Lørdag 10. mars 2018
MELLOMMANN: Sør-Koreas president Moon Jae-in (i midten) har jobbet målrettet mot å trappe ned konflikten på Koreahalvøya. FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX
• Trump skal treffe Kim i historisk møte • Milepæl for Sør-Koreas fredsarbeid
Månelanding for Moon
HISTORISK: Sør-Korea sier Nord-Korea vil legge ned atomvåpnene. – Fred avhenger av Donald Trump og USA, sier Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.

KOREA

USAs president Donald Trump har takket ja til Nord-Koreas ønske om et historisk møte med Kim Jong-un. Møtet skal etter planen skje innen mai, og blir det første mellom ledere for de to landene noensinne.

– Dette er en historisk nyhet, og et møte vil være et enormt skritt i retning av fred. Da bør Nobelkomiteen gi fredsprisen til Kim, Trump og Moon Jae-in, sier Norges fremste Korea-ekspert, Vladimir Tikhonov.

Han sier både konservative og liberale aviser i Sør-Korea nå preges av stort fredshåp og fredsprisforslag.

– Uansett hva vi synes om partenes personligheter må alle som kan bidra til å drive denne fredsprosessen framover, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Fakta

Konflikten på Korea-halvøya:

• Etter andre verdenskrig ble Korea delt i Nord og Sør, og etablert som to uavhengige stater i 1948.

• Korea-krigen brøt løs i 1950 og varte til 1953. Krigen ble avsluttet uten noen fredsavtale. I 1972 kom en intensjonsavtale på plass, men den har aldri blitt fulgt opp.

• Sør-Korea er en viktig alliert og militærbase for USA, mens diktaturet Nord-Korea har blitt en viktig del av amerikanernes fiendebilde.

• På begge sider av grensa er krigsfrykten stor.

Gjennombrudd

Nyheten sjokkerer mange etter lang tids eskalering mellom USA og Nord-Korea. Opptrappingen har forsterket frykten for en atomkrig med katastrofale konsekvenser for hele verden.

Fredsønsket har samtidig vokst seg stadig sterkere i Sør-Korea, der president Moon ble valgt på løfter om normalisering. Siden har han lyktes med å få i stand samtaler mellom nord og sør, og under OL i Pyeongchang marsjerte atleter fra begge land under felles flagg.

Invitasjonen til Trump kom gjennom Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong. Han ledet en delegasjon som besøkte Nord-Korea tidligere denne uka.

Der sa Kim at han er villig til å forplikte seg til ned­bygging av atomprogram.

– Kim er åpenbart en brutal diktator, men en veldig klok diktator, sier Tikhonov.

Han mener møtet nå skjer som et resultat av Kims «fleksibilitet» og «evne til å prioritere langsiktige mål».

– Nord-Korea har ønsket normalisering og et møte med USAs president i minst 26 år, og deres mål er krystallklart: Å følge Kinas eksempel og skape autoritær kapitalisme.

– Kim trenger investeringer og tilgang til det internasjonale banksystemet. For å nå slike mål er han villig til å ofre noe, også atomprogrammet, forklarer Tikhonov.

Men Kim vil «ikke ende som Muammar al-Gaddafi», Libyas leder som i 2011 ble styrtet av Nato og seinere drept etter at han hadde lagt ned sitt atomprogram.

– Atomprogrammet er forsikring mot invasjon fra USA, så nedlegging skjer ikke over natta. Men med garantier mot invasjon, kan det skje gjennom et veikart, sier Tikhonov.

Ballen er hos Trump

Trump har kalt Kim «little rocket man» og truet med «ild og vrede». Kim har kalt Trump dotard (en gammel, svak og senil person).

– Mange ser møtet som et resultat av Trumps harde press?

– Det er bare tull, og den analysen kommer fra intervensjonister som alltid mener hardt press må til for at slemme land skal bli snillere.

Gitt at Trump er «en uberegnelig svindler» har Tikhonov forståelse for at mange, ikke minst i USA, er lunkne til videre framgang.

– Det er uklart hva Trumps målsetting er, utover å bli valgt på nytt. Han kan jo plutselig vurdere at han tjener mer på konflikt.

Tikhonov mener det er avgjørende å forstå at videre framgang avhenger av Washington, D.C., ikke Pyongyang.

Global fare

Militariseringen på halvøya, med til sammen nesten to millioner væpnede soldater, er «galskap».

Tikhonov ser Korea-konflikten som den største trusselen mot verdensfreden.

– Hva med konflikten mellom USA og Russland?

– Det er først og fremst en «virtuell konflikt» mellom to land som trenger spenninger for å bygge opp egne våpenindustrier. På begge sider er det folk med lang erfaring med å trekke opp grenser og ikke gå over dem, sier Tikhonov, som selv er russisk.

– Russland styres av byråkratkapitalister som ofte handler som nådeløse banditter. Men de har ikke selvmords­tanker, og er realistiske og overlevelsesdyktige.

I Korea er faren for et militært sammenstøt langt mer reell, mener Tikhonov.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.
Tirsdag 13. mars 2018
SVIK: Tyrkia kritiserer Nato for manglende støtte i Syria. Kurderne anklager Vesten for svik etter ­kampen mot IS.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk