Tirsdag 13. mars 2018
KRITISK TIL KRIMDEKNING: NRK-journalist Anne Dorte Lunås tror ikke ubåtsaken ville blitt dekket på samme måte hvis offeret var en mannlig journalist. – Halvparten av mediehusene hadde nok falt av, sier hun.
Podkast, minutt for minutt-oppdateringer og detaljerte skildringer. Slik dekkes ubåtsaken i norske medier:
Refser medienes ubåtsaker
Emma Clare Gabrielsen
Tora Bakke Håndlykken
Norske medier estetiserer forbrytelsen mot Kim Wall, mener NRK-journalist Anne Dorte Lunås.

medier

I august i fjor ble den svenske journalisten Kim Wall partert. Ubåtkaptein Peter Madsen er tiltalt for ugjerningen og for drap.

Så langt har norske medier skrevet minst 1600 saker om hendelsen, ifølge mediearkivet Atekst.

NRK lager podkast mens rettssaken pågår i Danmark, VG og Dagbladet har egne sider med liveoppdateringer fra rettssaken, og saken skildres med nærgående detaljer i flere medier.

NRK-journalist Anne Dorte Lunås er kritisk til både omfanget og hvordan saken dekkes av norske medier.

– Mediene visker ut grensa mellom fiksjon og virkelighet. Her er det en ekte dame, en journalist, som er blitt drept, og det er ikke lenge siden. Dekningen handler ikke om journalistikk, men om at mediene gir etter for de mørke, menneskelige lystene til å kikke inn i det bestialske, sier Lunås.

Fakta

Ubåtsaken i mediene:

• Norske medier har skrevet minst 1600 saker om det antatte drapet på den svenske journalisten Kim Wall.

• Rettssaken mot den drapstiltalte ubåtkapteinen Peter Madsen startet i København 8. mars.

• Mer enn 100 journalister fra minst tolv land dekker rettssaken.

«Bestialitetens glamour»

Hun mener journalister må kjempe mot trangen til å grafse i detaljer.

– Dette er ikke en viktig sak å dekke, og den handler ikke om store samfunnsstrukturer. Jeg reagerer på mengden saker, på en utstrakt fiksjonalisering og at man lager spennende fortellinger om dette.

I Facebook-gruppa «Podkasttips Frekvens» har Lunås skrevet kritisk om NRKs pågående podkastserie om saken. Flere NRK-kollegaer har likt innlegget.

«Når vi lager en velprodusert og perfekt spenningsoppbygd podkast der journalisten bare se ubåten med egne øyne; så er det ikke fordi ubåtsaken er viktigere enn noe av det andre vi kunne ha befattet oss med. […] Det er bestialitetens glamour som lokker oss», skriver hun.

– Virkeligheten er nå vår foretrukne form for underholdning, og det er ganske grelt at vi ser en glidende overgang fra nyhetssaker via true crime til fiksjon.

– Saken minner om en krimhistorie i seg selv, hvordan skal man da unngå å presentere den som det?

– Jeg har tatt meg i å savne en tørr, NTB-aktig dekning. Det er en ekkel sak, og det at man gir etter for det, gjør at man mister fotfestet litt.

Lunås mener at VG- journalist Anders Giæver også er med på å estetisere tragedien når han skriver følgende om de siste tekstmeldingene fra Kim Wall til kjæresten:

«De siste, ubekymrede ordene fra en ung kvinne til en hun var glad i, før vannet sluttet seg om den høyteknologiske likkisten hun var steget ned i og vannet sluttet seg om den og beseglet hennes skjebne.»

– Dette er kriminalsaken som «har alt», og den har fått mange oppegående journalister til å miste hodet litt.

Føler på ubehag

Emma Clare Gabrielsen er programleder for NRK-podkasten «Ubåtsaken». Hun sier at hun hadde en feministisk motivasjon for å være med og fortelle historien. Gabrielsen viser til at Kim Wall er blitt mistenkeliggjort for å bli med ned i ubåten til en mann hun ikke kjente, og at hun dermed satte seg selv i «fare».

– Det er utrolig provoserende. Hvis en mannlig journalist hadde gjort det, ville ikke de samme spørsmålene blitt stilt. Selvfølgelig gikk hun om bord i ubåten, hun gjorde jo jobben sin, sier Gabrielsen.

Andre episode av podkasten, som kommer i morgen, handler mer om hvem Kim Wall var. Gabrielsen sier at hun hele tida føler på et ubehag ved å dekke saken.

– Jeg mener at den skal dekkes og belyses, for dette er en av de groveste sakene i dansk rettshistorie. Men den er i seg selv så grusom og sensasjonell og krimromanaktig at det nesten er umulig å ta i den i uten at det blir tabloid.

Gabrielsen er også kritisk til mye av den norske mediedekningen, blant annet at flere medier omtaler saken som «ubåtmysteriet». Dette gjelder blant annet TV 2, VG og Dagbladet.

– Vi har valgt en kjedelig og nøytral tittel, nettopp for ikke å være med på å gjøre det til et pirrende krimplott. «Ubåtmysteriet» er problematisk og ladet, mener hun.

Gabrielsen lot seg også provosere av at VG et par dager etter at Walls kroppsdeler ble funnet i fjor, publiserte saken «Rakett-Madsens ville liv».

– Jeg reagerer veldig på at det er så mye fokus på Peter Madsen. Han framstilles som en sagnomsust og ellevill alfahann, og omtales gjerne som «Rakett-Madsen» og «Ubåt-Madsen», mens den prisvinnende journalisten Kim Wall blir redusert til det kvinnelige «ubekymrede» offeret man omtaler med pikefornavn. Jeg tror mediedekningen ville ha sett annerledes ut hvis det var en 30 år gammel mannlig journalist som mistet livet.

– Går ikke langt i detaljer

Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK, sier at et drap på et samfunnsmedlem i utgangspunktet er noe pressen skal dekke.

– Dette er en særdeles alvorlig tiltale, og saken har fått stor oppmerksomhet. Særlig viktig er det å dekke draps­saker hvor det kan være snakk om tortur og seksualisert vold, sier hun.

Beverfjord mener at Anne Dorte Lunås reiser en legitim diskusjon.

– Samtidig er podkast et format som prøver å forstå det ubegripelige på en annen måte enn den ordinære dag-til-dag-dekningen. Vi har over tid sett at det å gå inn i krim på denne måten, har ført til viktige og interessante diskusjoner, sier hun.

Beverfjord viser til at NRK også dekket en løpende rettssak i podkasten «Purk eller skurk», som handlet om Eirik Jensen-saken. Nyhetsdirektøren sier at NRK har gjort grundige etiske vurderinger av hvilke detaljer som skal publiseres i ubåtsaken.

– Vi går ikke veldig langt ned i detaljer, rett og slett fordi det er for sterkt og fordi det ikke er med på å belyse saken.

– Første dag av rettssaken var det på et tidspunkt elleve henvisninger til ubåtsaken på NRKs forside. Hvorfor skal den dekkes i så stort omfang?

– Det var starten på rettssaken, og vi hadde eget materiale med podkasten. Det var nok ekstra stor dekning da, og vi må hele tida diskutere vektingen opp mot andre saker.

Vil gi folk innsikt

Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier at det er viktig med offentlighet rundt drap og alvorlig kriminalitet. Hun mener at tittelen på saken «Rakett-Madsens ville liv» er dekkende.

– Det er en presis gjengivelse av et liv utenom det vanlige, sier hun.

– Dere har to store VG+-saker om hvem Peter Madsen var, som stadig dukker opp på nettavisa. Hvorfor det?

– Det handler om å gi folk innsikt i bakgrunnen til dem som er involvert i en veldig alvorlig kriminalsak.

– Hva tenker du om kritikken mot Anders Giævers kommentar, at den estetiserer tragedien?

– Det er mer sakens karakter enn vår videreformidling av innholdet som gjør det naturlig å trekke paralleller til fiksjonens verden. I en kommentar er det mer rom for å legge inn personlige betraktninger enn i en refererende nyhetsartikkel.

mari.vollan@klassekampen.no

Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Lørdag 17. mars 2018
Fortjener trakassørene en ny sjanse, eller må de finne seg i å bytte jobb? Feminister, jurister og medie­folk er uenige.
Fredag 16. mars 2018
Begrepet «norsk kultur» er tømt for innhold, mener forfatter Kaj Skagen. Skylda legger han på seksti­åtterne.
Torsdag 15. mars 2018
I «Dette livet eller det neste» fortelles historien til fremmed­krigeren Tariq. Juryen til Ungdommens kritikerpris mener romanen hjelper oss å forstå det uforståelige.
Onsdag 14. mars 2018
I en ny rapport fra Europaparlamentet ropes det varsko om høyre­orienterte nett­sider som presenterer seg som leksikon.
Tirsdag 13. mars 2018
Norske medier estetiserer forbrytelsen mot Kim Wall, mener NRK-journalist Anne Dorte Lunås.
Mandag 12. mars 2018
Forfattarforeininga kan enda med ei formell deling av rådet som vurderer medlemskap og stipendsøknader.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk