Onsdag 14. februar 2018
Prins Henrik hylles som uredd, fargerik og ekte 
Danske politikere, det danske kongehus og statsledere uttrykker sorg etter prins Henrik av Danmarks død. Hans særegne trekk trekkes fram som hans styrke.
Publisert: 14 Februar 13:01
Danske politikere, det danske kongehus og statsledere uttrykker sorg etter prins Henrik av Danmarks død. Hans særegne trekk trekkes fram som hans styrke.
Onsdag morgen begynte også folkets stille hyllest til den avdøde prinsen å synes, i form av blomsterbuketter utenfor Amalienborg, der prinsen bodde til det siste.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaller prins Henrik en modig og unik mann.
– Han turte å sette seg selv og sin person i spill, og han nektet å være en tilskuer i livet. Livet skulle leves og oppleves, skriver han i et minneord.
– Kongefamilien har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin innsiktsfulle og varme livsledsager gjennom mer enn et halvt århundre. Danmark har mistet en unik representant, skriver Løkke Rasmussen.
– En ekte verdensmann er gått bort, og vi sørger alle over tapet av det kjærlige, sjenerøse og kunnskapsrike mennesket han var, og hvis like man skal lete lenge etter, skriver Folketingets formann, Pia Kjærsgaard, på Facebook.

RefsDen danske kulturministeren, Mette Bock, hyller ham som en stor personlighet, og refser danskene for å ha mobbet prins Henrik i årevis.
– Franske Henri ble ikke helt til danske Henrik, selv om vi tvang ham til å skifte navn. Nå er mannen død. Og mobberne vil i dag renne over med nekrologer om dette fantastiske menneske som var spennende, annerledes, sprudlende og helt seg selv. Hykleriet vil ingen ende ta, skriver hun på Facebook.
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt minnes ham som en lattermild og uformell person som ønsket å få noe ut av livet, men også som en sammensatt person. Hun ønsker ifølge Danmarks Radio at folk benytter dagen til å tenke litt over hvordan de behandler medlemmer av kongehuset, og akseptere at kongelige, som alle andre, har sine lyse og mørke sider.
Anders Fogh Rasmussen, statsminister fram til 2009, benytter anledningen til å støtte prinsen i at tittelen som prinsgemal er et uttrykk for forskjellsbehandling.
– En konges ektefelle er dronning og majestet. Hvorfor gjelder det så ikke en mannlig ektefelle til dronningen, spør Fogh Rasmussen retorisk.

Kongelig sorgDen norske kongefamilien mottok budskapet om prinsens bortgang med stor sorg, og det flagges på halv stang fra slottsbalkongen onsdag.
– Våre tanker går til dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Våre kondolanser går også til det danske folk, heter det i en melding på kongehuset.no.
Også svenske kong Carl Gustaf kondolerer på vegne av sin familie.
Kondolanser kommer også fra flere statsledere i Europa, og president Emmanuel Macron roser den franskfødte prinsen for innsatsen for å fremme vennskap mellom Frankrike og Danmark. Russlands president Vladimir Putin har også sendt hilsen.
– Jeg deler oppriktig deres sorg. Jeg ønsker deg og alle medlemmer av den danske kongefamilien styrke og mot i denne vanskelige tiden, står det på den russiske regjeringens hjemmeside.

Ikke reddPrins Henrik uttalte seg i 2010 om sitt syn på døden som en forutsetning for livet.
– Den eneste måte å avfinne seg med døden er nettopp å si: «Døden fins». Det gjør meg ikke redd, den er en obligatorisk overgang, sa han.
Prins Henrik ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar. Han ble undersøkt for en godartet svulst i venstre lunge, opplyste det danske hoffet. Fredag ble det klart at tilstanden hans var blitt alvorlig forverret, og kronprins Frederik avbrøt sitt besøk til vinter-OL i Sør-Korea.
Familien samlet seg i helgen rundt sykesengen, og tirsdag ble prinsen overført til Fredensborg slott, der han ønsket å tilbringe den siste tiden.
Prinsen sovnet stille inn klokken 23.18 tirsdag kveld, med dronning Margrethe og sønnene Frederik og Joachim rundt seg, het det i en kunngjøring.
Bisettelsen førstkommende tirsdag blir privat, og det vil ikke bli offentlig tilgang til stedet i slottshagen der en urne med halvparten av prinsens aske skal plasseres. Den andre halvparten av askes skal spres på havet, etter prins Henriks ønske.
Lørdag 19. mai 2018
Det er ikke bare i Coop-butikkene Cappelen Damm prioriterer forlagets egne bøker. Også i Tanums bokklubber og i strømmetjenesten Storytel gjør eierforlaget reint bord.
Lørdag 19. mai 2018
• Nord-Korea har reagert på militærøvelsen «Max Thunder» mellom USA og Sør-Korea. Pyongyang har også truet med å avlyse toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i juni. Trump har lagt stor personlig prestisje i møtet med den...
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Lørdag 19. mai 2018
SKUTT NED: Et krav om at pilotene skulle få beholde jobbene i luftambulanseanbudet, kunne vært lovstridig, mener Helse Nord. Men der tar de feil, sier eksperter på anskaffelser.
Lørdag 19. mai 2018
Ujålete: Oda Malmin skriv om korleis sams tap kan binde saman.
Fredag 18. mai 2018
VARSEL: Utdanningsetaten har ved fleire høve slått fast at dei ikkje har fått varsel om manglande ytringsfridom i Osloskolen. Svara frå deira eigen undersøking syner noko anna.
Fredag 18. mai 2018
• Mandag satte 92-årige Magna Enbusk fra Bugøynes i Sør-Varanger seg på en buss hyret inn av bygdelaget. Det gjorde hun sammen med en rekke andre eldre, som ikke hadde anledning til å stemme digitalt i folkeavstemningen om sammenslåingen av...
Fredag 18. mai 2018
Minst fire norske antikvariater har lagt ned siden 2015, og stadig flere driver bare på nett. I bransjen er de uenige om det er fare på ferde.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk