Fredag 9. mars 2018
Høyesterett med plenumsdom om retten til Finnmarks natur
I snart to måneder har alle dommerne i Høyesterett vurdert hvem som har rett til å bestemme over utmarksressursene i Nesseby i Finnmark. Fredag faller dommen.
Publisert: 09 Mars 05:30
I snart to måneder har alle dommerne i Høyesterett vurdert hvem som har rett til å bestemme over utmarksressursene i Nesseby i Finnmark. Fredag faller dommen.
Striden har stått mellom hvorvidt lokalbefolkningen skal overta retten til å bestemme over jakt og fiske, bærplukking og annet, der det nå er Finnmarkseiendommen (FeFo) som eier og forvalter det meste av utmarksressurser. Vinner Nesseby bygdelag fram med sine krav, vil det trolig få følger for andre lokalsamfunn i fylket.
Leder i Nesseby bygdelag, Gunn-Britt Retter, har uttalt til NTB at målet er å få anerkjent at lokalbefolkningens kollektive bruksrettigheter også betyr rett til a° styre og forvalte utmarksressursene. Men hun representerer ikke alle i lokalsamfunnet. I Finnmark er det også de som frykter at en dom i bygdelagets favør vil utløse et skred av lignende saker og ende med et lappeteppe av rettigheter med forskjellige regler fra sted til sted.

LegitimitetFeFo hevder den i utgangspunktet ikke har noen egeninteresse i saken, men har framholdt at konsekvensene av lokal bestemmelsesrett kan bli store. Der for anket FeFo saken til Høyesterett da bygdelaget 23. januar i fjor fikk medhold i at det alene har rett til å styre og forvalte ressursene.
– En avgjørelse fra Høyesterett vil ha stor legitimitet, uansett utfall, sier FeFo-leder Jan Olli til NTB.
Nettopp på grunn av denne legitimiteten er alle Høyesteretts 19 dommere med på voteringen.
Begge parter i saken har understreket at de ikke har noen formening om utfallet, og at det viktigste er at det kommer en avklaring om rettighetene.
– Hvis FeFo får gjennomslag, så fortsetter forvaltninga som før. Får vi gjennomslag for vårt syn, venter en prosess der en etablerer en forvaltning der alle brukergruppene i området er delaktige. Finnmarkseiendommen vil fortsatt stå som grunneier, sier Retter.

Store arealDet aktuelle området, fra Meskelva i vest til grensen mellom Nesseby og Vadsø i øst, er på 470 kvadratkilometer, men utfallet av saken kan skape presedens for andre områder som til sammen er nesten 100 ganger større, 46.000 kvadratkilometer, et ressursrikt areal større enn Danmark.
– Politisk er dette en viktig sak. Får et bygdelag tilkjent forvaltningsrett for utmark, er det en erkjennelse og aksept av at folk der har rettigheter, at det de har forvaltet i århundrer, er deres rett, akkurat som i sør der det selges jaktkort og fiskekort, og lokale myndigheter forvalter sine områder, sier professor i kulturvitenskap Ivar Bjørklund ved Norges arktiske universitet (UiT).
(©NTB)
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Torsdag 22. mars 2018
• I debatten om Sylvi Listhaugs nå famøse Facebook-oppdatering, der det het at Ap setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet, har terroraksjonen 22. juli 2011, som drepte 77 mennesker, kommet opp. Frp-folk, som for eksempel...
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk