Fredag 23. februar 2018
Drapsetterlyst brite varetektsfengslet i fire uker
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Publisert: 23 Februar 17:42
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Mannen i slutten av 20-årene ble pågrepet sent torsdag kveld i en leilighet på Torshov i Oslo. Han motsatte seg pågripelsen, men ingen ble skadd i opptrinnet.
Under fengslingsmøtet fredag ettermiddag la retten vekt på at mannen er mistenkt for drap og mente det var skjellig grunn til mistanke ut ifra opplysninger gitt fra britiske myndigheter i utleveringsdokumenter, skriver Dagbladet. De tok politiets begjæring om fire uker varetekt til følge.
Britisk politi mistenker ham for å ha drept den 37 år gamle nederlenderen ned et «stikkredskap» i bydelen Camden i London en gang i 2016, opplyser politiet til NTB. At han blir varetektsfengslet i fire uker i Norge, er rutinemessig i forbindelse med utleveringssaker.

Begjært utlevertNorsk politi tar ikke stilling til skyldspørsmålet, og ettersom han er begjært utlevert, overlates eventuelle avhør og annen etterforskning etter alt å dømme til britiske myndigheter.
Det er advokat Aase Sigmond som har fått i oppdrag å forsvare briten mens han oppholder seg i Norge, men det var advokat Stine Lundevall i BAX advokatfirma som representerte mannen i fengslingsmøtet fredag.
Hun sier han begjærte seg løslatt, men at han er samarbeidsvillig.
– Han har sagt han er villig til å samarbeide om tilbakeføring og at han er villig til å innlevere passet sitt. Han har også forklart at han har et sted å bo – og politiet er kjent med denne adressen, sier Lundvall, som ellers ikke vil kommentere saken, til Dagbladet.

DrapsmysteriumIfølge politiet var pågripelsen et resultat av god etterretningsinformasjon og internasjonalt samarbeid.
Mannen knyttes ifølge Dagbladet til drapet på den nederlandske tobarnsfaren Romeo Nkansah, som døde etter å ha blitt knivstukket én gang rett før klokken 4 om morgenen i Camden den 29. mai 2016. Rett før skal han ha snakket med noen kvinner – og deretter havnet i en krangel med noen menn som kjente dem – i nærheten av en Burger King-restaurant.
Til tross for at det var overvåkingskameraer og flere mennesker til stede, har ingen blitt dømt for det snart to år gamle drapet. Til sammen har seks personer blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen av saken, men alle har blitt løslatt, skiver Camden New Journal.
Mannen hadde ifølge Mørland oppholdt seg i Afrika i ett år før han reiste til Norge. Han var ikke etterlyst i England da han forlot landet, men ble senere identifisert og knyttet til hendelsen av britisk politi. I retten forklarte han ifølge Dagbladet at han har oppholdt seg i Norge i fire måneder. Norsk politi ble varslet om ham av britisk politi i januar.
Lørdag 22. september 2018
Aviser i Sogn og Fjordane og i nord rammes hardest dersom antall postdager kuttes, viser Klassekampens gjennomgang.
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Lørdag 22. september 2018
• Torsdag kveld var det bydd til fest i Folkets Hus i industribygda Sauda i Rogaland. Det tradisjonsrike huset, som salige Frank Aarebrot døypte «arbeiderbevegelsens stavkirke», har vorte pussa opp av...
Lørdag 22. september 2018
DRAGKAMP: Om kort tid blir det klart om nominasjonen av Brett Kavanaugh til USAs høyesterett overlever metoo-anklager og høylytte protester.
Lørdag 22. september 2018
Status: Helene Uri leverer eit bittertglitrande forsvar for kvifor vi treng å avpaternalisere språket.
Fredag 21. september 2018
• Nordmenn liker å se på landet sitt som et egalitært land med små forskjeller. Det har vi gjort så lenge at vi har vent oss til det, uavhengig av hva statistikken viser. Forestillingen har også blitt dyrket på høyresida i norsk politikk, som...
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Fredag 21. september 2018
FORHANDLINGER: Sviktende lederskap fra Nato-landene USA, Frankrike og Storbritannia gjorde det vanskeligere å få til en fredsavtale i Libya, sier Jonas Gahr Støre.
Fredag 21. september 2018
Et ekspertutvalg vil kutte statsstøtten til private høyskoler med færre enn 500 studenter. Nå er flere skoler i ferd med å bli kjøpt opp av Høyskolen Kristiania.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk