Lørdag 17. februar 2018
FASCINERT: – Metoo er en bevegelse som endrer spillereglene i politikken, mener Åsne Seierstad. Nå skal hun skrive bok om fenomenet. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Åsne Seierstad vil snakke med varslerne i Arbeiderpartiet • Er fadder for Trond Giskes eldste datter
Skriver bok om metoo
Undersak

– Lar leseren trekke slutninger

Cathrine Sandnes er redaksjonssjef i Gyldendal, som etter planen skal gi ut Åsne Seierstads nye bok. Hun mener Seierstads journalistiske metoder er skreddersydd for å dekke samfunnsfenomener som metoo-kampanjen.

– Åsne Seierstad er en eksepsjonelt god journalist og forfatter. Det at hun legger fram sine funn og overlater til leseren å trekke slutninger, er spesielt godt egnet når samtidshistorien skal nedtegnes, sier Sandnes.

En bok om metoo-kampanjen og Arbeiderpartiet som er skrevet mens det hele utspiller seg, er viktig når hendelsene diskuteres i ettertid, mener Sandnes.

– Hukommelsen har en tendens til å endre seg. Historien blir husket ulikt og fortalt ulikt. Ikke minst vil fortellingen bli preget av Arbeiderpartiets velgeroppslutning. Hvis partiet igjen greier å stabilisere seg på en oppslutning på 30 prosent, vil fortellingen om metoo-kampanjen bli ganske annerledes enn om de blir liggende på 20 prosent. Da er det fint å ha en nedtegnelse som er gjort da ting skjedde.

Sandnes medgir også at habilitetsspørsmålet rundt Trond Giske og Åsne Seierstad har vært et tema.

– Dette vil bli gjort rede for i forordet, men Seierstad kommer til å gå inn i dette stoffet som journalist og ut fra de kriterier hun alltid legger til grunn for sitt arbeid, sier Sandnes.

Dette blir ikke første gang hun og Åsne Seierstad jobber sammen. Sandnes var også hyret inn som ekstern redaktør på Seierstads to siste bøker, «En av oss» og «To søstre», begge utgitt på Kagge forlag. De ble begge salgssuksesser, og «To søstre» ble også belønnet med Brageprisen 2016 i klassen for beste sakprosabok.

Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.

bøker

– Metoo-kampanjen har fått store konsekvenser for Arbeiderpartiet og enkeltpersoner i partiledelsen, og dette er noe jeg har lyst til å se nærmere på, sier Åsne Seierstad.

Seierstad er en av Norges mest profilerte forfattere. Hun har skrevet en rekke prisbelønte og internasjonalt anerkjente bøker. I 2016 ga hun ut boka «To søstre» om to muslimske tenåringsjenter som blir radikalisert.

Nå skal Seierstad se nærmere på hvilke følger metoo-kampanjen har fått i norsk politikk.

– Det er interessant å se at det kommer en bevegelse som endrer spillereglene både i kulturlivet og i politikken. Varsler om seksuell trakassering som det tidligere er blitt lagt lokk på, kommer til overflaten, sier Seierstad.

– Dessuten har Ap-leder Jonas Gahr Støre uttalt at metoo-kampanjen er en sak som kan løfte oppslutningen om partiet.

Fakta

Åsne Seierstad:

• Norsk journalist og sakprosaforfatter, født 1970.

• Startet sin karriere som frilansjournalist for Arbeiderbladet. Hun holdt til i Russland fra 1993 til 1996, hvor hun dekket krigen i Tsjetsjenia.

• Har blant annet gitt ut «Bokhandleren i Kabul» (2002) og «En av oss: en fortelling om Norge» (2013) om Utøya-massakren og gjerningsmannen Anders Behring Breivik.

• Boka «To søstre», om to jenter fra Bærum som ble radikalisert og reiste til Syria, ble belønnet med Brageprisen for beste sakprosabok i 2016.

Var på landsstyremøtet

Hun understreker samtidig at bokprosjektet befinner seg i en tidlig fase og at hun snakker med folk og samler inn materiale.

– Jeg vil snakke med de ulike politiske hovedaktørene om hvordan de har opplevd det som har skjedd og hva som har drevet dem til å ta bestemte beslutninger.

7. januar ble det kjent at Trond Giske trakk seg fra nest­ledervervet i Ap etter at det var kommet flere varsler om upassende oppførsel.

Da Arbeiderpartiet avholdt ekstraordinært landsstyre­møte på Gardermoen den siste helga i januar, satt Seierstad på tilhørerbenken.

– Kommer du til å snakke med noen av varslerne?

– Jeg ønsker selvfølgelig å snakke med dem, men det må være opp til varslerne om de vil fortelle sine historier.

– Det har vært skrevet mange nyhetssaker om Arbeiderpartiet og metoo-kampanjen. Hva kan en bok gjøre med dette stoffet som mediene ikke gjør?

– Fordelen med en bok er at man kan ta et skritt tilbake fra nyhetsstrømmen, og det vil være plass til å klarlegge en rekke ulike forhold ved saken. For meg er det viktig å snakke med flest mulig, slik at framstillingen ikke blir ensidig.

– Står ikke nær Giske

Samtidig reiser det seg et spørsmål om habilitet når Åsne Seierstad skal skrive bok om Ap og metoo-kampanjen. Seierstad er nemlig fadder for Trond Giskes eldste datter.

– Det er viktig for meg å presisere at jeg ikke er en nær venn av Giske. Det er korrekt at han har en datter med min barndomsvenninne, og vi har truffet hverandre i noen sosiale sammenhenger, men vi står ikke nær hverandre, sier Seierstad.

– Så du har vurdert habilitetsspørsmålet nøye?

– Ja, akkurat på dette punktet har jeg gått noen ekstra runder. Og jeg vil være spesielt opptatt av å lytte til folk som ikke er en del av kretsen rundt Giske.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.
Tirsdag 12. juni 2018
Ark bruker nettbokhandelen sin til å profilere feelgood-satsingen Lesetid fra eierforlaget Gyldendal. Nok et tegn på at bokhandlene flytter grensene for skikk og bruk, mener bransjefolk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk