Tirsdag 13. mars 2018
BACK TO BASICS: Ap-leder Jonas Gahr Støre børster støvet av det rødgrønne samarbeidet, og ber partiet vedta at Ap skal søke «et nært samarbeid» med Sp og SV. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• For et år siden snakket Ap-lederen om sentrum og «glemte» SV • Nå snur han
Støre satser rødgrønt
Undersak

Lysbakken: – Positivt signal

SV-leder Audun Lysbakken mener samarbeid teller, men politikk avgjør:

– Om Ap signaliserer at de vil ha mer samarbeid med SV, er det positivt. Det viser at ting er i endring på venstresida, sier Lysbakken og legger til:

– Det vil være vanskelig å bygge flertall uten oss.

Lysbakken vil gjerne bygge allianse:

– Vi er opptatt av å bygge venstresideflertall så mange steder vi kan, men Ap prioriterte Venstre over SV i Bergen og Trondheim. Både lokalt og nasjonalt er vår holdning at vi vil ha makt, men at politikken avgjør.

– Å være førstevalg forsterker vel SVs forhandlingsposisjon?

– Jeg etterlyste i valgkampen en vilje til samarbeid med venstresida fra Arbeiderpartiet. Vi ønsker å gi landet en ny regjering og radikale flertall ute i kommunene, sier Lysbakken.

GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Hva nå, Arbeiderpartiet?

For litt over et år siden sa Jonas Gahr Støre i en tale til Aps landsstyre at han var ute etter noe mer enn en flørt med KrF.

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Ap-lederen.

Hånda var derimot yttrykk for en «langsiktig overbevisning om at sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen» for å demme opp for en allianse mellom høyrepopulister og konservative. I Støres landsmøtetale et par måneder seinere var ikke SV nevnt i det hele tatt. Valget sto mellom Høyre og Frp eller Ap og sentrum, var budskapet.

Nå, etter valgnederlaget, kommer det helt andre toner fra Ap.

Fakta

Samarbeid:

• Da Arbeiderpartiet i 2005 gikk inn i den rødgrønne flertallsregjeringen, hadde partiet aldri før vært i en koalisjonsregjering (med unntak av samlingsregjeringen i 1945).

• Partiet gikk også til valg på denne konstellasjonen i 2009 og 2013.

• I 2017 avklarte ikke Arbeiderpartiet hvilke parti de ønsket å søke flertall med på samme måte.

• Erna Solberg vant makten i 2017, men ikke flertallet.

Gjør sine hoser rødgrønne

Klassekampen har fått tilgang til Ap-ledelsen innstilling til en uttalelse som skal behandles på partiets landsstyremøte i dag og i morgen.

I utkastet heter det: «Arbeiderpartiet hører hjemme på venstresida i norsk politikk. Vi er et samarbeidsparti, og søker allianser med folkebevegelser, organisasjoner og andre politiske partiet som deler våre mål for samfunnet».

Mer konkret om partier heter det: «Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Senterpartiet. Vi vil søke nært samarbeid med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag for våre politiske løsninger. Lokalt i kommuner og fylker vil vi søke brede flertall for å få gjennomført vår politikk».

Ordene «sentrum» eller «KrF» er ikke nevnt i det hele tatt.

Fra en kilde med god kjennskap til dokumentet blir det understreket at dette ikke er et vedtak om hvem Ap går til valg på å regjere med i 2021. Samtidig blir det sagt at vedtaket gir en pekepinn og vil stå til et nytt eventuelt blir fattet.

Med andre ord: Dersom målingene peker rett vei for venstresida, kan det godt hende Ap går til valg på rødgrønt styre om tre år.

Lytteposter til LO

Arbeiderpartiet vil trolig også vedta tre rettesnorer for partiets politikk. I utkastet heter det at Ap skal kjennetegnes av å være et parti for arbeid, for videre utbygging av velferden og for utjevning av makt og ressurser.

«Arbeiderpartiet er til for vanlige folk over hele Norge, kjemper for deres interesser og mot de som begrenser folks frihet, makt og muligheter».

Partiet vil trolig også vedta at sentralleddets kontakt med Ap-grasrota og LO skal bli tettere, ifølge innstillingen:

«Vi skal utvikle organisasjonen slik at vi legger til rette for mer mangfold og større takhøyde. Vi vil gjennomføre et særskilt prosjekt for å utvikle vår partiorganisasjon, og vil styrke skoleringsvirksomheten for å utvikle ny politikk og gi et bedre tilbud til medlemmene».

Videre heter det: «Samarbeidet med fagbevegelsen skal gis høy prioritet lokalt og nasjonalt. Vi trenger bedre møteplasser og kanaler for kommunikasjon med grasrota i LO, og vi må styrke det fagpolitiske samarbeidet på grunnplanet i flere fylker og byer».

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 13. mars 2018 kl. 10.04
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Fredag 7. september 2018
TIL MOTMÆLE: Forslaget om 24 ukers selvbestemt abort er forankret i filosofiske tankestudier fra unge menn, ikke i reelle utfordringer i kvinners hverdag, mener Kirsti Bergstø i SV.
Torsdag 30. august 2018
SOSIAL DUMPING: Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i omsorgssektoren.
Onsdag 29. august 2018
MOT STJERNA: Jonas Gahr Støre meiner Riksrevisjonen har avdekt mangelfull leiarskap frå Erna Solberg. Han held statsministeren sjølv ansvarleg for ­terrorsikring-skandalen.
Tirsdag 28. august 2018
HØRING: Heimevernet har fått ny sjef – som ikke deler forgjengerens bekymring for soldatmangel. Norges Offisersforbund er kritisk.
Mandag 27. august 2018
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.
Lørdag 25. august 2018
KLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vekk fra fryktpolitikken og holder fram mulighetspolitikken som svar. I dette intervjuet forteller han om hvordan sosialdemokratiet skal reise seg på ny.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk