ikke tillegger hverandre synspunkter som den andre ikke har.
– Vi har en situasjon, spesielt etter 22. juli 2011, som gjør at vi må være ekstra varsomme. Og spesielt nå med den filmen, så er det mange som gjenopplever terroren. Derfor er det grunn til å være ekstra varsom, og det har ikke vi vært, sa Solberg på pressekonferansen på Stortinget onsdag.
Hun utelukker ikke at saken kan ha svekket henne som statsminister.
– På grunn av vår retorikk har dette vært sårende og gjort det vanskelig. Statsministerens autoritet går opp og ned, men det er ikke viktig i denne saken. Det viktige er de som døde eller som selv var i den grusomme situasjonen, og at vi passer oss for ikke å lage en politisk debatt som sårer dem, sier Solberg.
(©NTB)
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Mandag 18. juni 2018
• I forrige uke ble det klart at regjeringen åpner for å doble antallet amerikanske soldater som skal være utstasjonert på norsk jord de neste fem årene. En annen side av den stadig tettere tilknytningen til USA, er forventningene til at...
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Lørdag 16. juni 2018
• Andelen innbyggere med høyere utdanning har aldri vært høyere i Norge, skriver Kommunal Rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. 33,4 prosent av befolkningen over 16 år har nå minst treårig høyere utdanning fra universitet eller...
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Lørdag 16. juni 2018
Arbeiderpartiet: Partisekretæren vurderer Gerhardsen av i dag.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk