Fredag 2. mars 2018
VARSLER: – Da jeg vokste opp, hadde vi seks fungerende fritidsklubber, sier Annstein Garnes, leder i Vestli Vel og natteravn. Han varsler om økende utenforskap blant ungdom.
Blant ungdom som faller utenfor på Stovner i Oslo er det gatas lov som gjelder:
Natteravner slår alarm
BEKYMRET: Barn som røyker hasj og rekrutteres til dopsalg, og ungdom som går med kniv. Dette er noe av innholdet i en bekymringsmelding fra Natte­ravnene i Stovner bydel i Oslo.

ungdoms-kriminalitet

Onsdag barket mellom 15 og 20 elever sammen midt i skoletida i et masseslagsmål like utenfor Stovner videregående skole. Dette er den siste av flere hendelser det siste året som bekymrer leder av Vestli Vel, Annstein Garnes. Han har bodd på Vestli i Stovner bydel siden han var barn, og har selv oppdratt barn der.

– Vi har aldri før hatt så mange sinte ungdommer som vi har nå, sier Garnes.

Han understreker at de aller fleste ungdommene i bydelen går det bra med, men det er en liten gruppe som faller stadig mer utenfor.

– I sommer var det en gruppe på mer enn hundre vi var bekymret over. På grunn av kulda er miljøet ute mindre om vinteren, men det er et femtitalls ungdommer hvor det er mellom åtte og ti verstinger som bruker dop, truer og har et voldspotensial, sier Garnes.

Fakta

Voldshendelser i Oslo:

• Onsdag denne uka var det masseslagsmål utenfor Stovner videregående skole i Oslo der mellom 15 og 20 ungdommer var involvert. Politiet vet ikke hva som forårsaket hendelsen.

• En gutt i tenårene ble mandag 20. februar kniv­stukket på 31-bussen. Han ble alvorlig skadet.

• 17. november i fjor ble to 17-åringer sendt til sykehuset med knivskader etter en knivstikking på Stovner. En tredje person skal også ha vært involvert i hendelsen, og blitt skadet.

Kilde: NRK og NTB

Dop og våpen

Stovner bydel kom for alvor i søkelyset i pinsa i fjor, da flere ungdommer kastet stein på vektere og politi, gjorde hærverk og satte fyr på biler. Som en konsekvens av dette bråket tok blant annet Garnes initiativ til å begynne å gå natteravn i området.

Siden 2. juni i fjor har natteravnene gått hver fredag og lørdag. Garnes forteller at de har avverget både branner og slagsmål, og at de har gjort en rekke bekymringsfulle observasjoner som de har loggført. Disse jobber Garnes nå med å systematisere i en bekymringsmelding. Den skal gå til byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og til gruppelederne for alle partiene i bystyret.

Klassekampen har sett noen av rapportene som vil inngå i bekymringsmeldingen. Her står det blant annet:

«9-åring som røyker hasj (…) 15-åring på METamfetamin (…) ungdommer i alderen 12–13–14 opp til 18 som sier at de skylder så mye penger at de ikke ser annen utvei enn å selge, ungdommer som bevæpner seg både med kniver og skytevåpen (…) Det brenner igjen bilder i bydelen.

– De to siste ukene har vi hatt fire bilbranner her, utdyper Garnes.

Savner fritidsklubber

– Hvordan vet du at barn helt nede i ni år røyker hasj?

– Det vi har skrevet ned, baserer seg på det barna og ungdommene selv forteller oss. Opplysningen om ni-åringen er noe som er blitt oss fortalt. Andre opplysninger er basert på observasjoner: Vi ser og lukter at det blir røyket hasj, vi har observert en 15-åring med sår på kroppen som tyder på bruk av metamfetamin. Selv har jeg sett ungdommer med kniv i beltespenna tre ganger. Skytevåpen har jeg ikke sett, men jeg har blitt fortalt at det er i omløp, sier Garnes.

Natteravnene har dialog med politiet om det de ser. Samtidig vil de ikke fortelle om alt, for å beholde tilliten de har fått fra flere ungdommer. Garnes understreker at ungdomsmiljøet er multietnisk.

– Fordi vi har fått tillit, har vi også klart å avverge for eksempel slagsmål. Ungdom har selv kommet til oss og vist oss meldinger fra Snapchat om avtalt bråk. Det er bråk vi har klart å avverge, sier Garnes.

Han sier det er roligere når lokalt politi fra Stovner er til stede, men på grunn av politireformen og utvidede ansvarsområder, er det ikke alltid det lokale politiet som er til stede.

– Et tiltak vi ønsker oss, er at det lokale politiet er her hele uka. De har mest kunnskap og kjennskap til området, sier Garnes, som appellerer til bydelens politikere om å gå natteravn sammen med dem.

Han vil også ha foreldre mer på banen, og etterlyser at det settes søkelys på ungdomskriminaliteten i samarbeid mellom skole og hjem. Men mest av alt etterlyser Natteravnene en fungerende fritidsklubb.

– Da jeg vokste opp hadde vi seks fungerende fritidsklubber. Da datteren min var tenåring, ble de tre siste lagt ned. Det har ikke vært et fungerende ungdomstilbud på sju år, sier Garnes og legger til:

– De ungdommene vi snakker med, kommer fra trange leiligheter. Skal de treffe kompiser, må de gjøre det utendørs. De er lei av å være ute og bli jagd fra sted til sted, sier han.

Han mener også at ungdommene fungerer så dårlig fordi de mangler voksne rollemodeller og at de ikke blir sosialisert inn i et miljø.

– Det er gatas lov som gjelder. Utenforskapet bare øker, sier Garnes.

Påstanden om at det ikke har vært et fungerende ungdomstilbud på sju år, er leder av bydelsutvalget i Stovner bydel Rashid Nawaz (Ap) uenig i. Han opplyser i en e-post til Klassekampen at bydelen bruker 17 millioner i året på fritidstilbud.

Flere er bekymret

Foreningen Stig gård, som driver med nærmiljøtiltak på Haugenstua i Stovner bydel sendte en bekymringsmelding til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) 12. februar. Klassekampen har også sett denne.

Her står det blant annet at det mangelfulle ungdomstilbudet i Stovner bydel begynner å bli et byomfattende anliggende, fordi Stovner-ungdommen utgjør et press på andre bydeler, deriblant Holmlia i Søndre Nordstrand bydel, hvor det har vært flere gjengrelaterte voldsepisoder blant unge.

Foreningen Stig gård advarer mot voldseskalering: «Vi vil derfor rette en advarsel om at drapsforsøk og i verste fall regelrette henrettelser blant ungdommer i Oslo kan være nærliggende», heter det i brevet, hvor de ber om et møte med byrådsleder Johansen.

Går ikke god for alt

Leder av enhet øst i politiet John Roger Lund har sett de samme rapportene fra Natteravnene. Han sier at politiet ikke går god for alle opplysningene, slik som den at ni-åringer røyker hasj.

– Vi vil ikke karakterisere dette som god informasjon. Vi må gjøre egne grundige undersøkelser før vi kan gå god for denne informasjonen, sier Lund.

– Når det er sagt, så er politiet bekymret for enkelte ungdommer i Stovner bydel. Vi prøver å sette disse under lupen og få dem ut av kriminalitet. Vi setter også stor pris på at natteravnene er aktive i nærmiljøet for å snakke med ungdom, slik at det er voksenkontakt der ute, sier Lund.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. mars 2018 kl. 12.20
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.
Tirsdag 13. mars 2018
GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk