Fredag 9. mars 2018
STÅLFOLK I RYGGEN: President Donald Trump vil skape arbeidsplasser med toll på stål og aluminium. Her fra et besøk på en fabrikk i Pennsylvania tidligere i år. FOTO: JEFF SWENSEN, AFP/SCANPIX
• Trump vil beskytte USAs metallindustri • Økonomer strides om ringvirkninger
Trump får stålstøtte
Erik Reinert
METALLMUR: Republikanere raser, men mange demokrater og fagforeninger støtter ­Donald Trumps forsvar av USAs metallindustri.

USA

På tross av intern motstand og advarsler om en internasjonal handelskrig vil USAs president Donald Trump innføre tolltariffer på import av stål og aluminium.

Både Kina og EU truer med mottiltak, og 107 republikanere i Kongressen har bedt Trump droppe planen.

Men tollreaksjonene er langt fra så entydig negative som mediedekningen kan tyde på. Ikke bare lojale Trump-fans, men også demokrater, amerikanske fagforeninger og venstreorienterte økonomer i USA ser tariffene som del av et nødvendig oppgjør med et frihandelshandelssystem som har skadeskutt USAs produksjonsindustri.

– Det naturlig at det kommer en amerikanske reaksjon på dagens frihandelssystem, sier økonom Erik Reinert til Klassekampen.

Fakta

Donald Trumps metallplan:

• Administrasjonen til Donald Trump vil innføre 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent toll på aluminium.

• Det uttalte målet er å skape arbeidsplasser i en metallindustri som har blitt hardt rammet av internasjonal frihandel og overproduksjon, ikke minst fra Kina.

• Det er uklarhet rundt detaljene, men Trump vil trolig frita Canada og Mexico for tollen.

• En rekke andre presidenter innførte i sin tid liknende tolltariffer.

Vil frita Nafta-partnere

Han ser USAs proteksjonistiske dreining som en naturlig konsekvens av at amerikanerne er i ferd med å forbigås av sin økonomiske hovedrival, Kina. Han peker på at det samme skjedde i England da britene ble forbigått av USA.

Handelseksperten tror imidlertid Trumps proteksjonismeplan er «lite gjennomtenkt» og neppe vil innfri valgløfter om arbeidsplasser og et oppgjør med, Kina.

– Råvarer som stål og aluminium er ikke der de nye arbeidsplassen kommer, sier Reinert, som mener USA heller bør satse på solcellepanelindustrien, der Kina satser mye.

Tollplanen skulle etter sigende signeres i går. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var de endelige detaljene ikke kjent. Men ifølge Trumps handelsrådgiver Peter Navarro ville nabolandene Canada og Mexico, som eksporter store mengder stål til USA, fritas.

Navarro knyttet imidlertid slike fritak til hvorvidt de to landene er medgjørlige i forhandlingene om frihandelsavtalen Nafta.

Demokrater hyller tollplan

Kina står på sin side bare for 2 prosent av stålet USA importerer. Men ifølge avisa The Financial Times kan tolltariffer være startskuddet for et større oppgjør.

Ifølge avisa er det ventet at Trump-administrasjonen offentliggjøre en rekke tariffer, investeringsbegrensninger og andre tiltak rettet mot Kina i løpet av de neste ukene.

Et slik oppgjør ønskes velkommen av blant annet Demokrat-senator i Ohio, Sherrod Brown. Han og kongressmedlem for Demokratene, Marcy Kaptur, ønsker Trump-tariffene velkommen i handelsstriden med Kina.

I 2016 lovet Bernie Sanders å innføre tollbeskyttelse mot kinesisk dumping av stål på det globale markedet.

Uenige økonomer

Lederen for fagforeningen United Steelworkers Leo Gerard sier Det hvite hus denne uka ga amerikanske aluminiums- og stålarbeidere «avgjørende hjelp til å overleve».

Det største fagorganisasjon i USA, AFL-CIO, Richard Trumka, «applauderer administrasjonens forsøk på å fikse dette problemet».

USAs største stålselskap, US Steel, har lovet å gjenåpne en stålfabrikk i Illinois med 500 ansatte.

Leder for Public Citizen’s Global Trade Watch, Lori Wallach, mener påstander om handelskrig som følge av tariffene er overdrevet. Overfor Democracy Now! peker hun på at en rekke tidligere presidenter, blant annet George W. Bush, innførte liknende midlertidige tariffer.

Rob Scott ved Economic Policy Institute mener Trumps tariffer er et skritt i retning av å få bukt med andre lands overproduksjon og subsidiering av stål og aluminium.

Han understreker at stål og aluminium bare utgjør en liten del av USAs handelsunderskudd som i 2017 nådde 375 milliarder dollar.

Økonom Michael Hudson er uenig med Scott og Wallach og tror ikke større fortjeneste i stål- og aluminiumsselskaper kommer til å føre til nye fabrikker eller mange flere jobber.

– De kommer til å bruke økte profitter til å kjøpe tilbake aksjer og betale ut fortjeneste til sine aksjeeiere, sier økonomen til Democracy Now.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.
Fredag 8. juni 2018
RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk