Fredag 2. mars 2018
VENTER I UVISSE: Bonden og anti-brexit-aktivisten Damian McGenity i arbeid i Dromintee i Storbritannia, på grensa til Irland.FOTO: TOM HENNING BRATLIE
London anklager EU for å bruke det irske spørsmålet for å sabotere brexit:
Blir kasteball i brexit-spill
Theresa May
Mary Lou McDonald
GRENSE: Britiske myndigheter godtar ikke at EU vil legge grensa i Irskesjøen. Det åpner for irsk gjenforening og undergraver dronning­rikets indre marked.

BREXIT

Forrige gang EUs brexit-forhandler Michel Barnier møtte den britiske brexit-ministeren David Davis, lå det skjellsord igjen på gulvet. Irlands statsminister Leo Varadkar sto i skammekroken etter å ha solgt EU-avtalen fra desember inn som en «skuddsikker» løsning på de irske brexit-problemene.

Onsdag presenterte Barnier EUs posisjonsdokument. Reaksjonene til statsminister Theresa May var like lite overraskende som EUs posisjoner.

– Ingen britisk statsminister vil noensinne kunne være enig i dette, tordnet en hardt presset May i Underhuset bare en time etter at Barnier la EUs 110 sider på bordet i Brussel.

Fakta

Brexit:

• Britene stemte for å forlate EU i en folkeavstemning 23. juni 2016. Knapt 52 prosent av velgerne støttet brexit.

• EUs forhandlere la onsdag fram et avtaleutkast for rammevilkårene for brexit. Meningen er at utkastet skal stadfeste det partene ble enige om i desember, men det er ventet at britene vil være uenige i flere av punktene, både når det gjelder grensa mellom Irland og Nord-Irland og vilkårene for overgangs­perioden.

• 29. mars 2019 går Stor­britannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse. EU har foreslått at overgangsperioden skal vare ut 2020.Kilde: NTB

Felles område

Der står det at de seks Ulster-fylkene som utgjør Nord-Irland kan forbli i EUs indre marked og tollunionen: «Et felles regulert område bestående av EU og Det forente kongedømmet med hensyn til Nord-Irland er herved etablert. Det felles regulerte området skal utgjøre et område uten indre grenser der fri flyt av varer er sikret og nord/sør-samarbeidet beskyttet.»

I motsatt fall blir det grensekontroll. Alt annet er ønsketenkning, varslet Barnier i begynnelsen av februar. En slik «hard grense» på tvers av smaragdøya vil sette Langfredag-avtalen fra 1998 mellom Storbritannia, Irland og partene i nord, i fare.

I Edinburgh vil kravet om samme behandling for Skottland, som i likhet med Nord-Irland stemte for å bli i EU, komme – like sikkert som dugg i det skotske høylandet. United Kingdom and Northern Ireland vil knake i sammenføyningene.

Myk grense?

Det gjør nå også rammebetingelsene for brexit som ble knesatt i avtalen i desember. Varadkar og visestatsminister og utenriksminister Simon Coveney ønsker ikke å ta i spørsmålet om irsk gjenforening, en sak det republikanske Sinn Féin forsøker å fremme til åpen debatt i parlamentet i Dublin i lys av brexit. Sinn Féin er det eneste partiet som er representert i nord og sør.

Løftene om en «myk grense» er fortsatt under debatt internt i Brussel, går det fram av EUs dokument. EU går inn for å beholde det indre markedet og tollunionen om det ikke lar seg gjøre.

Mays utenriksminister Boris Johnson mener EU bruker spørsmålet om den irske grensa til å skape frustrasjon hos britene, for å stikke kjepper i hjulene for Storbritannias EU-farvel.

– Det spesielle problemet rundt den irske grensa blir i stor grad brukt politisk for å forsøke å beholde Storbritannia i tollunionen, det vil si i det indre markedet, slik at vi egentlig ikke kan forlate EU, kontrer Johnson.

Lederen for det største unionistpartiet Democratic Unionist Party (DUP), Arlene Foster, levner ingen tvil hva hun mener:

– Dette vil være en økonomisk katastrofe for Nord-Irland, sier hun til avisa The Belfast Telegraph.

DUP er et avgjørende støtteparti for Mays regjering, og gikk inn for brexit. Dermed er partiet i utakt med de 56 prosent i Nord-Irland som stemte for å bli i EU.

Lokalregjeringen bestående av DUP og Sinn Féin i Stormont Castle utenfor Belfast brøt sammen 9. januar i fjor. Sju forhandlingsrunder har ikke ført fram, og DUP foretrekker direktestyre fra London framfor å gå inn for en språklov som sidestiller irsk/gælisk med engelsk.

Nord-Irland har tidligere vært direktestyrt fra London etter Langfredag-avtalen. Sinn Féin mener imidlertid at avtalen er på bristepunktet under presset fra brexit-forhandlingene. I EU-dokumentet er det ingen referanse til Londons løfte fra desember om å opprettholde en harmonisk regulering mellom Nord-Irland og den britiske øya.

Brussel mener det er en sak mellom London og DUP, og Barnier inviterte til parallelle forhandlinger om andre løsninger, som britiske forslag til «friksjonsløs grense» eller en overskridende handelsavtale.

– Forhold dere rolig og vær pragmatisk, lyder Barniers oppfordring, ifølge The Irish Republican News.

Han møter Foster og Sinn Féins nyvalgte nestleder og partisjef i nord, Michelle O’Neill, neste uke for å diskutere de tre opsjonene for grensa.

Kontrollposter

En såkalt hard grense betyr sannsynligvis væpnede grensepatruljer og kontrollposter. Brevet fra Johnson som ble lekket tidligere i uka, indikerer at London vurderer en hard grense, tross de offisielle fornektelsene.

Ifølge Johnson vil 95 prosent av trafikken likevel flyte forbi uten å bli kontrollert, som det var et lyskryss med overvåkingskameraer.

Labours talsperson for Nord-Irland, Owen Smith, ba om at Johnson blir avsatt «før han kan gjøre mer skade» fordi «denne mannens ego og hans brexit for enhver pris-strategi kan ikke tillates å sette freden i fare».

London og Dublin har bedt partene i Stormont om å legge samtalene på is under de intensive brexit-forhandlingene. Men hvor lenge skal «pause for refleksjon», som Varadkar kaller det, vare?

Sinn Féins nyvalgte leder, Mary Lou McDonald, advarer mot at «torienes og DUPs ødeleggende agenda» vinner fram. Hun er fornøyd med at EU vier Irland-spørsmålet særskilt oppmerksomhet. Brexiteers tar derimot «null hensyn» for hvordan brexit påvirker Irland, sa hun i spørretime i parlamentet i Dublin onsdag.

– Ingen bekymring for vår økonomi. Ingen bekymring for rettighetene til vårt folk, Ingen bekymring for fredsprosessen, sa McDonald.

Irsk forening

Brexit med hard grense vil sette irsk gjenforening på den politiske dagsordenen, selv om de andre partiene mener at tida er langt fra moden. Det mener Damian McGenity, koordinator i Border Communities against Brexit, som Klassekampen nylig møtte på gården i grensebygda Drumintee ved Jonesborough.

– Jeg har vært på møter hvor jeg har hørt unionister som stemte for EU, si at de ville stemme for forent Irland for å bli i EU. Et forent Irland er et stort spørsmål som det ikke er blitt snakket om. Nå blir det det. Ironisk nok oppfordret DUP til brexit og driver folk mot et forent Irland, sa McGenity til Klassekampen.

Han er opptatt av den sårbare landbrukssektoren.

– Statsminister David Cameron sa til Foster at det spiller ingen rolle med Nord-Irland, fordi «vi vinner uansett». Nå er Pandoras eske åpnet. DUP ble opprettet for å bevare unionen. Nå blir de tvunget til å diskutere Irland. Unionistene blir tvunget til å reflektere hvordan vi skal leve med hverandre på denne øya med en grense på 310 miles (cirka 500 kilometer).

peterm@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk