Tirsdag 13. mars 2018
PÅ FLUKT: Kurdiske familier flykter fra landsbyen sin i Afrin-enklaven, i Nord-Syria. Tyrkiske styrker forsøker i samarbeid med syriske opprørsstyrker å nedkjempe kurderne i Afrin. FOTO: SYRIAN OFFICIAL NEWS AGENCY (SANA) VIA AP/NTB SCANPIX
• Tyrkia ønsker mer Nato-støtte • Kurdere: Tyrkia dreper med europeiske våpen
Tøffe kamper om Afrin
Seher Aydar
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.

SYRIA

Kampen om den kurdiskstyrte byen Afrin nord i Syria pågår for fullt. Det er tyrkiske styrker i allianse med flere opprørsgrupper som setter alt inn på å nedkjempe kurdisk milits i byen.

Kurdermilitsen YPG/YPJ har samarbeidet nært med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. Samtidig har YPG/YPJ stått i front i kampen mot terrorgruppa Den islamsk staten (IS), og har fått støtte fra USA i denne kampen.

Fra Tyrkia 20. januar innledet militæroffensiven, har de tyrkiske styrkene ifølge NTB rykket langsomt fram, og fredag hevdet Tyrkia at Afrin står for fall. Dette blir tilbakevist av YPG/YPJ.

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder også at tyrkiske militærfly angrep 18 PKK-mål i Irak i helga.

Fakta

Kurderne i Syria:

• I Syria bor det om lag to millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia. Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot landets president Bashar al-Assad. I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

• Partiet PYD og deres YPG/YPJ-milits kontrollerer nå de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

• YPG/YPJ har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.

• 20. januar innledet Tyrkia en offensiv for å drive YPG/YPJ ut av Afrin.

Kilde: NTB

Etterlyser Nato-støtte

Lørdag gikk Erdogan ut og etterlyste Nato-støtte til krig­føringen i Syria og hevdet at Natos yttergrenser «er truet».

– Tyrkia har vært en krevende alliert og en utfordring for de andre Nato-landene i lang tid, sier Karsten Friis, seniorrådgiver ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

– Kan vi se for oss at Tyrkia krever hjelp ut fra Natos artikkel fem, der det heter at et angrep på en av alliansens medlemmer er et angrep på alle? Vil i så fall Nato følge opp?

– Nato vil jo ikke akseptere dette som noe som utløser artikkel fem, det vil aldri skje, sier Friis og mener at Erdogans utspill må tolkes som en måte å legge press på Nato.

– Internt i Nato mener mange at Tyrkia spesialbehandles og får ture fram på måter som andre ikke kan. Det er økende frustrasjon internt over at Tyrkia beveger seg mer og mer i autoritær retning, gitt at Nato skal være en verdibasert allianse, tuftet på demokratiske verdier. På den andre siden er det slik at om man sier at Tyrkia ikke får være med i Nato, så frykter man at de går til Russland. Dermed svelger Nato stadig større kameler.

– Går det en smertegrense for Nato?

– Det vil det gjøre, men så er det den realpolitiske dimensjonen, både når det gjelder Russland og maktbalansen i Midtøsten. Å kaste Tyrkia ut av Nato tror jeg sitter langt inne, for alternativet vil bli vurdert som så mye verre.

Kurdere føler seg sviktet

Kurdiske ledere har kritisert Vesten skarpt for å ikke protestere på det de frykter kan bli et folkemord mot kurdere i Afrin, og ber det internasjonale samfunnet intervenere. Tidligere leder av partiet PYD Saleh Moslem sier ifølge den kurdiske nyhetsnettsida ANF at Tyrkia dreper kurdere i Afrin med europeiske våpen.

– Kurderne i Norge og i Europa ellers forventer større støtte, sier Seher Aydar, vararepresentant for Rødt på Stortinget og styremedlem i Solidaritet med Kurdistan.

Hun viser til at veldig mange ga klar støtte til kurderne i YPG/YPJ da de var under angrep fra IS.

– Men når et Nato-land i samarbeid med jihadister gjør akkurat det samme som IS, er det stille. Tilnærmingen til kurdere er: Takk for kampen mot IS, men nå kan du dø stille i stedet for å protestere.

Aydar sier at mange kurdere føler seg sviktet og mener seg utsatt for dobbeltmoral fra myndighetene.

– Kurdere og venner har demonstrert rundt i Norge helt siden Tyrkia startet sin offensiv 20. januar. Vi har også prøvd å kontakte politikere, men føler oss ikke hørt. Mange har familie i områdene, er frustrert og bekymra.

– Folkerettsstridig

– Tyrkia sier at det er terrorister de angriper?

– Den tyrkiske staten bruker begrepet terrorist mot alle som er i opposisjon. Nylig arresterte den tyrkiske staten sentralstyret i legeforeningen, fordi legene sa at krig er et folkehelseproblem og må stoppes. De ble siktet etter Tyrkias terrorlover.

– I Afrin bruker de det for å rettferdiggjøre en folkerettsstridig krig, som rammer sivile hardt. Det er også en merkelig definisjon å bruke når Tyrkia sammen med jihadister angriper et område som har vært en forholdsvis rolig tross krigen, og der mange flyktninger har funnet en trygg havn. Det er også et område som har prøvd å bygge et sekulært demokratisk samfunn som nå er under angrep, sier Aydar.

sissel.henriksen@klasekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.
Mandag 12. mars 2018
HØYREPLAN: Marine Le Pen tar grep for å muliggjøre en framtidig høyreallianse med Frankrikes konservative parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk