Mandag 26. februar 2018
ENORME ØDELEGGELSER: En syrisk mann i byen Mesraba i regionen Øst-Ghouta ser på ødeleggelser etter det som skal ha vært et flyangrep fra regjeringsstyrker 26. november i fjor. 8FOTO: HAMZA AL-AJWEH, AFP/NTB SCANPIX
Uklar effekt av enstemmig resolusjon i FNs sikkerhetsråd om våpenhvile i Syria:
Hjelper ikke Øst-Ghouta
Saleh Muslim
SLÅSS: Lørdag vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig krav om våpenhvile i Syria. I går ble det meldt om nye angrep mot Øst-Ghouta.

Syria

Alle landene i FNs sikkerhetsråd stemte lørdag for en resolusjon som krever våpenhvile i Syria. Resolusjonen var fremmet av Sverige og Kuwait. Syrias allierte, Russland, har vært svært skeptisk og har ment at en øyeblikkelig våpenhvile var urealistisk. Det var etter at Sverige og Kuwait droppet kravet om at en våpenhvile måtte innledes innen 72 timer, at Russland gikk med på å stemme for resolusjonen. Russerne fikk også aksept for at våpenhvilen ikke skal gjelde Den islamske staten (IS) eller al-Qa’ida, samt krav om at opprørerne skal respektere våpenhvilen.

Fakta

Kampen om Øst-Ghouta:

• Øst-Ghouta er et opprørerkontrollert distrikt rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus med flere byer og landsbyer. Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere. De om lag 400.000 som nå er igjen i området, lider under mangel på mat og medisiner.

• Øst-Ghouta har lenge vært under angrep fra regjeringsstyrker, mens opprørerne har benyttet området for å angripe mål i Damaskus.

• Siden 18. februar skal over 500 mennesker ha blitt drept i fly- og artilleriangrep fra regjeringsstyrker. I Damaskus er det samtidig meldt om 25 drepte i rakettangrep utført av opprørerne i Øst-Ghouta.

• FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag 24. februar innføring av en 30 dager lang humanitær våpenhvile så raskt som mulig. Kilde: NTB

Ny kamper også i går

– Disse henvisningene til IS og al-Qa’ida er bare påskudd, sier Knut S. Vikør, Midtøsten- ekspert og professor i historie ved Universitetet i Bergen.

– IS er ikke i Øst-Ghouta, og al-Qa’ida har maks 40–50 soldater der. De har uansett ingen dominerende posisjon, og det er sagt at de andre gruppene har bedt dem forlate Øst-Ghouta.

Det opprørerkontrollerte distriktet Øst-Ghouta, som ligger rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus, har nemlig vært under særlig harde angrep siden regjeringsstyrkene til president Bashar al-Assad trappet opp kampene søndag 18. februar.

Fra opprørerkilder er det meldt at over 500 mennesker skal være drept i fly- og artilleriangrep. Samtidig skyter de væpnede anti-Assad-styrkene i Øst-Ghouta raketter mot Damaskus, der minst 25 er drept og mange såret, ifølge den syriske regjeringen.

I går meldte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) om nye angrep mot Øst-Ghouta.

To luftangrep utført av syriske regjeringsstyrker skal ha rammet utkanten av Øst-Ghoutas største by Douma i morgentimene søndag, ifølge eksilgruppa, sitert av NTB.

I den sørlige delen av enklaven var det sammenstøt mellom regimestyrker og krigere fra opprørsgruppen Jaish al-Islam, ifølge SOHR.

Mange ulike grupper

Vikør sier at det er flere ulike anti-Assad-grupper i Øst-Ghouta. Han nevner Den frie syriske hær (FSA) og Ahrar al-Sham, som tidligere dominerte nord i Syria, men seinere er blitt nedkjempet av Hayat Tahrir al-Sham, gruppa som før kalte seg Nusra­fronten og er en avlegger av al-Qa’ida.

– Men den gruppa som virkelig dominerer i Øst-Ghouta, er Jaish al-Islam, og de samarbeider ikke med al-Qa’ida. Jaish al-Islam er en uavhengig, islamistisk og salafistisk organisasjon. De har innført strenge islamske regler i sitt område, men ikke i nærheten av slik IS holder på, sier han.

Midtøstenforskeren påpeker at utsendinger fra Jaish al-Islam har deltatt i fredssamtaler både i Genève og i Kasakhstan.

– Når russerne snakker om at man må fortsette å bombe på grunn av jihadister og islamister, så er det riktig at Jaish al-Islam er islamister, men det er feil at det er folk det ikke går an å snakke med. Russerne har snakket med dem før, påpeker Vikør.

Sivile i skvisen

De anslagsvis 400.000 innbyggerne som er igjen i Øst-Ghouta er hardt presset, og lider under alvorlig mangel på mat og medisiner, ifølge humanitære organisasjoner.

Sveriges FN-ambassadør sa lørdag ifølge NTB at FN- lastebiler står klare til å kjøre inn i Øst-Ghouta med humanitær hjelp og for å få ut syke og sårede.

Samtidig som verdens øyne er festet på Øst-Ghouta, fortsetter Tyrkia sine beinharde angrep på den kurderkontrollerte Afrin-enklaven nord i Syria. Tyrkia sa søndag ifølge NTB at de ønsker FN-resolusjonen om våpenhvile i Syria velkommen, men selv vil de fortsette kampen mot det de omtaler som terrororganisasjoner – den kurdiske YPG/YPJ-militsen.

Tyrkia hevder at angrepene mot Afrin kun rettes mot YPG-mål, men kurdiske kilder hevder at 150 sivile er drept og hundrevis såret siden 20. januar.

En viktig leder blant syriske kurdere, tidligere leder i partiet PYD, Saleh Muslim, ble lørdag pågrepet i Praha i Tsjekkia etter at Tyrkia har utstedt arrestordre på ham.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Onsdag 26. september 2018
BISMAK: Grasrota som brakte Jeremy Corbyn til makten i Labour, mener ledelsen nå bremser demokratiseringen av partiet.
Mandag 24. september 2018
KRISE: Theresa May møter stadig nye tilbakeslag, og mistilliten vokser hos velgerne. Likevel melder britiske aviser at hun vurderer nyvalg.
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk