Tirsdag 13. februar 2018
Sorti for Martin Schulz 
Martin Schulz' retur til tysk politikk etter flere år som EU-topp, har vært en eneste stor nedtur. Tirsdag gikk han av som SPD-leder med øyeblikkelig virkning. 
Publisert: 13 Februar 22:20
Martin Schulz' retur til tysk politikk etter flere år som EU-topp, har vært en eneste stor nedtur. Tirsdag gikk han av som SPD-leder med øyeblikkelig virkning. 
– Jeg forlater dette kontoret uten bitterhet og sinne, sa Schulz etter at han trakk seg.
– Det er tid for fornyelse, fastslo 62-åringen, som fra 2012 til 2017 var president i EU-parlamentet, før han reiste hjem for å lede valgkampen til sosialdemokratiske SPD.
Schulz ble da presentert som den store redningsmannen som skulle bringe partiet til valgseier i september, men i stedet gjorde SPD sitt dårligste valg på flere tiår og fikk kun 20,5 prosent av stemmene.
Tirsdag ga Schulz fra seg ledervervet med umiddelbar virkning etter å ha varslet sin avgang i forrige uke. Partiet skal nå ledes midlertidig av Olaf Scholz, ordfører i Hamburg, fram til partiledervalget 22. april. Det er Andrea Nahles som er favoritt til å vinne etter å ha fått enstemmig støtte av partiledelsen tirsdag.

Refs fra partifellerDe siste dagene har Schulz fått kraftig kritikk fra sine egne etter at han lanserte seg selv som utenriksminister i en ny regjering med kristendemokratene i CDU og CSU.
Blant kritikerne var Sigmar Gabriel, Tysklands nåværende utenriksminister, som også er fra SPD.
Etter valget i høst sa Schulz at det var uaktuelt å gå inn i en ny storkoalisjon med kristendemokratene, og han har også fastslått at han ikke kom til å bli minister i en ny regjering.

SPD avgjørSPD, CDU og CSU ble nylig enige om en felles regjeringsplattform, men avtalen må først få klarsignal i en avstemning blant SPDs 460.000 medlemmer. Hvis et flertall sier nei, blir det etter alt å dømme nyvalg.
Schulz håper at partimedlemmene vil la seg overtale av Nahles til å stemme ja. Resultatet blir først klart i begynnelsen av mars.
Nahles er nå SPDs gruppeleder i nasjonalforsamlingen. Hun tilhører partiets venstrefløy og var fra 2013 til 2017 arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering.

(©NTB)
Tirsdag 22. mai 2018
RETTIGHET: Selv om datoen viser 2018, ser Utdannings­forbundet seg i dag nødt til å aksjonere for sin menneskerett til å ytre seg fritt på arbeidsplassen.
Tirsdag 22. mai 2018
Svenske Bonnier, som eier halvparten av Cappelen Damm, bruker markedsmakten sin i Sverige til å gjøre seg selv større, sier Pelle Andersson i Ordfront.
Tirsdag 22. mai 2018
• «Det jeg ikke makter i egenskap av menneske», skriver Karl Marx, «det makter jeg gjennom pengene». Det hjelper ikke å ha et kall, påpeker han, hvis du ikke også har økonomi til å realisere det: «Hvis jeg føler...
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Lørdag 19. mai 2018
Det er ikke bare i Coop-butikkene Cappelen Damm prioriterer forlagets egne bøker. Også i Tanums bokklubber og i strømmetjenesten Storytel gjør eierforlaget reint bord.
Lørdag 19. mai 2018
• Nord-Korea har reagert på militærøvelsen «Max Thunder» mellom USA og Sør-Korea. Pyongyang har også truet med å avlyse toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i juni. Trump har lagt stor personlig prestisje i møtet med den...
Lørdag 19. mai 2018
SKUTT NED: Et krav om at pilotene skulle få beholde jobbene i luftambulanseanbudet, kunne vært lovstridig, mener Helse Nord. Men der tar de feil, sier eksperter på anskaffelser.
Lørdag 19. mai 2018
Ujålete: Oda Malmin skriv om korleis sams tap kan binde saman.
Fredag 18. mai 2018
VARSEL: Utdanningsetaten har ved fleire høve slått fast at dei ikkje har fått varsel om manglande ytringsfridom i Osloskolen. Svara frå deira eigen undersøking syner noko anna.
Fredag 18. mai 2018
• Mandag satte 92-årige Magna Enbusk fra Bugøynes i Sør-Varanger seg på en buss hyret inn av bygdelaget. Det gjorde hun sammen med en rekke andre eldre, som ikke hadde anledning til å stemme digitalt i folkeavstemningen om sammenslåingen av...

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk