Onsdag 14. februar 2018
ZUMA ZUMARUM: President Jacob Zuma (75) har så langt trosset oppfordringen om å trekke seg frivillig. Nå har partiet hans gitt ham frist ut dagen i dag. FOTO: THEMBA HADEBE, AP/NTBSCANPIX
• ANC ønsker å avsette Jacob Zuma (75) • Zuma blånekter å gå av som president
Klamrer seg til makta
Undersak

Skandalene rundt Jacob Zuma

I 2005 ble Jacob Zumas eksrådgiver funnet skyldig i å ha bedt om årlige bestikkelser fra et fransk våpenselskap på vegne av Zuma. President Thabo Mbeki avsatte Zuma som sin visepresident etter våpenaffæren. Zuma svarte seinere med å utfordre Mbeki som ANC-leder, og vant.

• I 2005 ble Zuma siktet for voldtekt av den hivpositive datteren til en venn/partifelle. Han ble frikjent etter å ha sagt at hun samtykket til sex.

• I 2009 henla påtalemyndigheten etterforskningen av over 700 anklager om svindel, korrupsjon og organisert kriminalitet. Etterforskningen ble seinere gjenopptatt, men landets riksadvokat har flere ganger utsatt avgjørelsen om det skal tas ut tiltale i saken.

• I 2009 fikk Zuma, som har fire koner, barn med datteren til en venn.

• Sør-Afrikas ombudsmann for korrupsjonsbekjempelse konkluderte i 2014 med at Zuma urettmessig hadde beriket seg ved å la staten pusse opp landstedet hans for nær 200 millioner kroner. I mars ble han dømt til å betale tilbake noe av pengene.

• I desember 2016 sparket Zuma to finansministre på en uke, noe som utløste kraftig valutafall og stor uro i markedene.

• I april 2017 byttet Zuma ut til sammen 10 av 35 statsråder. Nok en gang ble finansministeren sparket.

• I desember 2017 ble Zuma erstattet som ANC-leder av Cyril Ramaphosa.©NTB

VIL IKKE: Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vedtok i går at de ønsker å sparke Jacob Zuma som president. Zuma nekter å gå av. Neste skritt kan bli mistillitsforlag i parlamentet.

Sør-Afrika

Landsstyret i det sørafrikanske regjeringspartiet ANC konkluderte i går etter et 13 timer langt møte med at president Jacob Zuma må gå av.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har Zuma fått en frist på 48 timer til å trekke seg frivillig.

Partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magashule presenterte beslutningen på en pressekonferanse i går.

Den sørafrikanske avisa The Mail & Guardian skriver at Zuma har krevd en «oppsigelsestid» på tre måneder, noe partiledelsen har avvist.

Magashule sier imidlertid at ANC vil fortsette en dialog med Zuma og at han vil få «noe tid på seg» til å gi et svar.

– Når vi tilbakekaller vår kandidat, venter vi at han gjør det vi forventer av ham, sier Magashule, ifølge NTB

Fakta

Jacob Zuma:

• Født 1942 i det nåværende KwaZulu Natal. President siden 2009.

• Fra 1962 var han involvert i ANCs geriljavirksomhet i kampen mot apartheid. I 1963 ble han dømt til ti års fengsel og sonet på Robben Island utenfor Cape Town. Ble sjef for ANCs etterretningstjeneste i 1987 og var nestleder i ANC fra 1997 til 2007.

• Visepresident i Sør-Afrika mellom 1999 og 2005, da han ble sparket av president Thabo Mbeki etter korrupsjons- og voldtektsanklager.

• I 2007 utfordret han Mbeki som leder i ANC og vant. Gikk av som ANC-leder i desember i fjor. Zumas presidentperiode utløper i 2019.

Kilde: NTB

Klart for Ramaphosa

Det langvarige møtet i partiets høyeste organ ble ifølge The Mail & Guardian innkalt etter at det i helga ble klart at fem dager med forhandlinger mellom Zuma og ANC-leder Cyril Ramaphosa ikke førte fram.

Cyril Ramaphosa (65) er i dag visepresident. Han ble valgt til ANC-leder i desember, etter Zuma. Ramaphosa vant da valget mot Zumas tidligere kone Nkosazana Diamini-Zuma, med knapt flertall.

Det var på forhånd spådd at en seier til Diamini-Zuma ville kunne berge Zuma fra korrupsjonsetterforskning.

Da det ble Ramaphosa som ble valgt, steig forventningene om at ANC ville ta et oppgjør. Nå er partiledelsen i full gang med dette oppgjøret.

Selv om Zuma stritter imot, er det nå helt klart at han ikke vil bli sittende ut sin periode, som går ut i 2019.

Dersom Zuma fortsatt nekter å trekke seg, er alternativet et mistillitsforlag i parlamentet. Dato for en slik avstemning er satt til 22. februar.

ANC har flertall i parlamentet. Hvis både ANC og opposisjonen stemmer mot Zuma, vil han bli avsatt.

I første omgang vil parlamentspresidenten da ta over som interimspresident, inntil parlamentet får valgt ny president. ANCs presidentkandidat er Cyril Ramaphosa.

Mistillit, eventuelt nyvalg

Opposisjonen har varslet at den vil stemme for mistillit mot Zuma, men ønsker også å holde nytt valg før 2019.

Selv om det er klart at Zumas tid som president er ute, peker The Mail & Guardian likevel på at Zuma ennå har betydelig støtte både i partiet og rundt om i Sør-Afrika og at korrupsjonsanklager og skandalene for mange veies opp av Zumas tunge historiske innsats i kampen mot apartheid.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 20. september 2018
«TAUTREKKING»: Libya-utvalgets rapport kaster nytt lys over forhandlingene innad i regjeringen da de rødgrønne i juni 2011 forlenget bombingen av Libya med fem uker.
Onsdag 19. september 2018
I KLISTERET: Nicolas Sarkozys stabssjef er tiltalt for korrupsjon. Muammar al-Gaddafis sønn skriver om en koffert full av penger. Etterforskningen av Frankrikes ekspresident tiltar.
Tirsdag 18. september 2018
MISSILER: Den russiske militære opptrappingen på Kolahalvøya er nå synlig på Googles satellitt-bilder.
Mandag 17. september 2018
GEOPOLITIKK: Den regionale maktkampen har ikke fått nok plass i historien om Libya-krigen, mener Libya-forsker Jalel Harchaoui.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
PRESS: EU-parlamentet ber medlemslandene vurdere å bruke sitt sterkeste verktøy mot Ungarn. – Bli heller med i brexit-klubben, råder EU-kritikeren Nigel Farage.
Torsdag 13. september 2018
DIPLOMATI: Nato valgte bomber framfor fred, sier John Nambo. Han deltok i Den afrikanske unions fredsforhandlinger under Libya-krigen.
Onsdag 12. september 2018
MEGADEMO: På Catalonias nasjonaldag i går strømmet selvstyreforkjempere ut i Barcelonas gater. – Vi fortsetter kampen til vi vinner, sier aktivist Liz Castro.
Tirsdag 11. september 2018
JEVNT: De borgerlige fikk ett mandat mindre enn venstresida i Sveriges jevne valgthriller. Likevel krever de at Stefan Löfven går av – noe han avviser blankt.
Mandag 10. september 2018
BOMBER: Etter at samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran ikke førte fram, ligger veien nå åpen for en siste stor­offensiv.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk