Fredag 23. februar 2018
Drapsetterlyst brite varetektsfengslet i fire uker
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Publisert: 23 Februar 17:42
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Mannen i slutten av 20-årene ble pågrepet sent torsdag kveld i en leilighet på Torshov i Oslo. Han motsatte seg pågripelsen, men ingen ble skadd i opptrinnet.
Under fengslingsmøtet fredag ettermiddag la retten vekt på at mannen er mistenkt for drap og mente det var skjellig grunn til mistanke ut ifra opplysninger gitt fra britiske myndigheter i utleveringsdokumenter, skriver Dagbladet. De tok politiets begjæring om fire uker varetekt til følge.
Britisk politi mistenker ham for å ha drept den 37 år gamle nederlenderen ned et «stikkredskap» i bydelen Camden i London en gang i 2016, opplyser politiet til NTB. At han blir varetektsfengslet i fire uker i Norge, er rutinemessig i forbindelse med utleveringssaker.

Begjært utlevertNorsk politi tar ikke stilling til skyldspørsmålet, og ettersom han er begjært utlevert, overlates eventuelle avhør og annen etterforskning etter alt å dømme til britiske myndigheter.
Det er advokat Aase Sigmond som har fått i oppdrag å forsvare briten mens han oppholder seg i Norge, men det var advokat Stine Lundevall i BAX advokatfirma som representerte mannen i fengslingsmøtet fredag.
Hun sier han begjærte seg løslatt, men at han er samarbeidsvillig.
– Han har sagt han er villig til å samarbeide om tilbakeføring og at han er villig til å innlevere passet sitt. Han har også forklart at han har et sted å bo – og politiet er kjent med denne adressen, sier Lundvall, som ellers ikke vil kommentere saken, til Dagbladet.

DrapsmysteriumIfølge politiet var pågripelsen et resultat av god etterretningsinformasjon og internasjonalt samarbeid.
Mannen knyttes ifølge Dagbladet til drapet på den nederlandske tobarnsfaren Romeo Nkansah, som døde etter å ha blitt knivstukket én gang rett før klokken 4 om morgenen i Camden den 29. mai 2016. Rett før skal han ha snakket med noen kvinner – og deretter havnet i en krangel med noen menn som kjente dem – i nærheten av en Burger King-restaurant.
Til tross for at det var overvåkingskameraer og flere mennesker til stede, har ingen blitt dømt for det snart to år gamle drapet. Til sammen har seks personer blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen av saken, men alle har blitt løslatt, skiver Camden New Journal.
Mannen hadde ifølge Mørland oppholdt seg i Afrika i ett år før han reiste til Norge. Han var ikke etterlyst i England da han forlot landet, men ble senere identifisert og knyttet til hendelsen av britisk politi. I retten forklarte han ifølge Dagbladet at han har oppholdt seg i Norge i fire måneder. Norsk politi ble varslet om ham av britisk politi i januar.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Tirsdag 19. juni 2018
• VG hadde et oppslag lørdag der avisa gjør en stor sak ut av at Aps Anniken Huitfeldt i et møte med amerikanske forsvarsfolk gjorde en morsomhet ut av at Nato-sjef Jens Stoltenberg kunne gjøre comeback som Ap-leder. Aps tidligere...
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Mandag 18. juni 2018
• I forrige uke ble det klart at regjeringen åpner for å doble antallet amerikanske soldater som skal være utstasjonert på norsk jord de neste fem årene. En annen side av den stadig tettere tilknytningen til USA, er forventningene til at...
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Lørdag 16. juni 2018
• Andelen innbyggere med høyere utdanning har aldri vært høyere i Norge, skriver Kommunal Rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. 33,4 prosent av befolkningen over 16 år har nå minst treårig høyere utdanning fra universitet eller...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk