Tirsdag 27. februar 2018
SKJÆR I SJØEN: Julie Indstad Hole fra AUF Trøndelag og Gjermund Bungum Gorset fra AUF Trondheim vil la Venstre gå planken og gjenreise det rødgrønne fyrtårnet i Trondheim. Foto: Frida Holsten Gullestad
Trondheim AUF vil ha Venstre ut av dansen og ønsker nytt liv til et rødgrønt styre:
Gir Venstre en rett høyre
Undersak

Hører ikke på ungdommen

I Bergen har Ap styrt byen siden 2015, sammen med Venstre og KrF. Uten Venstre mister Ap flertallet, og går de mot SV, mister de KrF.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) skriver i en e-post til Klassekampen at han ikke ser grunn til å bryte samarbeidet med Venstre:

«Uansett hvem som sitter i regjering, enten den er blå, grønn eller rød, kommer byrådet til å være tydelig på at vi setter Bergens interesser først. Det forandrer seg ikke med at Venstre går inn i regjering».

Nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen Lubna Jaffery bekrefter at tonen er god.

– Vi hadde selvsagt en diskusjon om samarbeidet med Venstre før vi gikk sammen, men vi har ikke hatt dette oppe i partiet etter at regjeringen ble utvidet, sier hun.

UT: AUF ber Venstre trekke seg fra bystyresamarbeidet i Trondheim. De vil at Ap skal gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

ap

– Når Venstre vil la offentlige midler gå til privat profitt, er motstandere av fagbevegelsen og vil svekke arbeidsrettigheter, er vi for uenige til å samarbeide, sier AUF-leder i Trondheim, Gjermund Bungum Gorset.

Sammen med AUF i Trøndelag ber han Venstre trekke seg ut av bystyrekoalisjonen i Trondheim med umiddelbar virkning.

Venstre har siden høsten 2015 vært en del av Aps styre i Trondheim. Koalisjonen, som startet som et samarbeid mellom de tre rødgrønne partiene Ap, SV og Sp og MDG fra 2003, ble etter hvert utvidet til å favne sju partier.

Fakta

Ap-styre i Trondheim:

• Fra 2003 har Arbeiderpartiet ledet bystyret i Trondheim, fra starten i et «rødgrønt» samarbeid med SV, Sp og MDG.

• Koalisjonen ble utvidet med KrF i 2011, og med Venstre og Pensjonistpartiet i 2015.

• I januar i år trakk SV seg ut og mente det rødgrønne prosjektet hadde havarert.

• I forrige uke lanserte Venstres gruppeleder Erling Moe seg som ordførerkandidat i Trondheim.

• Dette har fått Trøndelag og Trondheim AUF til å reagere, som ønsker Venstre ut av koalisjonen.

Fagforeningsfiendtlig

Utspillet kommer etter at Venstres gruppeleder Erling Moe i forrige uke lanserte seg selv om ordførerkandidat og sa at Ap burde miste makten. Han ønsket mer privatisering og mente at «fagforeningene har fått for mye makt her i byen».

– Vi vil oppfordre Venstre til å trekke seg fra bystyresamarbeidet. De hører ikke hjemme i samarbeidet lenge, sier Julie Indstad Hole, leder av AUF i Trøndelag.

Etter over 14 år med bystyresamarbeid, brøt SV nylig samarbeidet med Ap i protest mot at Venstre er en del av koalisjonen. Hole håper at SV vil komme tilbake hvis Venstre trekker seg.

Vil ha rødgrønn koalisjon

Hun varsler samtidig at AUF mener Venstre bør være uaktuell som samarbeidspartner for Ap også etter kommunevalget 2019. Hun mener Ap bør gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

– Vi vil blåse nytt liv i det rødgrønne samarbeidet i Trondheim. Vi trenger et nytt politisk prosjekt, og da må Ap se til venstresida når vi skal bestemme hvem vi skal samarbeide med, sier Hole.

Gorset mener SV, MDG og Sp er de mest naturlige partnerne etter kommunevalget, men han holder døra åpen for Rødt.

I en lokal meningsmåling faller Ap kraftig, fra et valgresultat på 41,5 prosent til 24,1 prosent. Hole mener Ap bør se til erfaringene fra stortingsvalget.

– Mange reagerte negativt på at Ap holdt døra åpen for Venstre i valgkampen. Vi må lære av våre feil, sier Hole.

Står på avtalen

Ap i Trondheim svarer følgende på AUF-ernes ønske om at samarbeidet med Venstre skal avvikles umiddelbart.

– Vi står fast på Granåsen-erklæringen. Det er viktig for oss å ikke bryte avtaler, sier fungerende leder i Trondheim Ap, Edvin Helland.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har samme budskap.

Helland sier han er åpen for å la fagbevegelsen spille en større rolle i hvem Ap skal samarbeide med i framtida for å revitalisere det rødgrønne Trondheim:

– I 2019 vil vi øke samarbeidet med fagbevegelsen. Så får vi se hva de stiller av krav, sier Helland.

Tidligere har LO i Trondheim aldri anbefalt velgerne å stemme på partiet Venstre.

– Det er naturlig at AUF ønsker å gi signaler fram mot 2019. Dette er signaler vi skal ta på alvor, sier Helland.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.
Onsdag 12. september 2018
ASYL: Storbylagene vil at Arbeiderpartiet skal snu om returer av sårbare grupper. I dag kommer migrasjonsutvalgets innstilling om asylpolitikk.
Fredag 7. september 2018
TIL MOTMÆLE: Forslaget om 24 ukers selvbestemt abort er forankret i filosofiske tankestudier fra unge menn, ikke i reelle utfordringer i kvinners hverdag, mener Kirsti Bergstø i SV.
Torsdag 30. august 2018
SOSIAL DUMPING: Raymond Johansen (Ap) vil granske Aleris-kontraktene og varsler nye tiltak mot sosial dumping i omsorgssektoren.
Onsdag 29. august 2018
MOT STJERNA: Jonas Gahr Støre meiner Riksrevisjonen har avdekt mangelfull leiarskap frå Erna Solberg. Han held statsministeren sjølv ansvarleg for ­terrorsikring-skandalen.
Tirsdag 28. august 2018
HØRING: Heimevernet har fått ny sjef – som ikke deler forgjengerens bekymring for soldatmangel. Norges Offisersforbund er kritisk.
Mandag 27. august 2018
STRID: Jussprofessor Mads Andenæs sier Aleris bryter loven når de sier opp saksøkerne sine. SV-leder Audun Lysbakken mener alarmen bør gå for fullt i landets rådhus.
Lørdag 25. august 2018
KLAR: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vekk fra fryktpolitikken og holder fram mulighetspolitikken som svar. I dette intervjuet forteller han om hvordan sosialdemokratiet skal reise seg på ny.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk