Lørdag 10. mars 2018
MELLOMMANN: Sør-Koreas president Moon Jae-in (i midten) har jobbet målrettet mot å trappe ned konflikten på Koreahalvøya. FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX
• Trump skal treffe Kim i historisk møte • Milepæl for Sør-Koreas fredsarbeid
Månelanding for Moon
HISTORISK: Sør-Korea sier Nord-Korea vil legge ned atomvåpnene. – Fred avhenger av Donald Trump og USA, sier Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.

KOREA

USAs president Donald Trump har takket ja til Nord-Koreas ønske om et historisk møte med Kim Jong-un. Møtet skal etter planen skje innen mai, og blir det første mellom ledere for de to landene noensinne.

– Dette er en historisk nyhet, og et møte vil være et enormt skritt i retning av fred. Da bør Nobelkomiteen gi fredsprisen til Kim, Trump og Moon Jae-in, sier Norges fremste Korea-ekspert, Vladimir Tikhonov.

Han sier både konservative og liberale aviser i Sør-Korea nå preges av stort fredshåp og fredsprisforslag.

– Uansett hva vi synes om partenes personligheter må alle som kan bidra til å drive denne fredsprosessen framover, sier professoren ved Universitetet i Oslo.

Fakta

Konflikten på Korea-halvøya:

• Etter andre verdenskrig ble Korea delt i Nord og Sør, og etablert som to uavhengige stater i 1948.

• Korea-krigen brøt løs i 1950 og varte til 1953. Krigen ble avsluttet uten noen fredsavtale. I 1972 kom en intensjonsavtale på plass, men den har aldri blitt fulgt opp.

• Sør-Korea er en viktig alliert og militærbase for USA, mens diktaturet Nord-Korea har blitt en viktig del av amerikanernes fiendebilde.

• På begge sider av grensa er krigsfrykten stor.

Gjennombrudd

Nyheten sjokkerer mange etter lang tids eskalering mellom USA og Nord-Korea. Opptrappingen har forsterket frykten for en atomkrig med katastrofale konsekvenser for hele verden.

Fredsønsket har samtidig vokst seg stadig sterkere i Sør-Korea, der president Moon ble valgt på løfter om normalisering. Siden har han lyktes med å få i stand samtaler mellom nord og sør, og under OL i Pyeongchang marsjerte atleter fra begge land under felles flagg.

Invitasjonen til Trump kom gjennom Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong. Han ledet en delegasjon som besøkte Nord-Korea tidligere denne uka.

Der sa Kim at han er villig til å forplikte seg til ned­bygging av atomprogram.

– Kim er åpenbart en brutal diktator, men en veldig klok diktator, sier Tikhonov.

Han mener møtet nå skjer som et resultat av Kims «fleksibilitet» og «evne til å prioritere langsiktige mål».

– Nord-Korea har ønsket normalisering og et møte med USAs president i minst 26 år, og deres mål er krystallklart: Å følge Kinas eksempel og skape autoritær kapitalisme.

– Kim trenger investeringer og tilgang til det internasjonale banksystemet. For å nå slike mål er han villig til å ofre noe, også atomprogrammet, forklarer Tikhonov.

Men Kim vil «ikke ende som Muammar al-Gaddafi», Libyas leder som i 2011 ble styrtet av Nato og seinere drept etter at han hadde lagt ned sitt atomprogram.

– Atomprogrammet er forsikring mot invasjon fra USA, så nedlegging skjer ikke over natta. Men med garantier mot invasjon, kan det skje gjennom et veikart, sier Tikhonov.

Ballen er hos Trump

Trump har kalt Kim «little rocket man» og truet med «ild og vrede». Kim har kalt Trump dotard (en gammel, svak og senil person).

– Mange ser møtet som et resultat av Trumps harde press?

– Det er bare tull, og den analysen kommer fra intervensjonister som alltid mener hardt press må til for at slemme land skal bli snillere.

Gitt at Trump er «en uberegnelig svindler» har Tikhonov forståelse for at mange, ikke minst i USA, er lunkne til videre framgang.

– Det er uklart hva Trumps målsetting er, utover å bli valgt på nytt. Han kan jo plutselig vurdere at han tjener mer på konflikt.

Tikhonov mener det er avgjørende å forstå at videre framgang avhenger av Washington, D.C., ikke Pyongyang.

Global fare

Militariseringen på halvøya, med til sammen nesten to millioner væpnede soldater, er «galskap».

Tikhonov ser Korea-konflikten som den største trusselen mot verdensfreden.

– Hva med konflikten mellom USA og Russland?

– Det er først og fremst en «virtuell konflikt» mellom to land som trenger spenninger for å bygge opp egne våpenindustrier. På begge sider er det folk med lang erfaring med å trekke opp grenser og ikke gå over dem, sier Tikhonov, som selv er russisk.

– Russland styres av byråkratkapitalister som ofte handler som nådeløse banditter. Men de har ikke selvmords­tanker, og er realistiske og overlevelsesdyktige.

I Korea er faren for et militært sammenstøt langt mer reell, mener Tikhonov.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.
Fredag 8. juni 2018
RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk