Fredag 9. mars 2018
Høyesterett med plenumsdom om retten til Finnmarks natur
I snart to måneder har alle dommerne i Høyesterett vurdert hvem som har rett til å bestemme over utmarksressursene i Nesseby i Finnmark. Fredag faller dommen.
Publisert: 09 Mars 05:30
I snart to måneder har alle dommerne i Høyesterett vurdert hvem som har rett til å bestemme over utmarksressursene i Nesseby i Finnmark. Fredag faller dommen.
Striden har stått mellom hvorvidt lokalbefolkningen skal overta retten til å bestemme over jakt og fiske, bærplukking og annet, der det nå er Finnmarkseiendommen (FeFo) som eier og forvalter det meste av utmarksressurser. Vinner Nesseby bygdelag fram med sine krav, vil det trolig få følger for andre lokalsamfunn i fylket.
Leder i Nesseby bygdelag, Gunn-Britt Retter, har uttalt til NTB at målet er å få anerkjent at lokalbefolkningens kollektive bruksrettigheter også betyr rett til a° styre og forvalte utmarksressursene. Men hun representerer ikke alle i lokalsamfunnet. I Finnmark er det også de som frykter at en dom i bygdelagets favør vil utløse et skred av lignende saker og ende med et lappeteppe av rettigheter med forskjellige regler fra sted til sted.

LegitimitetFeFo hevder den i utgangspunktet ikke har noen egeninteresse i saken, men har framholdt at konsekvensene av lokal bestemmelsesrett kan bli store. Der for anket FeFo saken til Høyesterett da bygdelaget 23. januar i fjor fikk medhold i at det alene har rett til å styre og forvalte ressursene.
– En avgjørelse fra Høyesterett vil ha stor legitimitet, uansett utfall, sier FeFo-leder Jan Olli til NTB.
Nettopp på grunn av denne legitimiteten er alle Høyesteretts 19 dommere med på voteringen.
Begge parter i saken har understreket at de ikke har noen formening om utfallet, og at det viktigste er at det kommer en avklaring om rettighetene.
– Hvis FeFo får gjennomslag, så fortsetter forvaltninga som før. Får vi gjennomslag for vårt syn, venter en prosess der en etablerer en forvaltning der alle brukergruppene i området er delaktige. Finnmarkseiendommen vil fortsatt stå som grunneier, sier Retter.

Store arealDet aktuelle området, fra Meskelva i vest til grensen mellom Nesseby og Vadsø i øst, er på 470 kvadratkilometer, men utfallet av saken kan skape presedens for andre områder som til sammen er nesten 100 ganger større, 46.000 kvadratkilometer, et ressursrikt areal større enn Danmark.
– Politisk er dette en viktig sak. Får et bygdelag tilkjent forvaltningsrett for utmark, er det en erkjennelse og aksept av at folk der har rettigheter, at det de har forvaltet i århundrer, er deres rett, akkurat som i sør der det selges jaktkort og fiskekort, og lokale myndigheter forvalter sine områder, sier professor i kulturvitenskap Ivar Bjørklund ved Norges arktiske universitet (UiT).
(©NTB)
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk