Tirsdag 13. mars 2018
BACK TO BASICS: Ap-leder Jonas Gahr Støre børster støvet av det rødgrønne samarbeidet, og ber partiet vedta at Ap skal søke «et nært samarbeid» med Sp og SV. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• For et år siden snakket Ap-lederen om sentrum og «glemte» SV • Nå snur han
Støre satser rødgrønt
Undersak

Lysbakken: – Positivt signal

SV-leder Audun Lysbakken mener samarbeid teller, men politikk avgjør:

– Om Ap signaliserer at de vil ha mer samarbeid med SV, er det positivt. Det viser at ting er i endring på venstresida, sier Lysbakken og legger til:

– Det vil være vanskelig å bygge flertall uten oss.

Lysbakken vil gjerne bygge allianse:

– Vi er opptatt av å bygge venstresideflertall så mange steder vi kan, men Ap prioriterte Venstre over SV i Bergen og Trondheim. Både lokalt og nasjonalt er vår holdning at vi vil ha makt, men at politikken avgjør.

– Å være førstevalg forsterker vel SVs forhandlingsposisjon?

– Jeg etterlyste i valgkampen en vilje til samarbeid med venstresida fra Arbeiderpartiet. Vi ønsker å gi landet en ny regjering og radikale flertall ute i kommunene, sier Lysbakken.

GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Hva nå, Arbeiderpartiet?

For litt over et år siden sa Jonas Gahr Støre i en tale til Aps landsstyre at han var ute etter noe mer enn en flørt med KrF.

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Ap-lederen.

Hånda var derimot yttrykk for en «langsiktig overbevisning om at sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen» for å demme opp for en allianse mellom høyrepopulister og konservative. I Støres landsmøtetale et par måneder seinere var ikke SV nevnt i det hele tatt. Valget sto mellom Høyre og Frp eller Ap og sentrum, var budskapet.

Nå, etter valgnederlaget, kommer det helt andre toner fra Ap.

Fakta

Samarbeid:

• Da Arbeiderpartiet i 2005 gikk inn i den rødgrønne flertallsregjeringen, hadde partiet aldri før vært i en koalisjonsregjering (med unntak av samlingsregjeringen i 1945).

• Partiet gikk også til valg på denne konstellasjonen i 2009 og 2013.

• I 2017 avklarte ikke Arbeiderpartiet hvilke parti de ønsket å søke flertall med på samme måte.

• Erna Solberg vant makten i 2017, men ikke flertallet.

Gjør sine hoser rødgrønne

Klassekampen har fått tilgang til Ap-ledelsen innstilling til en uttalelse som skal behandles på partiets landsstyremøte i dag og i morgen.

I utkastet heter det: «Arbeiderpartiet hører hjemme på venstresida i norsk politikk. Vi er et samarbeidsparti, og søker allianser med folkebevegelser, organisasjoner og andre politiske partiet som deler våre mål for samfunnet».

Mer konkret om partier heter det: «Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Senterpartiet. Vi vil søke nært samarbeid med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag for våre politiske løsninger. Lokalt i kommuner og fylker vil vi søke brede flertall for å få gjennomført vår politikk».

Ordene «sentrum» eller «KrF» er ikke nevnt i det hele tatt.

Fra en kilde med god kjennskap til dokumentet blir det understreket at dette ikke er et vedtak om hvem Ap går til valg på å regjere med i 2021. Samtidig blir det sagt at vedtaket gir en pekepinn og vil stå til et nytt eventuelt blir fattet.

Med andre ord: Dersom målingene peker rett vei for venstresida, kan det godt hende Ap går til valg på rødgrønt styre om tre år.

Lytteposter til LO

Arbeiderpartiet vil trolig også vedta tre rettesnorer for partiets politikk. I utkastet heter det at Ap skal kjennetegnes av å være et parti for arbeid, for videre utbygging av velferden og for utjevning av makt og ressurser.

«Arbeiderpartiet er til for vanlige folk over hele Norge, kjemper for deres interesser og mot de som begrenser folks frihet, makt og muligheter».

Partiet vil trolig også vedta at sentralleddets kontakt med Ap-grasrota og LO skal bli tettere, ifølge innstillingen:

«Vi skal utvikle organisasjonen slik at vi legger til rette for mer mangfold og større takhøyde. Vi vil gjennomføre et særskilt prosjekt for å utvikle vår partiorganisasjon, og vil styrke skoleringsvirksomheten for å utvikle ny politikk og gi et bedre tilbud til medlemmene».

Videre heter det: «Samarbeidet med fagbevegelsen skal gis høy prioritet lokalt og nasjonalt. Vi trenger bedre møteplasser og kanaler for kommunikasjon med grasrota i LO, og vi må styrke det fagpolitiske samarbeidet på grunnplanet i flere fylker og byer».

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 13. mars 2018 kl. 10.04
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.
Mandag 12. mars 2018
VETO: Det vil vera oppsiktsvekkande om EU straffar eit norsk nei til EUs energipakke hardt, meiner jusprofessor Hans Petter Graver. Fire Ap-fylkeslag splitta seg i helga om Acer.
Fredag 9. mars 2018
MOT VETO: Arbeiderpartiet kan bli presset til å gå med på historisk veto mot EUs omstridte energibyrå.
Onsdag 7. mars 2018
MAKT: Berre 2,6 prosent av medlemene i offentlege utval har minoritetsbakgrunn – og talet er dalande. Det viser eit nytt Agenda-notat.
Tirsdag 6. mars 2018
SLÅR RING: Statsminister Erna Solberg meiner Sumaya Jirde Ali er utsett for negativ sosial kontroll frå ytre høgre. Unge Høgre-leiaren vil gå i tog for samfunnsdebattanten.
Lørdag 3. mars 2018
SPIONASJE: Norsk etterretning har avlyttet den russiske marinens ­kommunikasjonssystemer. Det har skjedd i nært samarbeid med ­amerikanske ­spioner.
Onsdag 28. februar 2018
KNUTE PÅ KABEL: I både Fellesforbundet og Fagforbundet er skepsisen mot EUs energipakke stor. Det kan endre LOs standpunkt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk