Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Sci-fi: Begrepet novum er sentralt for både tv-serien «Black Mirror» og sci-fi-legenden Ursula K. Le Guins forfatterskap.

En framtidsrettet forestillingskraft

FÅR NYE LESERE: Ursula K. Le Guin i sitt hjem i Portland, Oregon i 2001. Le Guin døde i januar, 88 år gammel. © FOTO: BENJAMIN BRINK, THE OREGON/AP/SCANPIX Benjamin Brink

Det er etter festen. Du og kjæresten har sendt barnevakten hjem, slapper av med en drink og evaluerer middagsselskapet dere har vært i. Han der Jonas, synes du virkelig at han er morsom? Dere er ikke helt enig om hva som faktisk skjedde, så du henter fram grainen din og spiller av sekvensen der Jonas sier noe vittig, og kjæresten din bryter sammen i latter. Til de andre gjestenes forferdelse fortalte en kvinne under middagen at hun er grainless, hun viste fram arret bak øret. «Har det med politikk å gjøre?» spurte Jonas. Hun var blitt overfalt, og grainteknologien, som gjør det mulig å ta opp fra og avspille direkte på netthinnen, var blitt flerret ut av hodet hennes. De samlede minnene – inklusive seksuelle eventyr – var blitt solgt videre. Imidlertid har hun hatt det helt fint uten grain og ønsker seg ingen ny. Senere utarter middagsselskapets forfyllede nachspiel, og mistanken om et forhold mellom kjæresten og denne Jonas fører til at Jonas overfalles i hjemmet. Kvinnen uten grain er eneste vitne. Vi hører henne i bakgrunnen, hun ringer politiet, beskriver overfallet som er i full gang og ber om øyeblikkelig hjelp. Kan du vise oss hva som skjer via grainen? spør politiet. Men … jeg har ikke noen grain! Klikk, sier det, da politiet legger på.