Fredag 23. februar 2018
BLODBAD: Bomberegnet fortsetter mot Øst-Ghouta. – Det mangler politisk vilje for å avslutte den, derfor vil krigen fortsette i lang tid, sier den egyptiske statsviteren Ibrahim Baioumi. FOTO: GHOUTA MEDIA CENTER, AP/NTB SCANPIX
Til tross for internasjonal fordømmelse fortsetter bomberegnet over Øst-Ghouta:
Ser ingen snarlig slutt
NON-STOP: – Ingen har en strategisk visjon om framtidas Syria. Blodbadet vil fortsette i lang tid, sier egyptisk professor.

Syria

De syriske regjeringsstyrkene fortsetter angrepene mot opprørsenklaven Øst-Ghouta. I går ble 13 sivile drept i rakettangrep mot distriktet i utkanten av Damaskus. Tre av ofrene var barn, hevder den syriske eksilgruppa Syrian Observatory of Human Rights (SOHR).

Leger Uten Grenser melder at 13 av sykehusene de støtter i Øst-Ghouta er blitt bombet de siste dagene.

– Vi klarer å få inn noen medisiner og utstyr, men mangelen er kritisk. Bistand må slippes inn så fort som mulig, sier organisasjonens feltkoordinator i Syria, Lorena Bilbao, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge FN har nesten 350 sivile blitt drept i Øst-Ghouta siden offensiven begynte i begynnelsen av februar.

Fakta

Krigen i Syria:

• Fredelige demonstrasjoner mot regimet i 2011 utviklet seg til en blodig borgerkrig. Krigen utviklet seg raskt til en krig mellom internasjonale og regionale aktører.

• Regjeringshæren startet 4. februar i år en offensiv mot Øst-Ghouta, det siste opprørskontrollerte området rundt hovedstaden Damaskus. Offensiven ble trappet opp onsdag. Hittil er nesten 350 sivile drept i distriktet.

• FN fordømmer offensiven og ber om stans i krigshandlingene.

Ingen visjon

Ibrahim Baioumi, professor i statsvitenskap og leder for Senteret for samfunnsstudier ved Universitet i Kairo, tegner et bekmørkt bilde av krigen i Syria.

Han avviser den utbredte analysen om at krigen i Syria er inne i sin siste fase og at alle ønsker å sikre seg de beste forhandlingskortene.

– Jeg ser ingen snarlig slutt på krigen. Jeg har ingen forslag til en løsning, annet enn at alle aktører, inkludert regimet i Damaskus, stanser krigshandlingene og overlater til det syriske folket å velge sin egen framtid. Men selv det er vanskelig å få til, med en splittet opposisjon og fraksjoner som kriger mot hverandre på bakken. Bildet er bekmørkt, sier han.

Mangler politisk vilje

– Krigen i Syria er ikke en borgerkrig, men en krig mellom blant andre Russland, USA, Iran, Tyrkia, Saudi-Arabia og flere. Ingen av dem har noen strategisk visjon om et post-krigs-Syria. Derfor vil blodbadet fortsette, sier han.

Baioumi mener at det mangler internasjonal politisk vilje til å finne en endelig løsning. Han viser til hvordan det internasjonale samfunnet var samlet og derfor klarte å gjøre ende på den blodige krigen i Jugoslavia på 1990-tallet.

– Krigen fant sted i Europa, og det var unison enighet om å finne en løsning. EU, FN og Nato var alle sammen samlet og hadde en strategisk visjon klar. De fryktet ustabilitet i Europa. Dermed ble krigen avsluttet gjennom et kompromiss. En slik politisk vilje er fraværende når det gjelder krigen i Syria, sier han.

Professoren mener at en av årsakene til at det internasjonale samfunnet lyktes med å slukke krigens flammer i Jugoslavia, var at Sovjetunionen hadde kollapset og Russland var uten tyngde på den internasjonale arenaen. I dag er Russland ivrig etter å gjeninnta sin rolle som stormakt.

Afrin og krigen

Pro-Assad-styrker rykket onsdag fram mot tyrkiske styrker i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Nord-Syria. Tyrkia sier at de tvang styrkene tilbake.

Baioumi sier det er tre mulige scenarioer for Tyrkias krig mot Afrin: Det verste som kan skje er at krigen om Afrin utvikler seg til en direkte krig med andre land i regionen, for eksempel Iran. Det tror Baioumi Tyrkia vil gjøre alt for å unngå. Det andre scenarioet er at Iran, Russland, Tyrkia og USA blir enige om et kompromiss for Afrin.

– Det kanskje mest sannsynlige scenarioet er at Tyrkia tar kontroll over Afrin og deler av området langs grensa inntil videre, sier han

Fordømmer angrep

FNs generalsekretær António Guterres krever umiddelbar stans i angrepene mot Øst-Ghouta, samt at bistand slipper inn. Tysklands statsminister Angela Merkel kaller angrepene «en massakre» og krever også øyeblikkelig stans.

Sverige og Kuwait fremmet onsdag et resolusjonsforslag i FN, med krav om en 30-dagers våpenhvile. Det var ventet at FNs sikkerhetsråd ville stemme over forslaget i går.

Også Russland ba onsdag om et krisemøte i sikkerhetsrådet for å diskutere situasjonen i Syria. Det var ventet at forslaget om våpenhvile ville bli møtt med veto fra russerne.

– FN er blitt en svak og handlingslammet institusjon og vil fortsette å komme med fordømmelser, men det er mer eller mindre tomme ord. Det hjelper ikke Syria, sier Baioumi.

amal.wahab@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
SPILL: USA har lagt an en hardere tone overfor Russland i Syria, rettet mot president Bashar al-Assad.
Torsdag 21. juni 2018
SNUR: I månedsvis har hele Sverige snakket om innvandringen. Stefan ­Löfven også. Men nå vil statsministeren vinne valget ved å love folk jobb, hjem og velferd.
Onsdag 20. juni 2018
URO: Uenighet om flyktningpolitikken truer Angela Merkels regjeringssamarbeid, mens Italia stadig strammer inn.
Tirsdag 19. juni 2018
BARNEROV: Barack Obama var USAs «deporter in chief». Men Donald Trump tar USAs behandling av asyl­søkere til et nytt nivå.
Mandag 18. juni 2018
HÅP: Trass i at selvmordsbombere drepte 46 mennesker, var årets id-feiring den fredeligste for afghanerne på 17 år. Men ved midnatt avsluttet Taliban sin våpenhvile.
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.
Onsdag 13. juni 2018
MØTE: Møtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore framstår som viktigere enn dokumentet.
Tirsdag 12. juni 2018
DØMT: Syriske militssoldater trent av Norge skøyt og drepte en mann og hans 17 år gamle sønn etter en feide i en flyktningleir. Det bekrefter en rekke kilder – inkludert en soldat som ble dømt for drapene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk