Onsdag 14. februar 2018
Prins Henrik hylles som uredd, fargerik og ekte 
Danske politikere, det danske kongehus og statsledere uttrykker sorg etter prins Henrik av Danmarks død. Hans særegne trekk trekkes fram som hans styrke.
Publisert: 14 Februar 13:01
Danske politikere, det danske kongehus og statsledere uttrykker sorg etter prins Henrik av Danmarks død. Hans særegne trekk trekkes fram som hans styrke.
Onsdag morgen begynte også folkets stille hyllest til den avdøde prinsen å synes, i form av blomsterbuketter utenfor Amalienborg, der prinsen bodde til det siste.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaller prins Henrik en modig og unik mann.
– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og han nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver han i et minneord.
– Kongefamilien har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin innsiktsfulle og varme livsledsager gjennom mer enn et halvt århundre. Danmark har mistet en unik representant, skriver Løkke Rasmussen.
– En ekte verdensmann er gått bort, og vi sørger alle over tapet av det kjærlige, sjenerøse og kunnskapsrike mennesket han var, og hvis like man skal lete lenge etter, skriver Folketingets formann, Pia Kjærsgaard, på Facebook.

RefsDen danske kulturministeren, Mette Bock, hyller ham som en stor personlighet, og refser danskene for å ha mobbet prins Henrik i årevis.
– Franske Henri ble ikke helt til danske Henrik, selv om vi tvang ham til å skifte navn. Nå er mannen død. Og mobberne vil i dag renne over med nekrologer om dette fantastiske menneske som var spennende, annerledes, sprudlende og helt seg selv. Hykleriet vil ingen ende ta, skriver hun på Facebook.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt minnes ham som en lattermild og uformell person som ønsket å få noe ut av livet, men også som en sammensatt person. Hun ønsker ifølge Danmarks Radio at folk benytter dagen til å tenke litt over hvordan de behandler medlemmer av kongehuset, og akseptere at kongelige, som alle andre, har sine lyse og mørke sider.
Anders Fogh Rasmussen, statsminister fram til 2009, benytter anledningen til å støtte prinsen i at tittelen som prinsgemal er et uttrykk for forskjellsbehandling.
– En konges ektefelle er dronning og majestet. Hvorfor gjelder det så ikke en mannlig ektefelle til dronningen, spør Fogh Rasmussen retorisk.

Kongelig sorgDen norske kongefamilien mottok budskapet om prinsens bortgang med stor sorg, og det flagges på halv stang fra slottsbalkongen onsdag.
– Våre tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, heter det i en melding på kongehuset.no.
Også svenske kong Carl Gustaf kondolerer på vegne av sin familie.
Kondolanser kommer også fra flere statsledere i Europa, og president Emmanuel Macron roser den franskfødte prinsen for innsatsen for å fremme vennskap mellom Frankrike og Danmark. Russlands president Vladimir Putin har også sendt hilsen.
– Jeg deler oppriktig deres sorg. Jeg ønsker deg og alle medlemmer av den danske kongefamilien styrke og mot i denne vanskelige tiden, står det på den russiske regjeringens hjemmeside.

Ikke reddPrins Henrik uttalte seg i 2010 om sitt syn på døden som en forutsetning for livet.
– Den eneste måte å avfinne seg med døden er nettopp å si: «Døden fins». Det gjør meg ikke redd, den er en obligatorisk overgang, sa han.
Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar. Han ble undersøkt for en godartet svulst i venstre lunge, opplyste det danske hoffet. Fredag ble det klart at tilstanden hans var blitt alvorlig forverret, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.
Familien samlet seg i helgen rundt sykesengen, og tirsdag ble prinsen overført til Fredensborg slott, der han ønsket å tilbringe den siste tiden.
Prinsen sovnet stille inn klokken 23.18 tirsdag kveld, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, het det i en kunngjøring.
Bisettelsen førstkommende tirsdag blir privat, og det vil ikke bli offentlig tilgang til stedet i slottshagen der en urne med halvparten av prinsens aske skal plasseres. Den andre halvparten av askes skal spres på havet, etter prins Henriks ønske.
Fredag 17. august 2018
• Det er mange som bekymrer seg for demokratiets framtid om dagen. Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen drøftet nylig i Aftenposten det han mener er tre store utfordringer for demokratiet. Næringsministeren lister opp den økonomiske suksessen...
Fredag 17. august 2018
VALG: Valgkampen i Brasil er i gang. Titusener har de siste dagene demonstrert til støtte for Lula da Silva, som er dømt til tolv års fengsel.
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Torsdag 16. august 2018
• Tidligere Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg hentet tirsdag fram alle tilgjengelige retoriske virkemidler – inkludert hans sedvanlige, sleivete overdrivelser – i sitt angrep på norsk presses dekning av hans Iran-tur og forholdet...
Torsdag 16. august 2018
HETT: En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk