Lørdag 17. februar 2018
FASCINERT: – Metoo er en bevegelse som endrer spillereglene i politikken, mener Åsne Seierstad. Nå skal hun skrive bok om fenomenet. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Åsne Seierstad vil snakke med varslerne i Arbeiderpartiet • Er fadder for Trond Giskes eldste datter
Skriver bok om metoo
Undersak

– Lar leseren trekke slutninger

Cathrine Sandnes er redaksjonssjef i Gyldendal, som etter planen skal gi ut Åsne Seierstads nye bok. Hun mener Seierstads journalistiske metoder er skreddersydd for å dekke samfunnsfenomener som metoo-kampanjen.

– Åsne Seierstad er en eksepsjonelt god journalist og forfatter. Det at hun legger fram sine funn og overlater til leseren å trekke slutninger, er spesielt godt egnet når samtidshistorien skal nedtegnes, sier Sandnes.

En bok om metoo-kampanjen og Arbeiderpartiet som er skrevet mens det hele utspiller seg, er viktig når hendelsene diskuteres i ettertid, mener Sandnes.

– Hukommelsen har en tendens til å endre seg. Historien blir husket ulikt og fortalt ulikt. Ikke minst vil fortellingen bli preget av Arbeiderpartiets velgeroppslutning. Hvis partiet igjen greier å stabilisere seg på en oppslutning på 30 prosent, vil fortellingen om metoo-kampanjen bli ganske annerledes enn om de blir liggende på 20 prosent. Da er det fint å ha en nedtegnelse som er gjort da ting skjedde.

Sandnes medgir også at habilitetsspørsmålet rundt Trond Giske og Åsne Seierstad har vært et tema.

– Dette vil bli gjort rede for i forordet, men Seierstad kommer til å gå inn i dette stoffet som journalist og ut fra de kriterier hun alltid legger til grunn for sitt arbeid, sier Sandnes.

Dette blir ikke første gang hun og Åsne Seierstad jobber sammen. Sandnes var også hyret inn som ekstern redaktør på Seierstads to siste bøker, «En av oss» og «To søstre», begge utgitt på Kagge forlag. De ble begge salgssuksesser, og «To søstre» ble også belønnet med Brageprisen 2016 i klassen for beste sakprosabok.

Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.

bøker

– Metoo-kampanjen har fått store konsekvenser for Arbeiderpartiet og enkeltpersoner i partiledelsen, og dette er noe jeg har lyst til å se nærmere på, sier Åsne Seierstad.

Seierstad er en av Norges mest profilerte forfattere. Hun har skrevet en rekke prisbelønte og internasjonalt anerkjente bøker. I 2016 ga hun ut boka «To søstre» om to muslimske tenåringsjenter som blir radikalisert.

Nå skal Seierstad se nærmere på hvilke følger metoo-kampanjen har fått i norsk politikk.

– Det er interessant å se at det kommer en bevegelse som endrer spillereglene både i kulturlivet og i politikken. Varsler om seksuell trakassering som det tidligere er blitt lagt lokk på, kommer til overflaten, sier Seierstad.

– Dessuten har Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalt at metoo-kampanjen er en sak som kan løfte oppslutningen om partiet.

Fakta

Åsne Seierstad:

• Norsk journalist og sakprosaforfatter, født 1970.

• Startet sin karriere som frilansjournalist for Arbeiderbladet. Hun holdt til i Russland fra 1993 til 1996, hvor hun dekket krigen i Tsjetsjenia.

• Har blant annet gitt ut «Bokhandleren i Kabul» (2002) og «En av oss: en fortelling om Norge» (2013) om Utøya-massakren og gjerningsmannen Anders Behring Breivik.

• Boka «To søstre», om to jenter fra Bærum som ble radikalisert og reiste til Syria, ble belønnet med Brageprisen for beste sakprosabok i 2016.

Var på landsstyremøtet

Hun understreker samtidig at bokprosjektet befinner seg i en tidlig fase og at hun snakker med folk og samler inn materiale.

– Jeg vil snakke med de ulike politiske hovedaktørene om hvordan de har opplevd det som har skjedd og hva som har drevet dem til å ta bestemte beslutninger.

7. januar ble det kjent at Trond Giske trakk seg fra nest­ledervervet i Ap etter at det var kommet flere varsler om upassende oppførsel.

Da Arbeiderpartiet avholdt ekstraordinært landsstyre­møte på Gardermoen den siste helga i januar, satt Seierstad på tilhørerbenken.

– Kommer du til å snakke med noen av varslerne?

– Jeg ønsker selvfølgelig å snakke med dem, men det må være opp til varslerne om de vil fortelle sine historier.

– Det har vært skrevet mange nyhetssaker om Arbeiderpartiet og metoo-kampanjen. Hva kan en bok gjøre med dette stoffet som mediene ikke gjør?

– Fordelen med en bok er at man kan ta et skritt tilbake fra nyhetsstrømmen, og det vil være plass til å klarlegge en rekke ulike forhold ved saken. For meg er det viktig å snakke med flest mulig, slik at framstillingen ikke blir ensidig.

– Står ikke nær Giske

Samtidig reiser det seg et spørsmål om habilitet når Åsne Seierstad skal skrive bok om Ap og metoo-kampanjen. Seierstad er nemlig fadder for Trond Giskes eldste datter.

– Det er viktig for meg å presisere at jeg ikke er en nær venn av Giske. Det er korrekt at han har en datter med min barndomsvenninne, og vi har truffet hverandre i noen sosiale sammenhenger, men vi står ikke nær hverandre, sier Seierstad.

– Så du har vurdert habilitetsspørsmålet nøye?

– Ja, akkurat på dette punktet har jeg gått noen ekstra runder. Og jeg vil være spesielt opptatt av å lytte til folk som ikke er en del av kretsen rundt Giske.

dageivindl@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk