Tirsdag 27. februar 2018
SKJÆR I SJØEN: Julie Indstad Hole fra AUF Trøndelag og Gjermund Bungum Gorset fra AUF Trondheim vil la Venstre gå planken og gjenreise det rødgrønne fyrtårnet i Trondheim. Foto: Frida Holsten Gullestad
Trondheim AUF vil ha Venstre ut av dansen og ønsker nytt liv til et rødgrønt styre:
Gir Venstre en rett høyre
Undersak

Hører ikke på ungdommen

I Bergen har Ap styrt byen siden 2015, sammen med Venstre og KrF. Uten Venstre mister Ap flertallet, og går de mot SV, mister de KrF.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) skriver i en e-post til Klassekampen at han ikke ser grunn til å bryte samarbeidet med Venstre:

«Uansett hvem som sitter i regjering, enten den er blå, grønn eller rød, kommer byrådet til å være tydelig på at vi setter Bergens interesser først. Det forandrer seg ikke med at Venstre går inn i regjering».

Nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen Lubna Jaffery bekrefter at tonen er god.

– Vi hadde selvsagt en diskusjon om samarbeidet med Venstre før vi gikk sammen, men vi har ikke hatt dette oppe i partiet etter at regjeringen ble utvidet, sier hun.

UT: AUF ber Venstre trekke seg fra bystyresamarbeidet i Trondheim. De vil at Ap skal gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

ap

– Når Venstre vil la offentlige midler gå til privat profitt, er motstandere av fagbevegelsen og vil svekke arbeidsrettigheter, er vi for uenige til å samarbeide, sier AUF-leder i Trondheim, Gjermund Bungum Gorset.

Sammen med AUF i Trøndelag ber han Venstre trekke seg ut av bystyrekoalisjonen i Trondheim med umiddelbar virkning.

Venstre har siden høsten 2015 vært en del av Aps styre i Trondheim. Koalisjonen, som startet som et samarbeid mellom de tre rødgrønne partiene Ap, SV og Sp og MDG fra 2003, ble etter hvert utvidet til å favne sju partier.

Fakta

Ap-styre i Trondheim:

• Fra 2003 har Arbeiderpartiet ledet bystyret i Trondheim, fra starten i et «rødgrønt» samarbeid med SV, Sp og MDG.

• Koalisjonen ble utvidet med KrF i 2011, og med Venstre og Pensjonistpartiet i 2015.

• I januar i år trakk SV seg ut og mente det rødgrønne prosjektet hadde havarert.

• I forrige uke lanserte Venstres gruppeleder Erling Moe seg som ordførerkandidat i Trondheim.

• Dette har fått Trøndelag og Trondheim AUF til å reagere, som ønsker Venstre ut av koalisjonen.

Fagforeningsfiendtlig

Utspillet kommer etter at Venstres gruppeleder Erling Moe i forrige uke lanserte seg selv om ordførerkandidat og sa at Ap burde miste makten. Han ønsket mer privatisering og mente at «fagforeningene har fått for mye makt her i byen».

– Vi vil oppfordre Venstre til å trekke seg fra bystyresamarbeidet. De hører ikke hjemme i samarbeidet lenge, sier Julie Indstad Hole, leder av AUF i Trøndelag.

Etter over 14 år med bystyresamarbeid, brøt SV nylig samarbeidet med Ap i protest mot at Venstre er en del av koalisjonen. Hole håper at SV vil komme tilbake hvis Venstre trekker seg.

Vil ha rødgrønn koalisjon

Hun varsler samtidig at AUF mener Venstre bør være uaktuell som samarbeidspartner for Ap også etter kommunevalget 2019. Hun mener Ap bør gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

– Vi vil blåse nytt liv i det rødgrønne samarbeidet i Trondheim. Vi trenger et nytt politisk prosjekt, og da må Ap se til venstresida når vi skal bestemme hvem vi skal samarbeide med, sier Hole.

Gorset mener SV, MDG og Sp er de mest naturlige partnerne etter kommunevalget, men han holder døra åpen for Rødt.

I en lokal meningsmåling faller Ap kraftig, fra et valgresultat på 41,5 prosent til 24,1 prosent. Hole mener Ap bør se til erfaringene fra stortingsvalget.

– Mange reagerte negativt på at Ap holdt døra åpen for Venstre i valgkampen. Vi må lære av våre feil, sier Hole.

Står på avtalen

Ap i Trondheim svarer følgende på AUF-ernes ønske om at samarbeidet med Venstre skal avvikles umiddelbart.

– Vi står fast på Granåsen-erklæringen. Det er viktig for oss å ikke bryte avtaler, sier fungerende leder i Trondheim Ap, Edvin Helland.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har samme budskap.

Helland sier han er åpen for å la fagbevegelsen spille en større rolle i hvem Ap skal samarbeide med i framtida for å revitalisere det rødgrønne Trondheim:

– I 2019 vil vi øke samarbeidet med fagbevegelsen. Så får vi se hva de stiller av krav, sier Helland.

Tidligere har LO i Trondheim aldri anbefalt velgerne å stemme på partiet Venstre.

– Det er naturlig at AUF ønsker å gi signaler fram mot 2019. Dette er signaler vi skal ta på alvor, sier Helland.

politikk@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Onsdag 6. juni 2018
OPTIMIST: Tilbakegangen i Bergen er stor for Ap, men partiet har heng på Høgre. Byrådsleiar Harald Schjelderup har tru på fire nye år.
Mandag 4. juni 2018
RESSURSMANGEL: SV meiner kommunane får ei ekstrarekning på «eit tresifra tal millionar» for dei innbyggjarane som treng mest hjelp. Endringa har tilbakeverkande kraft.
Lørdag 2. juni 2018
URO: Tomrommet etter Trond Giske, politisk uenighet mellom Nord- og Sør-Trøndelag og skandaler i Trondheim har svekket Arbeiderpartiets største partilag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk