Lørdag 17. februar 2018
FASCINERT: – Metoo er en bevegelse som endrer spillereglene i politikken, mener Åsne Seierstad. Nå skal hun skrive bok om fenomenet. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Åsne Seierstad vil snakke med varslerne i Arbeiderpartiet • Er fadder for Trond Giskes eldste datter
Skriver bok om metoo
Undersak

– Lar leseren trekke slutninger

Cathrine Sandnes er redaksjonssjef i Gyldendal, som etter planen skal gi ut Åsne Seierstads nye bok. Hun mener Seierstads journalistiske metoder er skreddersydd for å dekke samfunnsfenomener som metoo-kampanjen.

– Åsne Seierstad er en eksepsjonelt god journalist og forfatter. Det at hun legger fram sine funn og overlater til leseren å trekke slutninger, er spesielt godt egnet når samtidshistorien skal nedtegnes, sier Sandnes.

En bok om metoo-kampanjen og Arbeiderpartiet som er skrevet mens det hele utspiller seg, er viktig når hendelsene diskuteres i ettertid, mener Sandnes.

– Hukommelsen har en tendens til å endre seg. Historien blir husket ulikt og fortalt ulikt. Ikke minst vil fortellingen bli preget av Arbeiderpartiets velgeroppslutning. Hvis partiet igjen greier å stabilisere seg på en oppslutning på 30 prosent, vil fortellingen om metoo-kampanjen bli ganske annerledes enn om de blir liggende på 20 prosent. Da er det fint å ha en nedtegnelse som er gjort da ting skjedde.

Sandnes medgir også at habilitetsspørsmålet rundt Trond Giske og Åsne Seierstad har vært et tema.

– Dette vil bli gjort rede for i forordet, men Seierstad kommer til å gå inn i dette stoffet som journalist og ut fra de kriterier hun alltid legger til grunn for sitt arbeid, sier Sandnes.

Dette blir ikke første gang hun og Åsne Seierstad jobber sammen. Sandnes var også hyret inn som ekstern redaktør på Seierstads to siste bøker, «En av oss» og «To søstre», begge utgitt på Kagge forlag. De ble begge salgssuksesser, og «To søstre» ble også belønnet med Brageprisen 2016 i klassen for beste sakprosabok.

Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.

bøker

– Metoo-kampanjen har fått store konsekvenser for Arbeiderpartiet og enkeltpersoner i partiledelsen, og dette er noe jeg har lyst til å se nærmere på, sier Åsne Seierstad.

Seierstad er en av Norges mest profilerte forfattere. Hun har skrevet en rekke prisbelønte og internasjonalt anerkjente bøker. I 2016 ga hun ut boka «To søstre» om to muslimske tenåringsjenter som blir radikalisert.

Nå skal Seierstad se nærmere på hvilke følger metoo-kampanjen har fått i norsk politikk.

– Det er interessant å se at det kommer en bevegelse som endrer spillereglene både i kulturlivet og i politikken. Varsler om seksuell trakassering som det tidligere er blitt lagt lokk på, kommer til overflaten, sier Seierstad.

– Dessuten har Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalt at metoo-kampanjen er en sak som kan løfte oppslutningen om partiet.

Fakta

Åsne Seierstad:

• Norsk journalist og sakprosaforfatter, født 1970.

• Startet sin karriere som frilansjournalist for Arbeiderbladet. Hun holdt til i Russland fra 1993 til 1996, hvor hun dekket krigen i Tsjetsjenia.

• Har blant annet gitt ut «Bokhandleren i Kabul» (2002) og «En av oss: en fortelling om Norge» (2013) om Utøya-massakren og gjerningsmannen Anders Behring Breivik.

• Boka «To søstre», om to jenter fra Bærum som ble radikalisert og reiste til Syria, ble belønnet med Brageprisen for beste sakprosabok i 2016.

Var på landsstyremøtet

Hun understreker samtidig at bokprosjektet befinner seg i en tidlig fase og at hun snakker med folk og samler inn materiale.

– Jeg vil snakke med de ulike politiske hovedaktørene om hvordan de har opplevd det som har skjedd og hva som har drevet dem til å ta bestemte beslutninger.

7. januar ble det kjent at Trond Giske trakk seg fra nest­ledervervet i Ap etter at det var kommet flere varsler om upassende oppførsel.

Da Arbeiderpartiet avholdt ekstraordinært landsstyre­møte på Gardermoen den siste helga i januar, satt Seierstad på tilhørerbenken.

– Kommer du til å snakke med noen av varslerne?

– Jeg ønsker selvfølgelig å snakke med dem, men det må være opp til varslerne om de vil fortelle sine historier.

– Det har vært skrevet mange nyhetssaker om Arbeiderpartiet og metoo-kampanjen. Hva kan en bok gjøre med dette stoffet som mediene ikke gjør?

– Fordelen med en bok er at man kan ta et skritt tilbake fra nyhetsstrømmen, og det vil være plass til å klarlegge en rekke ulike forhold ved saken. For meg er det viktig å snakke med flest mulig, slik at framstillingen ikke blir ensidig.

– Står ikke nær Giske

Samtidig reiser det seg et spørsmål om habilitet når Åsne Seierstad skal skrive bok om Ap og metoo-kampanjen. Seierstad er nemlig fadder for Trond Giskes eldste datter.

– Det er viktig for meg å presisere at jeg ikke er en nær venn av Giske. Det er korrekt at han har en datter med min barndomsvenninne, og vi har truffet hverandre i noen sosiale sammenhenger, men vi står ikke nær hverandre, sier Seierstad.

– Så du har vurdert habilitetsspørsmålet nøye?

– Ja, akkurat på dette punktet har jeg gått noen ekstra runder. Og jeg vil være spesielt opptatt av å lytte til folk som ikke er en del av kretsen rundt Giske.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Lørdag 17. mars 2018
Fortjener trakassørene en ny sjanse, eller må de finne seg i å bytte jobb? Feminister, jurister og medie­folk er uenige.
Fredag 16. mars 2018
Begrepet «norsk kultur» er tømt for innhold, mener forfatter Kaj Skagen. Skylda legger han på seksti­åtterne.
Torsdag 15. mars 2018
I «Dette livet eller det neste» fortelles historien til fremmed­krigeren Tariq. Juryen til Ungdommens kritikerpris mener romanen hjelper oss å forstå det uforståelige.
Onsdag 14. mars 2018
I en ny rapport fra Europaparlamentet ropes det varsko om høyre­orienterte nett­sider som presenterer seg som leksikon.
Tirsdag 13. mars 2018
Norske medier estetiserer forbrytelsen mot Kim Wall, mener NRK-journalist Anne Dorte Lunås.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk