Torsdag 8. mars 2018
SEIERSSANG: Lærere og andre offentlige ansatte i West-Virginia feirer at to uker med streik sikret dem lønnsøkning og stanset en rekke kontroversielle lovforslag. FOTO: CRAIG HUDSON, AP/NTB SCANPIX
• Lærerstreik sjokkerte pengesmurte politikere • Nye streiker planlegges i flere delstater
Arbeiderkamp seiret i USA
FOLKEMAKT: Med kvinner i front viste lærere i West Virginia at arbeidere fortsatt kan beseire pengemakta i USA. Nå planlegges nye streikeopprør over hele landet.

USA

Etter en av de største streikeaksjonene i USA på flere tiår, kan lærere i West Virginia feire kvinnedagen med en historisk arbeiderseier som inspirerer andre over hele landet.

Delstaten domineres tungt av kull- og gassindustrien. Men etter to ukers streik og massemobilisering, måtte pengefolkets politiske lakeier i begge politiske partier gi etter. Tirsdag innvilget delstatsparlamentarikerne lærernes krav om fem prosents lønnsøkning for alle offentlige ansatte i delstaten.

Streiken sørget også for at politikerne måtte droppe kontroversielle lovforslag knyttet til arbeideres rettigheter, blant annet overvåking av fysisk aktivitet.

Seieren kom etter at lærere, et klart flertall av dem kvinner, trosset egne fagforeningsledere, og gjennom grasrotorganisering og sosiale medier mobiliserte over 30.000 offentlige ansatte i alle delstatens 55 fylker.

– Det mest utrolige med denne kampen har vært den veldig ekte følelsen av fellesskap på tvers av hele West Virginia, sier lærer og aktivist Emily Comer til Jacobin Magazine.

Fakta

Streik i USA:

• I nesten to uker har over 30.000 ansatte ved offentlige skoler i delstaten West Virginia streiket for bedre arbeidsvilkår.

• Tirsdag ble deres lønnskrav innvilget, og løfter gitt om bedre vilkår knyttet til helseforsikring.

• Streiken har også stanset flere kontroversielle lovforslag knyttet til arbeideres rettigheter.

• Streiken har forent folk på tvers av partipolitisk tilhørighet, og fått bred støtte i den fattige delstaten.

• I flere andre delstater, blant annet Oklahoma og Tennessee, planlegger nå lærere lignende storstreiker.

Trosset toppene

Kampen har forent folk på tvers av partipolitikk, og fått stor støtte fra lokalsamfunnet i det som er en av USAs aller fattigste delstater.

Streiken har skjedd i strid med delstatens fagforeningsfiendtlige «Right to Work»-lovverk. Men størrelsen og omfanget på streiken har gjort den umulig å stoppe for guvernør, kullbaron og delstatenes rikeste mann, Jim Justice.

Streiken var også en såkalt «wildcat»-streik, organisert nedenfra og opp, uten godkjenning fra fagforenings­ledere. Mange arbeidere mener fagforeningstopper har for tette bånd til politikere og energiindustrien.

– Streiken har vist oss at det fortsatt er mulig å slå tilbake uten å stole på lederskapet i de etablerte fagforeningene, sier læreren Michael Mochaidean til podkasten Chapo Trap House.

Solidaritet smitter

Bare i to delstater tjener lærere mindre enn i West Virginia. Delstaten var én av fem der lærere i 2017 opplevde reduserte lønninger. Mange lærere har dermed flyttet, med store konsekvenser for utdanningskvaliteten.

Nå håper lærerne at deres streikesuksess i West Virginia «resonnerer over hele landet og fører til streiker over hele USA».

I Oklahoma forsøker lærere nå å organisere sin egen streik for alle lærere i delstaten. En uke etter oppstarten har Facebook-gruppa deres over 45.000 medlemmer. Lignende initiativ skal være underveis i delstatene Tennessee, North Carolina og Arizona.

– Vi har lært at om vi samler oss rundt en konkret kampsak, så vil folk dytte vekk andre uenigheter i solidaritetens navn, sier Comer.

Stegteller-kontroll

Et av lovforslagene lærerne har rettet sinne mot, handler om «appen» Go365.

Appen kartlegger ansattes fysiske aktivitet, og knytter stegantall til kostnaden på deres helseforsikring. Om ikke lærere opptjente nok fysiske «poeng» ville de bøtelegges med 500 dollar ved utgangen av året.

Men på tross av at slike forslag foreløpig droppes, og at de får lønnsøkning, er lærernes kamp ikke over. Et viktig krav handler om reduksjon av kostnader knyttet til helseforsikring.

Ettersom delstatens politikere har gitt selskaper stadig større skatteletter, har offentlige systemer opplevd store kutt, mens arbeideres kostnader knyttet til blant annet offentlig helseforsikring har gått opp. Avtalen legger nå opp til at en spesialgruppe skal se på hvordan slike kostnader kan senkes.

Kjemper mot energilobby

På Facebook-grupper for lærere og offentlige ansatte i West Virginia, uttrykker mange vilje til å fortsette kampen dersom lønnsøkningen finansieres gjennom kutt i offentlige programmer, eller dersom kostnader knyttet til helseforsikring ikke reduseres.

Lærerne kjemper for at dette skal finansieres gjennom økte skatter for kull- og gassindustrien. De påpeker at West Virginias politikere, både Republikanere og Demokrater, er i lomma på delstatens mektige energiindustri.

Tidligere denne måneden ble Lissa Lucas dratt ut av delstatsparlamentet da hun brukte sin taletid til å lese opp pengegaver fra selskaper til delstatsparlamentarikere som behandler lovverk energiindustrien ønsker seg.

Demokrat-opprører feirer

Streiken har også gitt politisk drahjelp til kandidater som ønsker å utfordre Demokratenes partielite i Kongress­valget i 2018.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har delstaten blitt dominert av Republikanere, og i 2016 slo Donald Trump Hillary Clinton med 68 prosent av stemmene der.

Demokratene mener delstaten bare kan vinnes med konservative og pengesterke kandidater, som deres nåværende senator fra delstaten, Joe Manchin.

En slik fortelling utfordres nå kraftig av blant annet Richard Ojeda, som ifølge den amerikanske mediekanalen Politico har gjort seg populær med kamp for fagforeninger, skattlegge de rike, og løsne storindustriens grep om politikken. Han har kjempet lærernes sak lenge før streiken og har blitt feiret som en helt ved streikedemonstrasjoner i delstatshovedstaden Charleston.

Ifølge Politico viser målinger at Ojeda, halvt meksikansk, har en klar ledelse over sine republikanske konkurrenter i sitt valgdistrikt, som domineres av hvit arbeiderklasse.

eirikgs@klassekampen.no

Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.
Mandag 11. juni 2018
VALGPLAN: Donald Trump innfrir løfter om kamp mot frihandel. Men også frihandelskritikere mener planen er en «katastrofe».
Lørdag 9. juni 2018
VALG: Målinger viser at Sverigedemokraterna kan bli Sveriges nest største eller største parti. Høyrepopulistene dominerer debatten fullstendig, sier eksperter.
Fredag 8. juni 2018
RIKE VENNER: Emmanuel Macrons valgkamp gås etter i sømmene. Presidentens kampanje fikk fordeler i form av vennepriser og solide rabatter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk